Povežite se s nama

U fokusu

Proračun Trnovca Bartolovečkog 18 milijuna kuna, ne odustaju od gradnje Društvenog doma

Objavljeno:

- dana

NAJVAŽNIJI FINANCIJSKI DOKUMENT

Čak 7,8 milijuna kuna planira Općina Trnovec Bartolovečki pribaviti iz nacionalnih i EU fondova za financiranje svojih projekata, među kojima je najvrednija izgradnja Društvenog doma u Trnovcu.

Riječ je o projektu „teškom“ 4,3 milijuna kuna, za koji je sva dokumentacija već spremna.

Istaknuto je to na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća, na kojoj je usvojen proračun Općine za sljedeću godinu u iznosu od 18 milijuna kuna.

Osim povlačenja sredstava za projekte, najviše prihoda planira se od poreza, 6,7 milijuna kuna, a 1,7 milijuna kuna od komunalne naknade i doprinosa.

Javna rasvjeta i obrazovanje

Kad su u pitanju rashodi, 700 tisuća kuna se planira izdvojiti za daljnju izgradnju i poboljšanje javne rasvjete, dok je 355 tisuća kuna osigurano za sufinanciranje projekta Aglomeracija Varaždin. Za održavanje postojećih cesta i javnih površina na području Općine u proračunu za iduću godinu predviđeno je 1,3 milijuna kuna.

I sljedeće godine Općina je značajna sredstva iz proračuna osigurala za razne programe obrazovanja, a radi se o iznosu od 2,5 milijuna kuna. Tako je za predškolski odgoj predviđeno 1,6 milijuna kuna, za osnovnoškolsko obrazovanje 630.000 te za srednjoškolsko i visoko obrazovanje 224 tisuće kuna.

Za sport je predviđeno 440 tisuća kuna, a za programe u zdravstvu i socijalnoj skrbi nešto više od 600 tisuća kuna. Za vatrogasce je osigurano 300 tisuća kuna, za subvencije poljoprivrednicima 160 tisuća te za subvencije obrtnicima i poduzetnicima 218 tisuća kuna.

– Unatoč neizvjesnosti koje sa sobom nosi porezna reforma i najavljeno smanjivanje prihoda općina i gradova, prilikom izrade proračuna za iduću godinu pazili smo da najosjetljivije skupine u društvu ne budu zakinute. Također, tu je i briga za školstvo, za naše najmlađe, koji su budućnost ove općine. Nismo zanemarili ni naše udruge, ali ni poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike. Nismo zaboravili nikoga i mislim da smo ovim proračunom, koji je na kraju prihvaćen glasovima vijećnika svih političkih stranaka u Općinskom vijeću, najavili još jednu godinu usmjerenu prema daljnjem razvoju Općine – izjavio je načelnik Zvonko Šamec.

Izostanak natječaja

Napomenuo je da se nada da neće nedostajati ni velikih projekata, a nadležnima je uputio apel da se konačno raspišu natječaji za koje Općina već odavno ima spremnu svu dokumentaciju.

A upravo je manjak natječaja utjecao na zadnji ovogodišnji rebalans proračuna Općine. Naime, zbog izostanka natječaja Općina je rebalansom morala “maknuti” sredstva koja su planirali povući na taj način, pa proračun za ovu godinu iznosi 11,6 milijuna kuna.

– Zbog izostanka natječaja, nisu realizirani projekti Društvenog doma Trnovec i izgradnje nerazvrstanih cesta za što su sredstva planirana s nacionalne razine odnosno fondova EU-a – napomenuto je. 

Vijećnici su jednoglasno donijeli i odluku o nastavku financiranja produženog boravka u školama u Šemovcu i Trnovcu te nastavku sufinanciranja ekonomske cijene vrtića u Općini za iduću godinu.

Izvor:
Foto: OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

U fokusu

Baksa: Država mora zaštititi radnike i ispraviti nepravde stečajnih postupaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, u petak je na primjeru nelogičnosti stečajnih postupaka velikih međimurskih poduzeća u kojima nisu poštovani ni Zakon o radu niti Ustav ukazao na potrebu zaštite radnika i radničkih prava te apelirao na državu da svojim mehanizmima nađe rješenje za namirenje potraživanja radnika okupljenih u udrugu Međimurski brendovi.

Udruga Međimurski brendovi osnovana je 2016. godine te okuplja preko 1100 bivših radnika kojima su uskraćene plaće, otpremnine i druga radom stečena prava. Tvrtke poput MTČ d.d. Čakovec, Međimurje-Visokogradnja, Hrast, Međimurje Beton samo su neke od 20-ak tvrtki s područja Međimurja čiji radnici u stečajnim postupcima nisu ostvarili svoja prava.

Baksa je naglasio da je Međimurska županija teško pogođena procesom privatizacije, ostavljajući tisuće radnika bez primanja i uplaćenih doprinosa. Uprave koje su dovele tvrtke do stečaja ostale su nekažnjene, dok su radnici, neisplatom plaća i ostalih prava, ostali egzistencijalno ugroženi.

-Kako godine prolaze, svi pravni i ostali alati koji su im bili na raspolaganju su iscrpljeni: sindikati, tužba Ustavnom sudu, pisma i apeli predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, pučkom pravobranitelju, državnom odvjetništvu, ministrima i političkim strankama. Odgovora nema ili su oni načelni – rekao je Baksa.

Rezultat svega je da je preostala imovina tvrtki unovčena, a radnička potraživanja ostala nenaplaćena. Baksa je istaknuo da moderna Hrvatska treba priznati i ispraviti svoje pogreške. „Nisu poštovani Zakon o radu i Ustav, gdje jasno piše da radnik za svoj rad treba dobiti plaću, naglasio je.

-Država je svoj dio dobila prilikom pretvorbe, nije smjela dozvoliti da se nagomilaju toliki dugovi. Nisu se plaćali doprinosi, porezi, prirezi, a država je obračunavala kamatu od 17% godišnje, što ni jedna tvrtka ne može izdržati. Država je u njima imala vlasnički udio, a u pojedinim je bila i većinski vlasnik dionica. Članovi udruge Međimurski brendovi, puno puta su se odrekli viškova i doprinijeli razvoju društva, a danas moraju osnovati udrugu da bi se izborili za zakonom i Ustavom zagarantirana potraživanja – kaže Baksa.

Nastavite čitati

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje