Povežite se s nama

Život i društvo

Prošetali smo najkreativnijom ulicom Špancirfesta i otkrili što su pripremili kreativci Bacinger, Patafta, Belcar, Macan…

Objavljeno:

- dana

Danas, posljednji dan Špancirfesta, bila je posljednja prilika da posjetite Usku ulicu za koju mnogi kažu da je najljepša i najmaštovitija ulica varaždinskog Festivala dobrih emocija.

Ovoj šarmantnoj ulici sa svojim starim pročeljima i izrezbarenim vratima koja skrivaju duh staroga Varaždina vjerojatno bilo je predodređeno da na Špancirfestu postane dom umjetnika i kreativaca svih profila.

Sajam produkt dizajnera

Prvih su godina Festivala svoje radove ovdje izlagali slikari, a zatim je prije tri godine osmišljen koncept Kreativnice. Varaždinke Maja Patafta, produkt, tekstilna i grafička dizajnerica te Ana Bacinger, modna blogerica, preuzele su koordinaciju zbivanja u Uskoj ulici s vizijom da se ona tijekom Špancira pretvori u Ulicu kreativnih industrija tj. da se u njoj organizira sajam produkt dizajnera.

Tako se u njoj tijekom Festivala mogu naći originalni proizvodi hrvatskih kreativaca. Najviše je tu odjevnih predmeta, modnih dodataka, ali i postera, grafika, komada namještaja, ukrasnih predmeta. Osim štandova, prostoru ulice dodale su i ležerno uređene zone za sjedenje “kako bi prolaznici malo zastali i doživjeli duh ulice”.

– Svake godine želimo dovesti što jača imena hrvatskog produkt dizajna. Želimo Kreativnici dati uvijek neki novi moment, da se ljudi iznenade i oduševe. Ovakvi se sajmovi najčešće održavaju u zatvorenim prostorima, a ovdje deset dana dizajneri zajedno žive na ulici u strogom centru grada i sve to daje poseban šarm ovom sajmu – ističe Maja Patafta. Opisujuću opuštenu atmosferu u ulici Ana Bacinger dodaje kako su prvih dana posjetitelji Festivala uglavnom samo prolazili, zatim bi se tu i tamo netko zadržao, zastao i sjeo, a zadnjih se dana već moralo otimati za mjesto, posebice u večernjim satima kad bi program upotpunili DJ-ji pa bi se malo i zaplesalo.

Obje naše sugovornice ističu da su dizajneri koji tu izlažu “najvažniji dio ove priče”. Svake godine na natječaj se javi sve više zainteresiranih izlagača tako da im je ove godine pristiglo 35 do 40 prijava, između kojih su mogle izabrati maksimalno njih 25, jer bi s više izlagača prostor Uske ulice mogao postati pretrpan.

Neki su ovdje već “stalni postav” jer izlažu svoje proizvode treću godinu za redom poput Miroslava Belcara iz Ivanca koji kroz svoj “kulturno edukativni projekt” Smetnjak obnavlja stari i odbačeni namještaj. Sve ove godine Kreativnicu vjerno prati i Tomislav Macan iz Zagreba koji s brendom “Goretro” uspješno pokazuje kako stari zanat izrade kožne galanterije može biti vrlo suvremen i tražen. Među onima koji su ove godine prvi puta u Uskoj ulici je već mnogima prepoznatljiv brend “Dilemma posters” iza kojega stoji Ema Juretić iz Zagreba. Prvi puta ovdje izlaže i riječki brend Levin Coco kojeg potpisuje bračni par Sanja i Robert Takacs. Brojne su prolaznike oduševili originalnim majicama, košuljama i tkaninama s uzorcima koje sami osmišljavaju i tehnikom sitotiska prenose na tekstil.

Život i društvo

Vidovec: Udruga umirovljenika i Udruga žena u novim prostorijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Općine Vidovec i Udruga žena Općine Vidovec službeno su otvorili vrata novih prostorija u prizemlju općinske zgrade koje su im dodijeljene putem provedenog Javnog natječaja Općine Vidovec.

Službenom otvorenju nazočili su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović, potpredsjednici Vijeća Mihael Blažeković i Maja Pintarić te direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke Zagorka Mintas.

Prigodnim uvodnim riječima svima prisutnima kratko se obratio načelnik Bruno Hranić napomenuvši kako Općina Vidovec kontinuirano ulaže u rad udruga, ne samo kroz osiguranje proračunskih sredstava za provedbu njihovih programa i djelatnosti, već i kroz ulaganje u prostor u kojem obavljaju administrativne poslove, održavaju redovne sastanke, skupštine i druge djelatnosti.

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti u novim prostorijama, za koje slobodno mogu tvrditi da su adekvatno opremljene za sve vaše potrebe. Želim da Vam ove prostorije i dalje služe za uspješno provođenje ciljeva udruge – istaknuo je načelnik Hranić dodavši kako je za uređenje prostorija iz općinskog proračuna izdvojeno oko 70.000 kuna.

Načelnik Hranić ujedno je zahvalio Zagrebačkoj banci i direktorici Regije Kontinentalna Zapadna Zagorki Mintas na doniranom uredskom namještaju vrijednosti oko 30.000 kuna kojim su opremljene prostorije udruga, ali i ured Savjetodavne službe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina T. Bartolovečki sponzorirala sportaše Stefani Hrman i Nikolu Koseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnicu Vericu Vitković posjetilo je dvoje uspješnih sportaša s područja Općine.

Stefani Hrman reprezentativka je u latinoameričkim plesovima, a Nikola Kosec reprezentivac je u plivanju.

Stefani Hrman bavi se sportskim plesom već 10 godina, od čega je četiri godine plesala solo, a zadnjih šest godina pleše u paru. Trenutno pleše za Sportski Plesni centar Zagreb by Nicholas. Dvostruka je državna prvakinja u svojoj i starijoj kategoriji, a s partnerom je osvojila državno prvenstvo u latinoamaeričkim plesovima i viceprvaci su u starijoj kategoriji. Na međunarodnim natjecanjima Stefani je uvijek osvajala prva mjesta. Iza nje i njenog partnera dva su Svjetska prvenstva, u Jerevanu u Armeniji i u Sibiu u Rumunjskoj na kojima su ostvarili odlične rezultate, budući da zajedno plešu tek godinu dana.

– Htjela bih se zahvaliti načelnici i Općinskom vijeću na sponzorstvu jer ovaj sport iziskuje uistinu velike troškove, poput haljina, profesionalne šminke i frizure. Sponzorstvo u iznosu od 20.000 kuna jako mi je puno značilo u pripremi za Svjetsko prvenstvo – istaknula je Stefani.

Član varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina, Nikola Kosec, nastupio je na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom. Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, početkom listopada, u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država. U svom drugom EU prvenstvu plivao je 50 metara leđno, 50 metara slobodno, 100 metara leđno, 50 metara delfin i 50 metara prsno te je došao do dva finala – na 50 metara i 100 metara leđno, zauzeo je sedmo i osmo mjesto. Kao mlađi senior osvojio je broncu na 50 metara leđno te četvrto mjesto na 100 metara leđno. Općina Trnovec Bartolovečki ovog je uspješnog sportaša sponzorirala s 20.000 kuna.

– Želim se od srca zahvaliti ovim predivnim mladim ljudima na posjeti, ali i uistinu hvale vrijednoj ljubavi i energiji koju daju u bavljenje sportom. Naravno, njihovim roditeljima koji su im u tome najveća podrška treba odati posebno priznanje. Općina će se uvijek truditi, koliko god je moguće, poticati ovakve mlade ljude da ustraju u svojim zacrtanim ciljevima, a veliko im hvala što na ovaj način promoviraju našu općinu Trnovec Bartolovečki – rekla je Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje