Povežite se s nama

Život i društvo

Prošetali smo najkreativnijom ulicom Špancirfesta i otkrili što su pripremili kreativci Bacinger, Patafta, Belcar, Macan…

Objavljeno:

- dana

Danas, posljednji dan Špancirfesta, bila je posljednja prilika da posjetite Usku ulicu za koju mnogi kažu da je najljepša i najmaštovitija ulica varaždinskog Festivala dobrih emocija.

Ovoj šarmantnoj ulici sa svojim starim pročeljima i izrezbarenim vratima koja skrivaju duh staroga Varaždina vjerojatno bilo je predodređeno da na Špancirfestu postane dom umjetnika i kreativaca svih profila.

Sajam produkt dizajnera

Prvih su godina Festivala svoje radove ovdje izlagali slikari, a zatim je prije tri godine osmišljen koncept Kreativnice. Varaždinke Maja Patafta, produkt, tekstilna i grafička dizajnerica te Ana Bacinger, modna blogerica, preuzele su koordinaciju zbivanja u Uskoj ulici s vizijom da se ona tijekom Špancira pretvori u Ulicu kreativnih industrija tj. da se u njoj organizira sajam produkt dizajnera.

Tako se u njoj tijekom Festivala mogu naći originalni proizvodi hrvatskih kreativaca. Najviše je tu odjevnih predmeta, modnih dodataka, ali i postera, grafika, komada namještaja, ukrasnih predmeta. Osim štandova, prostoru ulice dodale su i ležerno uređene zone za sjedenje “kako bi prolaznici malo zastali i doživjeli duh ulice”.

– Svake godine želimo dovesti što jača imena hrvatskog produkt dizajna. Želimo Kreativnici dati uvijek neki novi moment, da se ljudi iznenade i oduševe. Ovakvi se sajmovi najčešće održavaju u zatvorenim prostorima, a ovdje deset dana dizajneri zajedno žive na ulici u strogom centru grada i sve to daje poseban šarm ovom sajmu – ističe Maja Patafta. Opisujuću opuštenu atmosferu u ulici Ana Bacinger dodaje kako su prvih dana posjetitelji Festivala uglavnom samo prolazili, zatim bi se tu i tamo netko zadržao, zastao i sjeo, a zadnjih se dana već moralo otimati za mjesto, posebice u večernjim satima kad bi program upotpunili DJ-ji pa bi se malo i zaplesalo.

Obje naše sugovornice ističu da su dizajneri koji tu izlažu “najvažniji dio ove priče”. Svake godine na natječaj se javi sve više zainteresiranih izlagača tako da im je ove godine pristiglo 35 do 40 prijava, između kojih su mogle izabrati maksimalno njih 25, jer bi s više izlagača prostor Uske ulice mogao postati pretrpan.

Neki su ovdje već “stalni postav” jer izlažu svoje proizvode treću godinu za redom poput Miroslava Belcara iz Ivanca koji kroz svoj “kulturno edukativni projekt” Smetnjak obnavlja stari i odbačeni namještaj. Sve ove godine Kreativnicu vjerno prati i Tomislav Macan iz Zagreba koji s brendom “Goretro” uspješno pokazuje kako stari zanat izrade kožne galanterije može biti vrlo suvremen i tražen. Među onima koji su ove godine prvi puta u Uskoj ulici je već mnogima prepoznatljiv brend “Dilemma posters” iza kojega stoji Ema Juretić iz Zagreba. Prvi puta ovdje izlaže i riječki brend Levin Coco kojeg potpisuje bračni par Sanja i Robert Takacs. Brojne su prolaznike oduševili originalnim majicama, košuljama i tkaninama s uzorcima koje sami osmišljavaju i tehnikom sitotiska prenose na tekstil.

Život i društvo

Nagrade najboljima na Smotri dječjega kajkavskog pjesništva otišle u Salinovec i Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pjesme „Sreča“ i „Za une koji znaju glediti“ proglašene su najboljima na trećoj po redu Smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka” održanoj u Varaždinskim Toplicama u sklopu Festivala Ivan Kukuljević Sakcinski.

Prvu nagradu u kategoriji 5. i 6. razreda s pjesmom koja završava stihovima „Bodi ma rieč, muoj stih, popievka, ma sreča“ osvojio je Ivan Posavec Kovač iz PŠ Tina Ujevića Salinovec, a u kategoriji 7. i 8. razreda prva je bila Iva Plišo iz OŠ A. i I. Kukuljević Varaždinske Toplice koja je poručila: „Čuli bute i vidli, sam otprite oči!“

Festival i Smotru organizirali su Europski talent Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole. Na natječaj Smotre pristiglo je 137 pjesama učenika od petog do osmog razreda iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Stručno povjerenstvo je odabralo 22 pjesme za izvođenje na Smotri, dok je ukupno 40 pjesama objavljeno u zbirci „Kaj je naša duša i naša popiefka”.

Manifestaciju je u hotelu Minerva otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec naglasivši da su varaždinski i toplički kraj bili Kukuljevićev rodni zavičaj, njegovo životno boravište.

– Naša želja i cilj je da mladi budu svjesni svog nacionalnog identiteta i važnosti materinjega jezika. Stoga ih potičemo da stvaraju na kajkavskome kojeg su usvojili kao prvi jezik. Samo tako, prenoseći svijest o važnosti i ljepoti našega “kaja”, očuvat ćemo to veliko bogatstvo. Posebno nas veseli što su pjesme ovdje na pozornici izveli sami autori. Hvala svim učenicima i njihovim mentorima koji su prepoznali važnost ove Smotre i Festivala, kao i organizatorima – istaknula je Silvija Zagorec.

Festival se održava u čast znamenitom povjesničaru, književniku i političaru koji je prije točno 180 godina u Hrvatskome saboru održao svoj znameniti, prvi govor na hrvatskome jeziku.

– Ne treba čuditi da se manifestacija posvećena Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom održava upravo u Varaždinskim Toplicama. Veći dio svog života boravio je na Tonimiru, gdje je napisao svoja najpoznatija djela. Grad će u suradnji s Maticom hrvatskom u spomen na 180 godina od povijesnog govora postaviti njegovu bistu u našem parku – najavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Festival nosi Kukuljevićevo ime i zato što je kao Ilirac propagirao važnost i vrijednost govorenja na materinskome jeziku, napomenula je Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole. – Festivalom i Smotrom želimo upravo tu ideju nastavljati i dalje te kod učenika i mladih razvijati svijest o tome koliko je važno njegovati svoju baštinu, govoriti svojim zavičajnim govorom, odnosno kajkavskim jezikom. Uz učenike, svakako su važni i učitelji koji ih potiču na pisanje, tako da se nadamo da ćemo nastaviti tim smjerom i putem – rekla je Nataša Sedlar.

Stručno povjerenstvo doista nije imalo nimalo lak zadatak izabrati najbolje među najboljima. I dok su Ivan i Iva dobili prve nagrade, drugu nagradu u kategoriji 5. i 6. razreda s pjesmom „Pahuljica srameča“ osvojila je Melani Fodrek iz PŠ Tina Ujevića Salinovec, a treću Ines Borko iz OŠ Oroslavje s pjesmom „Vrganj“. U kategoriji 7. i 8. razreda druga nagrada za pjesmu „Dravski veter v pleča“ pripala je Viktoru Turbeliji iz OŠ Ferdinandovac, a treća je bila Jana Krušelj iz OŠ Bedekovčina s pjesmom „Teca Reza“.

Dodajmo da je u sklopu Festivala prof. Valentina Šinjori, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za srednje škole, predstavila iskustvo sastavljanja Knigice kajkavčice, čitanke kajkavskih tekstova za osnovnoškolce.

REZULTATI 3. SMOTRE „KAJ JE NAŠA DUŠA I NAŠA POPIEFKA“

A. Učenici 5. i 6. razreda

1. nagrada – pjesma: „Sreča“, autor: Ivan Posavec Kovač, PŠ Tina Ujevića Salinovec, voditeljica: Valentina Posavec Kovač

2. nagrada – pjesma: „Pahuljica srameča“, autorica: Melani Fodrek, PŠ Tina Ujevića Salinovec, voditeljica: Valentina Posavec Kovač

3. nagrada – pjesma: „Vrganj“, autorica: Ines Borko, OŠ Oroslavje, voditeljica: Vesnica Kantoci

B. Učenici 7. i 8. razreda

1. nagrada – pjesma: „Za une koji znaju glediti“, autorica: Iva Plišo, OŠ Ivana i Antuna Kukuljevića Varaždinske Toplice, voditeljica: Sanja Habek

2. nagrada – pjesma: „Dravski veter v pleča“, autor: Viktor Turbelija, OŠ Ferdinandovac, voditeljica: Marina Šapina

3. nagrada – pjesma: „Teca Reza“, autorica: Jana Krušelj, OŠ Bedekovčina, voditeljica: Ivana Kranjčec

Nastavite čitati

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje