Povežite se s nama

Međimurje

Prošlog mjeseca na burzi bez posla više od 4.300 ljudi

Objavljeno:

- dana

Krajem studenoga su u evidenciji HZZ-ovoga Područnog ureda Čakovec bile evidentirane 4.333 nezaposlene osobe, što je na razini prethodnog mjeseca, dok je u odnosu na studeni 2015. godine broj nezaposlenih smanjen za 17,5 posto.

Čak 1.938 evidentiranih osoba je duže od godinu dana u potrazi za poslom. Tijekom studenoga u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 567 osoba, od kojih je 408 ili 72 posto pristiglo nakon prestanka radnog odnosa. Najviše ih je ostalo bez radnog mjesta u prerađivačkoj industriji (99), javnoj upravi i obrani (86 osoba) i trgovini (41). U zapošljavanju predvodi Ispostava Čakovec s 247 osoba, dok se preostali udio zapošljavanja odnosi na ispostave Prelog (60 osoba) i Mursko Središće (38 zaposlenih osoba). Novčanu naknadu prošlog mjeseca koristila je 861 nezaposlena osoba ili 19,9 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Među nezaposlenima je najviše onih sa srednjim stručnim obrazovanjem, odnosno 1.920 osoba ili 44,3 posto, slijede osobe niže razine (42,3 posto), dok je visokoobrazovanih bez posla 13,4 posto. Žene čine 54,8 posto (2.376) ukupne nezaposlenosti, a muškarci 45,2 posto ili 1.957 nezaposlenih osoba.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Prelog pomaže mladim obiteljima subvencioniranjem kamata kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog i Wüstenrot stambena štedionica d.d. potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji i međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa subvencioniranja stambenih kredita na području Grada Preloga.

Subvencioniranje stambenih kredita odnosi se na subvencioniranje kamata na stambene kredite koji su ugovoreni u periodu od dana stupanja na snagu Odluke o subvencioniranju stambenih kredita mladim obiteljima s područja Grada Preloga.

Podnositeljima zahtjeva koji steknu propisane uvjete odobrit će se dodatno subvencioniranje kamata kredita u iznosu od 2.500, odnosno 5.000 kuna. Ugovor su potpisali Ivan Ostojić, član Uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d. te gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo:

– Interes za gradnju u Prelogu je velik. Krajem prošle godine prodali smo osamnaest parcela za stambenu izgradnju, kreće gradnja stanova iz programa POS, a najavljene su i kreću u realizaciju privatne investicije vezane uz stanogradnju. Mladim obiteljima pomažemo i na ovaj način, subvencioniranjem kamata kredita.

Sve informacije o načinu realizacije možete dobiti u Upravi Grada Preloga.

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati