Povežite se s nama

Život i društvo

Prva smjena od šest varaždinskih vatrogasaca otišla na dislokaciju na Lastovo

Foto: Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

U Vatrogasnom domu u Trenkovoj ulici, danas je, 27. lipnja, održana kraća svečanost kojom je prva smjena od šest varaždinskih vatrogasaca ispraćena na dislokaciju na otok Lastovo.

Uz zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Ivicu Labaša, vatrogasce je ispratio gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj koji je poručio: “Varaždinski vatrogasci već treću godinu odlaze tijekom ljeta na Lastovo. Domaći otočani lijepo su ih prihvatili i zaista cijene to što vatrogasci s kontinentalnog dijela Hrvatske dolaze čuvati otoke od požara. Naši vatrogasci brinut će se tijekom cijelog ljeta da naš najšumovitiji i najudaljeniji otok ostane i dalje najšumovitiji. Prošle godine imali su jednu manju intervenciju. Nadam se da će tako biti i ove sezone, da neće biti previše posla za njih. No, oni su spremni bez obzira kakvog će posla biti da riješe svaki poziv.”

Varaždinski vatrogasci odlaze na Lastovo s tri vozila: šumskim, navalnim i pick-up vozilom za brze intervencije. Smjene će biti svakih 15 dana po šest profesionalnih vatrogasaca, i to do 15. listopada. U izvanrednim okolnostima vatrogasci će prema zapovijedima glavnog vatrogasnog zapovjednika prema potrebi biti raspoređeni na druge lokacije.

Zapovjednik JVP Grada Varaždin Ivica Labaš je napomenuo da varaždinski vatrogasci već po tradiciji tijekom ljeta odlaze na dislokaciju Lastovo, ali da u Varaždinu ostaje dovoljan broj ljudi spremnih za eventualne intervencije. Troškovi boravak i dežurstva varaždinskih vatrogasaca na dislokaciji Lastovo pokriveni su državnim sredstvima za protupožarnu sezonu i Grad Varaždin nema nikakvih dodatnih troškova zbog intervencija na priobalju.

Ispraćaj prve varaždinske vatrogasne smjene na Lastovo iskorišten je za predstavljanje nove vatrogasne opreme koja je pristigla iz Fonda solidarnosti vrijednosti 57.000 eura. Dodatnih 11.000 eura također će biti utrošeno za nabavu neophodne opreme za intervencije prilikom različitih nepogoda.

Život i društvo

Potpisan Ugovor o privremenom sufinanciranju nastavka projekta Aglomeracije Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Varkoma Bruno Ister potpisali su u ponedjeljak, 15. travnja, Ugovor o privremenom sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“.

Potpisanim ugovorom omogućuje se nastavak financiranja ukupnog projekta u vrijednosti 113 milijuna eura od čega je 65 milijuna bespovratnih sredstava iz EU.

– Kao što je već poznato, prije oko mjesec dana, potpisan je ugovor za gradnju uređaja i zapravo na ovaj način omogućava se normalna dinamika u projektiranju, na gradilištu da se predviđeni uređaj gradi, a da zapravo nema problema s plaćanjem s obzirom na to da je jedan program završio s 31. prosinca lani. Podsjećam, sada  smo u novom programu Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.” – ističe generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković.

Potom se na financiranje se osvrnuo i direktor Varkoma Bruno Ister, kod kojeg se primijetilo da ima razloga za zadovoljstvo.

– Premošćivanje tog jaza u financiranju iznimno je značajnosvim tvrtkama, pa tako i Varkomu. Znamo da je nama jako bitno za početak ovog posla imati sredstva na raspolaganju i za završetak mreže koja je praktički pri kraju, ali tu su još konačni obračuni, razlike u cijeni, pa predujmovi za uređaj za pročišćavanje – nabrajao je Ister,

Dodao je da su na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin započeli radovi na projektiranju i istražni radovi, a najviše koristi od ovakvog financiranja imat će hrvatski državljani jer sada je trenutno njih oko 57% priključeno na sustave odvodnje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradonačelnik Ivanca uručio 17 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i to za dvije mjere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Ivanec u petak je, 12. travnja, održana prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Milorad Batinić korisnicima uručio nove ugovore temeljem kojih će ostvariti bespovratne novčane poticaje Grada Ivanca za rješavanje stambenog pitanja te za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. 

Što se tiče stambenih poticaja, u ovom, 9. krugu dodjele, pravo na gradska sredstva ostvarilo je 11 novih obitelji, čime se ukupan broj korisnika ove mjere popeo na 139.

Riječ je isključivo o mladim obiteljima s prebivalištem na administrativnom području Grada Ivanca, koje stambeno pitanje rješavaju (do)gradnjom, rekonstrukcijom ili kupnjom nekretnine.

-S obzirom na cijene na tržištu, nadam se da će vam gradski poticaji barem djelomično olakšati rješavanje stambenog pitanja. Posebno naglašavam da je ovaj program trajno otvoren i da će Grad za njega osigurati koliko god sredstavabude potrebno. A to znači da ne trebate žuriti jer ne postoji neki određen rok za iskorištenje sredstava – poručio je gradonačelnik.

Za program stambenih poticaja Grad je dosad mladim obiteljima izašao u susret s ukupno 125.500 eura.

-Kao i svakog puta do sada, i ovoga puta među korisnicima potpora su i obitelji koje su se doselile u Ivanec pa želim dobrodošlicu doseljenima iz Slavonskog Broda i Bednje – istaknuo je Batinić.

Podsjetio je da novodoseljeni u Ivanec čine oko 25% od ukupnog broja korisnika, a to ukazuje na povećani trend doseljavanja u naš grad i to ne samo iz susjednih općina i gradova, već i iz drugih županija.

Uz dodjelu stambenih poticaja, održan je i treći krug dodjele gradskih poticaja za podizanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Pravo na gradske poticaje ostvarilo je 6 novih korisnika, tako da ovu vrstu potpora sada koristi 29-ero građana/obitelji s područja grada Ivanca

Najveći broj koristi potpore za ugradnju fotonaponskog sustava, ali i za dizalice topline, vanjsku stolariju, termo fasade, izolaciju krova te za Sunčani toplinski sustav za grijanje vode. 

-Drago mi je što ste se javili na Javni poziv Grada Ivanca te odlučili iskoristiti bespovratna sredstva koja vam nudimo zaenergetsku obnovu objekata, a u cilju smanjenja potrošnje energenata. Smatram da je to dobar potez te vas pozivam da o tome obavijestite i svoje prijatelje i znance te da tako dalje proširite glas o tome, to više što je i ovaj poziv trajno otvoren za sve naše građane – apelirao je gradonačelnik.

Inače, vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti bespovratna sredstva koja, ovisno o mjeri koju izvode, iznose od 663,61 do najviše 1.990,84 eura.

Naglašavajući da su ove mjere tek dio daleko šire priče o brojnim načinima na koji Grad potiče ostanak mladih u Ivancu, Batinić je podsjetio i na druge mjere koje idu u tom smjeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje