Povežite se s nama

Školstvo

Prvi dan škole

Objavljeno:

- dana

SVE MANJE ĐAKA

Drugi dan rujna prvi je dan za 1736 prvašića u Varaždinskoj županiji u školskim klupama. Mnogi od njih danas nisu mogli sakriti uzbuđenje.

– Nadam se da ću upoznati nove prijatelje – uspio nam je reći novi školarac Davorin Suharek (6,5) čiji su roditelji kao i on ovaj dan dočekali s uzbuđenjem. Uz Davorina u klupe V. Osnovne škole Varaždin stiglo je još 47 njegovih vršnjaka. Njihovi godinu dana stariji kolege dočekali su ih priredbom dobrodošlice, a varaždinski gradonačelnik Gorana Habuš podijelio im je reflektirajuće prsluke.

Gradonačelnik i vatrogasci

– I ja sam kao i vi sjedio u ovim klupama i svaki sam put kad se oglasilo vatrogasno zvono išao do prozora gledati što se događa u susjednom dvorištu – prisjetio se Habuš. Nada se da će već sljedeće godine na školi koja ove godine obilježava 80. godišnjicu rada početi radovi. No, kaže gradonačelnik, to ovisi o sredstvima koja će se povući iz europskih fondova. – Ne planiramo gradnju novih škola. Sadašnji kapaciteti su dovoljni za izvođenje jednosmjenske nastave u svim varaždinskim školama. Po šavovima jedino puca VI. Osnovna škola i nadamo se skoroj nadogradnji dvorane – dodao je.

Manje đaka

Ako je vjerovati trendovima i statistici nadogradnje uskoro neće ni trebati. Iako je broj djece u Varaždinskoj županiji tek neznato manji u usporedbi sa prošlom godinom – 77 manje, statistika predviđa da će do 2020. na području Hrvatske biti 50 000 manje djece u školskim klupama . Možda će tada za njih sve biti dovoljno novca za besplatne udžbenike. Ove godine to svojim građanima može priuštiti samo Grad Zagreb. – Volio bih kad bi to kod nas bilo moguće, no nažalost – nije – komentirao je gradonačelnik.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje