Povežite se s nama

Kultura

Prvo izdanje rječnika iz 1740. godine pohranjeno u lepoglavskoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Rječnik Ivana Belostenca-kulturno dobro

Dvojezičini rječnik Gazophylacium, djelo lepoglavskog pavlina, jezikoslovca i leksikografa Ivana Belostenca, Ministarstvo kulture prolašeno je kulturnim dobrom.

Jedan od svezaka prvog tiskanog izdanja iz 1740. godine čuva se u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi.

Primjerak Gazophylaciuma koji se nalazi u vlasništvu Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi stavljen je  pod preventivnu zaštitu.

Hrvatska kultura

U obrazloženju rješenja lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić  navodi da je riječ o vrijednoj knjizi iz 1740. godine koja predstavlja kulturno dobro koje treba zakonsku zaštitu.

-Ovo je još jedan dokaz važnosti Lepoglave za razvoj hrvatske kulture općenito. Zadovoljstvo je što se bogata lepoglavska povijest i baština sve više vrednuju i stavljaju  u

Ukidanjem pavlinskog reda i zatvaranjem samostana u Lepoglavi, Grad  je ostao bez velikog i neprocijenjivog kulturnog blaga

prvi plan kad se govori o Lepoglavi, kolijevci kulture i obrazovanja – istaknuo je gradonačelnik Škvarić podsjetivši na projekt Centar pavlina, kojim Grad Lepoglava želi svoju baštinu i povijest predstaviti javnosti.

Lepoglava, kolijevka kulture i obrazovanja

 

Kapitalno djelo

– Izuzetno nam je drago da u knjižnici koja nosi Belostenčevo ime imamo prvo izdanje njegovog kapitalnog djela kojim je zadužio hrvatsku književnost i kulturu – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Karmela

Geček zadovoljna što će navedeni primjerak Gazophylaciuma biti upisan na Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara.

Budući da je s ukidanjem pavlinskog reda i zatvaranjem samostana u Lepoglavi, Grad  ostao bez velikog i neprocijenjivog kulturnog blaga, rodila se ideja da ukoliko građani posjeduju neku od starih knjiga, povijesne dokumente ili artefakata pohrane to u knjižnici.

Izvor:
Foto:

Kultura

Na besplatne Ljetne filmske radionice VANIMA-e može se prijaviti do 30. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sedamnaesti puta zaredom udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Ljetne filmske radionice te poziva djecu i mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionice počinju 2. srpnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu.

Ljetne filmske radionice sufinancira HAVC i Grad Varaždin. Radionice su za polaznike besplatne, a kako je zbog privremenih epidemioloških mjera broj mjesta ograničen, organizatori će do 30. lipnja primati prijave do popunjavanja grupa i nakon toga obavijestiti sve prijavljene o ishodu.

Prva će biti radionica TV reportaže namijenjena djeci i mladima od 13 do 16 godina. Održat će se od 2. do 4. srpnja, a sastojat će se od teorijsko-metodičkog dijela i praktičnog rada. Voditelji radionice su studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Bela Bračko-Milešević i Petar Lebinec. Bela je apsolventica diplomskog studija kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci i studentica diplomskog studija dokumentarne režije na ADU u Zagrebu. Petar je student preddiplomski studija snimanja također na ADU u Zagrebu, a već više godina za redom voditelj niza filmskih radionica i suradnik na projektima VANIME i Hrvatskoga filmskog saveza, te autor kratkih igranih i eksperimentalnih filmova.

Od 6. do 9. srpnja u prijepodnevnim satima održat će se radionica animiranog filma za djecu od 8 do 12 godina. Prvi doticaj s izradom animiranog filma djeci će približiti VANIMIN voditeljski dvojac Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec, koji su ujedno i osnivali udrugu prije 35 godina. Radit će se animirana minijatura na zajednički odabranu temu.

Treća radionica bit će održana u popodnevnim satima od 5. do 7. srpnja, a vodit će je Monika Rusak. Riječ je o radionici fotografije za mlade od 16 do 25 godina. Bit će to svojevrsni uvod samih polaznika u svijet digitalne fotografije i u projekt Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma koju VANIMA organizira po peti puta. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem fotografije uvesti u eksperimentalni film. Monika je nakon završenog preddiplomskog studija Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever, a želeći proširiti svoje znanje iz fotografije, video obrade i grafičkog dizajna, nastavila svoje školovanje na diplomskom studiju Medijske umjetnosti i prakse na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje je stekla akademski naziv magistre medijske umjetnosti i prakse. Članica je HDLU Varaždin i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, a živi i djeluje u Varaždinu u kojem radi u svojem obrtu Creative Visuals Production.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja prijaviti putem maila [email protected], a za eventualna dodatna pitanja javiti na broj mobitela voditelja Srećka Lebinca (091/297-2953). Svaka radionica primat će po osmero polaznika, a prijave traju do popunjavanja grupa. Polaznici će sve ostale informacije dobiti 1. srpnja, nakon formiranja grupa.

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždinu premijera predstave o problemu izumiranja životinjskih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, na Sceni Gllugl, u 11 sati na rasporedu je pretpremijera predstave autorskog projekta Tamare Kučinović “Bijeli nosorog”.

Bijeli nosorog progovara o problemu izumiranja životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet.
Režiju potpisuje Tamara Kučinović, video projekcije kreirale su Katarina Arbanas i Inka Eldan, autor glazbe je Petar Eldan, autorica plakata i programske knjižice Matilda Lepoglavec, a fotograf je Damir Chityl. Dionice na violončelu izveo je Darij Milković.

U predstavi igraju Jura Ruža, Filip Eldan, Katarina Arbanas, Sara Ipša i Nikša Eldan.

Zbog ograničenog broja mjesta ulaz na pretpremijeru moguć je isključivo uz pozivnicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!