Povežite se s nama

Život i društvo

Prvo su naredili da marmeladu nazovemo džem, sad EU predlaže da se opet zove marmelada

Objavljeno:

- dana

Prije više od 10 godina marmeladu smo morali nazvati džem. Sad EU predlaže da se opet zove marmelada. Zvuči kao neka šala, ali nije – to je europska birokracija.

Europska unija je tijekom pregovora s Hrvatskom imala jasne upute – marmeladom se mogu zvati samo proizvodi od citrusa. Ako je proizvod napravljen od, primjerice, naranče, na etiketi smije pisati marmelada. Unatoč pokušajima hrvatskih pregovarača, Bruxelles je bio nepopustljiv: marmelade od šipka, jagoda i sličnog voća mogle su se prodavati pod tim nazivima do isteka zaliha. Nakon toga morale su biti preimenovane u džemove, piše Telegram.

Europska birokracija sada ima novu ideju.

Europska komisija je u travnju ove godine predložila reviziju tržišnih standarda za cijelu listu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tada su, među ostalim, napisali i ovo: “Upotreba izraza „marmelada”, koji se dosad mogao koristiti samo za džemove od citrusa, odobrila bi se za sve džemove kako bi se naziv proizvoda mogao prilagoditi najčešćim lokalnim nazivima”. Proizvodi od limuna, naranče itd. ubuduće bi se, pak, zvali “citrusne marmelade”.

Telegram piše da iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da se pregovara o izmjeni direktiva koja uređuje ovo pitanje i da se tim izmjenama predlaže da države članice mogu za proizvod koji se sada naziva “džem” odobriti upotrebu naziva “džem” ili “marmelada” ili “džem/marmelada”. Razlog je, objašnjavaju, “što se u pojedinim državama članicama naziv marmelada tradicionalno koristi za ovakav tip proizvoda”.

Izvor: Telegram.hr

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje