Povežite se s nama

Zabava & Stil

Psihologija boja u interijerima

Objavljeno:

- dana

NIJANSE

Jedna od osnovnih podjela boja dijeli ih na tople i hladne, što pretpostavlja da boje svojom frekvencijom stvaraju u čovjeku određeni dojam i pobuđuju osjećaje.

O tome treba voditi računa prilikom uređenja životnog prostora kako bi pravim odabirom boja osigurali ugodnu atmosferu u svakom trenutku. Tople boje poput crvene, narančaste i žute djeluju poticajno, optimistično i živahno. Hladne boje, u koje ubrajamo plavu i zelenu, djeluju smirujuće, dok previše bjeline u domu može djelovati umarajuće. 

Moćna crvena

Utjecaj boja na čovjekovo raspoloženje poznat je odavno, što se ogleda kod brojnih naroda koji su bojama davali simbolična značenja i koristili ih u određene svrhe. Crvena je najtoplija boja Sunčeva spektra i kod brojnih naroda simbolizira snagu, moć i energiju, pa su se u tu boju voljeli odijevati vladari. Plava simbolizira nebo, mir i duhovnost, pa se ta boja koristi u religijama. Pri uređenju interijera važno je uskladiti boje u cijelom prostoru odabirom maksimalno triju glavnih, uz koje se mogu ukomponirati detalji u drugim tonovima. Poželjno je varirati različite nijanse iste boje kako prostor ne bi djelovao prestatično i monotono.

Pri odabiru glavnih boja vodite računa o količini prirodnog svjetla u prostoru koji uređujete i namjeni prostorija, tj. kakvu atmosferu želite postići. Hladnim bojama možete unijeti svježinu u preosunčane sobe koje gledaju na jug, dok toplim bojama možete oživjeti tamne prostorije koje gledaju na sjever. Time ćete poboljšati atmosferu prostora, pa će se ukućani u njemu bolje osjećati.

U sobama za odmor i opuštanje koristite smirujuće hladne boje poput lavande ili nježne “baby blue”

Dio stana koji je namijenjen okupljanju ukućana, pripremi i konzumiranju hrane te druženju s gostima obojite u tople, vedre tonove. Pritom je važno uskladiti odnos toplih i hladnih boja tako da u prostoriji gdje dominiraju tople boje unesete detalje hladnih, smirujućih tonova, i obrnuto. Crvena popravlja raspoloženje i otvara apetit, pa s njom treba biti oprezan u kuhinji i blagovaonici. Narančasta ili uvijek popularna boja breskve donosi osjećaj životne radosti, a žuta zrači vedrinom i zaigranošću, tako da su to odlične boje za uređenje dnevnog boravka, ali ih treba koristiti umjereno i na manjim površinama.

Kako prostor ne bi djelovao emotivno presnažno, tople boje možete prigušiti nježnim nijansama smeđe poput boje pijeska i zemljanim tonovima ili zagasitim nijansama zelene poput maslinastozelene. Ne morate birati čiste tonove osnovnih boja, nego odgovarajuće nijanse koje predstavljaju spoj toplih i hladnih. Ako vam čista limun-žuta boja djeluje prejako, radije odaberite boju limete ili pistacije, tj. žutu koja je prigušena dodavanjem zelene pa istodobno djeluje vedro i osvježavajuće.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Ni ovog vikenda u Varaždinu neće nedostajati brojnih događanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Došli smo do posljednjeg srpanjskog vikenda u kojem će nas prema najavama meteorologa “grijati”  35 stupnjeva Celzijusa u zraku.

No kao i svakog vikenda do sada neće nedostajati događanja.

Uz već dobro poznate programe subotom prijepodne poput Glazbene subote, smjene straže Varaždinske građanske garde i pucnja iz topa, besplatnih tematskih vođenja u organizaciji varaždinskih vodiča, radionice na Trgu tradicijskih obrta, očekuje nas raznovrsni glazbeni program od Fontana blues festivala, Ljeta na Stančiću do Techno Workouta na Aquacityju. 

U nastavku pogledajte vizuale nadolazećeg vikenda: 

Nastavite čitati

Zabava & Stil

U subotu na varaždinskom aerodromu nabrijani auti na eventu Udruge Tuning Crew Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Tuning Crew Varaždin u subotu, 27. srpnja, na lokaciji Aerodrom Varaždin organizira event pod nazivom “4. Meet Tuning Crew Varaždin”.

Tijekom eventa će se održati natjecanja u izgledu automobila (style natjecanje), glasnoći muzike u automobilu (DB competition), usis, ispuh, razne igre i tombola s vrijednim nagradama. Za natjecatelje je pripremljeno mnoštvo pehara u raznim kategorijama.

Cijeli program biti će popraćen DJ-om te voditeljem eventa koji će se pobrinuti za dobru atmosferu.

Ulaz za posjetitelje je besplatan.

Event će trajati od 10 do 22 sata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje