Povežite se s nama

Život i društvo

Sanja Mikleušević Pavić u Varaždinu: zbog teških priča plakala sam, a onda sam shvatila moram nešto poduzeti

Objavljeno:

- dana

PSIHOŠPANICIR

U sklopu drugog PsihoŠpancira, koji je počeo u petak u Varaždinu, a traje do nedjelje, održan je okrugli stol na temu Mediji i empatija – trebaju li novinari biti empatični?

U razgovoru su sudjelovali novinarka HTV-a Sanja Mikleušević Pavić, socijalni antropolog i kolumnist Sandi Blagonić, glavni urednik Varaždinskih vijesti Ivica Kruhoberec te kao moderatorice Andreja Bogdan i međimurska novinarka Aleksandra Ličanin.

Žustra rasprava o (ne)empatiji u medijima

U kojoj je mjeri empatija dio profesionalnog identiteta novinara, kao što je to u profesiji psihologa, bilo je osnovno pitanje za goste skupa. Sanja Mikleušević govorila je o svojim iskustvima snimanja potresnih priča za HTV-ovu emisiju Misija zajedno koju je radila s kolegom Robertom Zuberom. Tada je, kaže, često plakala u WC-u.

– Shvatila sam da ne mogu plakati nad svakom pričom jer tako samo trošim energiju i gubim vrijeme umjesto da nešto poduzmem, pošaljem neki mail i prozovem nadležne za neki problem – kazala je HTV-ova novinarka istaknuvši kako je vremenom naučila da u fokusu uvijek treba biti objektivan pristup problemu koji obrađuje.

I varaždinski novinar Ivica Kruhoberec smatra da je profesionalni tekst zapravo najbolji primjer empatije jer je zadatak novinara istražiti istinu koliko god ona kompleksna bila i koliko god taj zadatak bio idealističan. Sandi Blagonić kritički se osvrnuo na medije koji “traže samo sukob, konflikt, krv i poneku suzu”, ali i na cjelokupno društvo kojemu često nedostaje solidarnosti i empatije prema “onima drugima”. 

I psiholozi, kao i novinari u dilemi: hoće li pomagati drugima ili raditi za korporacije kako bi zaradili za život

U žustroj raspravi, koja je uslijedila, iznijeti su mnogi primjeri iz novije povijesti, osobito iz ratnih 90-ih kad su, prema riječima sudionika skupa, mediji zbog neobjektivnog izvještavanja pridonosili kolektivnom manjku empatije prema žrtvama s druge strane.

U raspravu se uključila i Andreja Bogdan, kao domaćin, ustvrdivši kako su i psiholozi danas u sličnoj dilemi kao novinari jer su bačeni na tržište rada i moraju razmišljati hoće li pomagati drugima, što je osnova njihova zanimanja, ili će raditi za korporacije kako bi zaradili za život.

– Psihologa nema više ni u školama, ni u bolnicama, barem ne dovoljno s obzirom na broj stanovnika, a država bi trebala osigurati dostupnost psihologa ljudima smatra ona.

Tijekom petka i subote na varaždinskom Sveučilištu Sjever predavanja su se održavala paralelno u tri dvorane, dok se u ponedjeljak sele na Međimursko veleučilište. Konferenciju je organiziralo Društvo psihologa Varaždin. Predsjednica društva Andreja Bogdan istaknula je kako su gotovo svi predavači koji su sudjelovali lani na prvoj konferenciji došli i ove godine, s tim da je ove godine broj predavača udvostručen. Mogla su se čuti zanimljiva istraživanja i studije, primjerice o radu s romskom populacijom na području Varaždina i hrvatskom obrazovnom sustavu do predavanja medicinskih sestara koje rade s onkološkim bolesnicima i korisnih, životnih tema o seksualnosti i pozitivnom razmišljanju.

 

 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Metorolozi: Aktualni toplinski val nije uzrokovan toplinskom kupolom, a probleme će praviti veća količina saharskog pijeska

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fenomen popularno nazvan toplinska kupola ovih dana nije obilježje vremenske situacije nad Hrvatskom, ali je na snazi upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje i važno je pridržavati se preporuka kako bi se izbjegle negativne posljedice, objavio je DHMZ.

– Toplinska kupola nastaje kada se anticiklona, unutar koje se prizemno nalazi vruć zrak, dugotrajno zadržava nad određenim područjem. Istovremeno je u visini prisutan tzv. Omega blocking odnosno termobarički greben (greben u polju geopotencijalne visine i u polju temperature) koji oblikuje u grčko slovo Ω (omega) i karakterizira ga dugotrajnost. Unutar toplinske kupole visoki tlak pritišće (spušta) topli zrak prema tlu, pritom se on još dodatno zagrijava što onemogućava nastajanje oblaka te posljedično i oborine. Glavno obilježje vremena u toplinskoj kupoli je vedrina te mnogo sunčanih sati što rezultira daljnjim zagrijavanjem te iznad određenog područja temperatura raste. Pojam toplinske kupole posljednjih godina postao je popularniji, osobito u američkim medijima, kako bi se objasnio mehanizam nastajanja i intenzitet toplinskog vala koji je nastao na ovaj način. Važno je naglasiti da nije svaki toplisnki val uzrokovan toplisnkom kupolom. Toplinski val uzrokovan toplinskom kupolom obično traje tjednima, izraženiji je i za njega su karakteristične vrlo visoke, često i ektremne vrijednosti temperature – objavili su danas stručnjaci na internetskoj stranici DHMZ-a.

Aktualni toplinski val nad Hrvatskom nije uzrokovan toplinskom kupolom, dodaju, i potrajat će nekoliko dana.

Uzrok ovog prvog ovogodišnjeg toplinskog vala nad Hrvatskom je termobarički greben s jugozapada s kojim nad naše krajeve stiže vrlo topao zrak. Također, pristiže i značajna količina saharskog pijeska, čija će najveća koncetracija biti u petak, 21. lipnja, kada će i vrućina biti najizraženija.

Prestanak aktualnog toplinskog vala prema trenutnim proračunima numeričkih prognostičkih modela očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, premda će već u subotu dnevna temperatura zraka na kopnu biti niža nego u petak, istaknuli su hrvatski meteorolozi.

I slovenska agencija ARSO upozorava na veliku količinu saharskoga pijeska, a na sjeverozapadu Hrvatske najviše ga se očekuje u petak, do ranih popodnevnih sati. Slovenci također naglašavaju da će zbog pijeska u zraku biti povećana koncentracija čestica PM10 što može biti loše za zdravlje nekih skupina građana. Veća koncentracija ovih čestica može loše utjecati na malu djecu, starije ljude, oboljele koji imaju problema sa srcem i tlakom, dijabetičare i ljude s respiratornim problemima.

PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Za usporedbu, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevci treći u programiranju na najvećem STEM natjecanju u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa je zajedno s prodekanicom izv. prof. dr. sc. Martinom Tomičić Furjan i prodekanom izv. prof. dr. sc. Ivanom Malbašićem primila studente FOI-ja, koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja.

Radi se o jednom najznačajnijih međunarodnih natjecanja za studente STEM Games, koje svake godine okuplja gotovo dvije tisuće studenata u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a ove je godine održano sredinom svibnja u Umagu. Studenti FOI-ja osvojili su ukupno 10 medalja, a brončanu su u Tech Areni znanja donijeli Tomislav Hlevnjak, Petar Matišić, Stanko Smrček i Filip Šoštarić, dok su u drugoj momčadi bili i Sebastian Arbutina, Elena Pizek, Marko Stipić i Adrian Stojić.

Tehnološka arena (engl. Technology Arena) natjecanje je u programiranju. Pred timove je stavljeno više vrsta zadataka iz različitih grana računarstva, a njihov cilj je bio riješiti ih na što efikasniji način što više zadataka. Zadaci nose bodove ovisno o broju riješenih testnih primjera pojedinog zadatka. Bodovima dobivenim rješavanjem testnih primjera zadataka, timovi su mogli otključavati nove zadatke. Na posljetku otključao se i glavni zadatak, koji je bilo potrebno vizualizirati te osmisliti kreativno i najoptimalnije rješenje te ga predstaviti žiriju – pojašnjava njihov mentor, viši asistent FOI-ja dr. sc. Luka Milić s Katedre za informatičke tehnologije i računarstvo. Studenti FOI-ja su nagrađeni za razvoj aplikacije za unos/pregled/mijenjanje događaja, a važno je istaknuti da je po prvi put u timu bila i studentica.

U drugim studentskim natjecanjima koja se fokusiraju na teorijsko znanje i rješavanje ispita, ovdje se osim poznavanja određenih programskih jezika tražilo od nas da znamo i logički te kritički razmišljati te povezivati znanje i teoriju s praksom – pojasnili su studenti koji su se natjecali. Naglasili su da bi se voljeli i iduće godine natjecati u čemu će im Uprava FOI-ja pružiti svu pomoć u vidu omogućavanja uvjeta za adekvatnu pripremu, što je u ovakvim natjecanjima ključno.

-Ponosni smo na naše studente koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja. Ovo je jedno od najznačajnijih međunarodnih natjecanja i činjenica da su naši studenti postigli ovakav uspjeh među gotovo dvije tisuće sudionika iznimno je priznanje za naš Fakultet. Naši studenti pokazali su ne samo izvrsno poznavanje programskih jezika, već i sposobnost logičkog i kritičkog razmišljanja. Uprava FOI-ja nastavit će pružati svu potrebnu podršku kako bi se studenti mogli dobro pripremiti za ovakva natjecanja i ubuduće. Hvala mentoru, dr. sc. Luki Miliću, i svima koji su podržali naše studente na ovom putu. Njihov uspjeh inspiracija je za sve nas i potvrda da se trud i predanost uvijek isplate – istaknula je dekanica Marina Klačmer Čalopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje