Povežite se s nama

Život i društvo

Sanja Mikleušević Pavić u Varaždinu: zbog teških priča plakala sam, a onda sam shvatila moram nešto poduzeti

Objavljeno:

- dana

PSIHOŠPANICIR

U sklopu drugog PsihoŠpancira, koji je počeo u petak u Varaždinu, a traje do nedjelje, održan je okrugli stol na temu Mediji i empatija – trebaju li novinari biti empatični?

U razgovoru su sudjelovali novinarka HTV-a Sanja Mikleušević Pavić, socijalni antropolog i kolumnist Sandi Blagonić, glavni urednik Varaždinskih vijesti Ivica Kruhoberec te kao moderatorice Andreja Bogdan i međimurska novinarka Aleksandra Ličanin.

Žustra rasprava o (ne)empatiji u medijima

U kojoj je mjeri empatija dio profesionalnog identiteta novinara, kao što je to u profesiji psihologa, bilo je osnovno pitanje za goste skupa. Sanja Mikleušević govorila je o svojim iskustvima snimanja potresnih priča za HTV-ovu emisiju Misija zajedno koju je radila s kolegom Robertom Zuberom. Tada je, kaže, često plakala u WC-u.

– Shvatila sam da ne mogu plakati nad svakom pričom jer tako samo trošim energiju i gubim vrijeme umjesto da nešto poduzmem, pošaljem neki mail i prozovem nadležne za neki problem – kazala je HTV-ova novinarka istaknuvši kako je vremenom naučila da u fokusu uvijek treba biti objektivan pristup problemu koji obrađuje.

I varaždinski novinar Ivica Kruhoberec smatra da je profesionalni tekst zapravo najbolji primjer empatije jer je zadatak novinara istražiti istinu koliko god ona kompleksna bila i koliko god taj zadatak bio idealističan. Sandi Blagonić kritički se osvrnuo na medije koji “traže samo sukob, konflikt, krv i poneku suzu”, ali i na cjelokupno društvo kojemu često nedostaje solidarnosti i empatije prema “onima drugima”. 

I psiholozi, kao i novinari u dilemi: hoće li pomagati drugima ili raditi za korporacije kako bi zaradili za život

U žustroj raspravi, koja je uslijedila, iznijeti su mnogi primjeri iz novije povijesti, osobito iz ratnih 90-ih kad su, prema riječima sudionika skupa, mediji zbog neobjektivnog izvještavanja pridonosili kolektivnom manjku empatije prema žrtvama s druge strane.

U raspravu se uključila i Andreja Bogdan, kao domaćin, ustvrdivši kako su i psiholozi danas u sličnoj dilemi kao novinari jer su bačeni na tržište rada i moraju razmišljati hoće li pomagati drugima, što je osnova njihova zanimanja, ili će raditi za korporacije kako bi zaradili za život.

– Psihologa nema više ni u školama, ni u bolnicama, barem ne dovoljno s obzirom na broj stanovnika, a država bi trebala osigurati dostupnost psihologa ljudima smatra ona.

Tijekom petka i subote na varaždinskom Sveučilištu Sjever predavanja su se održavala paralelno u tri dvorane, dok se u ponedjeljak sele na Međimursko veleučilište. Konferenciju je organiziralo Društvo psihologa Varaždin. Predsjednica društva Andreja Bogdan istaknula je kako su gotovo svi predavači koji su sudjelovali lani na prvoj konferenciji došli i ove godine, s tim da je ove godine broj predavača udvostručen. Mogla su se čuti zanimljiva istraživanja i studije, primjerice o radu s romskom populacijom na području Varaždina i hrvatskom obrazovnom sustavu do predavanja medicinskih sestara koje rade s onkološkim bolesnicima i korisnih, životnih tema o seksualnosti i pozitivnom razmišljanju.

 

 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

FOTO Rotarijanci iz Njemačke, Austrije i Slovenije posjetili Rotary STEM LAB

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija 2020. godine dobila je jedinstven, moderno opremljen Laboratorij za STEM područje u Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a za koji su sredstva osigurali rotarijanci iz Varaždinskih klubova uz pomoć svjetske Rotary obitelji.

Mjesec rujan u Rotary zajednici stavlja poseban fokus na obrazovanje koja je jedna od ključnih točaka svog djelovanja u cijelom svijetu, tako je ovo bila i idealna prilika za susret rotarijanaca i obilazak STEM laboratorija u Varaždinu jer iz njihovog primjera vidimo da je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost.

Sredstva u iznosu od 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim Rotary klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku svjetske rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“ i same Varaždinske županije. Projekt  je imao dvije faze te je nabavljena oprema poput 3D printera, laserskog rezača te alata za obradu materijala iz čijih dijelova učenici kasnije razvijaju pametne klupe, robote, a ujedno i sami učitelji koriste stečena znanja i vještine koje se prenose na 33 osnovne škole iz Varaždinske županije i kroz čiji je projekt u nepunih 2 godine prošlo više od 3000 učenika.

– Sama ideja STEM laboratorija u Varaždinskoj županiji proizašla je iz želje u ulaganja u mlade i poticanja njihove izvrsnosti u području znanosti, inženjerstva, tehnologije, matematike, a ujedno da ih potaknemo da se jednog dana više školuju za zanimanja iz tih područja. Drago nam je da je interes velik te da smo se danas nakon pune 2 pandemijske godine okupili s našim prijateljima iz Slovenije, Austrije, Njemačke i kolegama iz Varaždinskih Rotary klubova – istaknuo je Dragutin Hainš, rotarijanac koordinator projekta STEM laboratorija.

„Misli globalno, djeluj lokalno!“

Ovo je samo jedan od projekata na kojem rade članice i članovi varaždinskih Rotary klubova te je bitno spomenuti da su i pomoću spomenutih partnera osigurana i sredstva za 18 Rotary plastenika u Sisačko- moslavačkoj županiji nakon razornog potresa koja su donirana samim obiteljima, kako bi njihovi OPG-ovi ponovo osigurali uvjete za poljoprivrednu proizvodnju, ali i da bi ponovo pokrenuli cirkularno  gospodarstvo u svom mjestu.

Kako je jedan od smjerova Rotary djelovanja i jačanje profesionalne orijentacije i zvanja u zajednici, tako  Rotary klub Varaždin 1181 u subotu, 8. listopada, u 10 sati u HNK Varaždin organizira 9. po redu Rotary Business forum: „Dolazi li nam recesija 2.0“ na kojem će uz 90 minutnu raspravu panelisti Velimir Šonje, Andrej Grubišić i Hrvoje Stojić odgovoriti na nekoliko trenutno najizazovnijih pitanja i prijetnji modernog doba.

Business forum namijenjen je svima koji su zainteresirani za spomenutu tematiku uz prethodnu prijavu na Forum. 

Plastenici

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO DVD-u Tužno uz blagoslov predano novo vatrogasno navalno vozilo 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno, u subotu, 1. listopada, izvršena je primopredaja i blagoslov „novog“ navalnog vatrogasnog vozila. Naime, riječ je o vozilu marke IVECO Eurocargo proizvedenom 2002. godine.

Vatrogasci iz Tužna o vozilu kažu da je kompaktnije, te prilagođenije terenu i njihovim potrebama pri intervencijama. Zahvaljujući prijašnjim vlasnicima, vozilo je kupljeno vrlo dobro opremljeno.  

Štoviše, vozilo sadrži spremnik vode od 1500 litara, ima ugrađen sustav crpki za visoki i srednji tlak, te vitla dužine 100 i 60 metara. Ugrađeni sustav vatrogascima omogućava i gašenje pjenom, a kabina je dupla, opremljena s dva para izolacijskih aparata te u nju stane 7 interventnih vatrogasaca.

Uz sve nabrojano, u vozilu su radio stanica, kamera za vožnju unatrag, agregat za struju, teleskopski stup za rasvjetu, crpke za izvlačenje vode kod poplava te ventilator za izdimljavanje prostorija i električno vitlo za vuču vozila.

Također, vatrogascima je na intervencijama dostupno osvjetljenje u svakom segmentu vozila, imaju i ljestve te svu drugu potrebnu standardnu opremu.

Za spomenuto navalno vatrogasno vozilo izdvojeno je oko 44.000 eura. Oko 30.000 eura osigurano je iz proračuna Općine Vidovec, dok je ostatak osiguran prodajom starog vozila, donacijom Vatrogasne zajednice Općine Vidovec, te vlastitim sredstvima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno.

Navalno vatrogasno vozilo blagoslovio je vlč. Branko Švogor, a blagoslovu i primopredaji vozila,  uz članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno , prisustvovali su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović, vijećnica Ljubica Hosni, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinke županije Zvonko Videc, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vidovec,  Nedeljanec-Prekno, Pregrada, Radovan, Margečan, Gojanec, Maruševec, Gačice, Beretinec te članovi PGD-a Hlebce iz Slovenije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje