Povežite se s nama

Događanja

Purice u diplomaciju!

Objavljeno:

- dana

ZAGORSKI PURAN DOBIO MONOGRAFIJU

Njegovo kočoperenje opisao je Krleža, njegovim mesom sladio se Churchill, prije II. svjetskog rata bio je glavni poklon za fiškale i doktore, a u njegovom mesu uživali su pavlini još 1561. Riječ je o zagorskom puranu, simbolu Hrvatskog zagorja koji sada ima i monografiju.

– Ovo je prva monografija o točno određenoj vrsti peradi u Hrvatskoj i po tome je jedinstvena – rekao je dr. sc. Miljenko Ernoić, koji je zajedno s mr. sc. Romanom Ozimecom i dr. sc. Dragutinom Vincekom te suradnicima autor monografije “Zagorski puran” kojoj je nakladnik ADIP, a koja je predstavljena u srijedu u Varaždinu.

U mesu nisu uživali samo bogataši

Iako se prva ideja o nastanku ove knjige “rodila” još 2000., autori su zadnje tri godine na njoj intenzivno radili. Njezina posebnost je u tome što nije namijenjena samo užoj struci. Sadržaj je podijeljen u četiri dijela, a posebno zanimljiv je posljednji, četvrti dio u kojem autori govore o raznim zanimljivostima vezanim za ovu autohtonu hrvatsku perad koja je u Europu, pa tako i u Hrvatsku, stigla iz Amerike. No, uz zagorskog purana vezana je i zabluda, a to je da su u njemu uživali samo bogataši.
– Nekad se izvozio u Englesku kako bi se njegovim mesom hranili radnici u siromašnim četvrtima Londona – doznali smo od dr. sc. Ernoića koji dodaje da je prava vrijednost zagorskog purana upravo u tome da je bio hrana za sve!
Autori knjige nadaju se da će zagorska purica i puran ponovno dobiti mjesto koje zaslužuju.
– Zagorskog purana može spasiti samo organizirana proizvodnja s tradicionalnim sustavom uzgoja, organizirani marketing i izvoz. Zašto naši diplomati prilikom posjete drugim državnicima ne bi kao poklon donijeli zagorskog purana? – zaključio je na kraju dr. sc. Ernoić.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Arhiva RT

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!