Povežite se s nama

U fokusu

Računi za grijanje preko kotlovnica 30 posto skuplji!?

Objavljeno:

- dana

Uoči otvaranja stečaja u Grijanju HERA odobrila više cijene

U Grijanju Varaždin je odlukom Trgovačkog suda u Varaždinu u petak otvoren stečajni postupak, a toplinska energija bi već ovaj tjedan mogla poskupjeti 30 posto za energiju (potrošnju) i još sedam posto za snagu!

Zahtjev za povećanje cijena, točnije za promjenu visine tarifnih stavki grijanja i pripreme tople vode Grijanje je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) uputilo još krajem prošle godine.

Odluka o poskupljenju stupila na snagu

HERA je odobrila poskupljenje, a odluku o tome su u Narodnim novinama objavili 28. siječnja, što znači da na snagu stupa ovaj tjedan. Prema toj odluci, kućanstva, industrija i poslovni potrošači će za energiju (potrošnju) umjesto 0,34 kune po kWh plaćati 0,44 kune ili 29,41 posto više. No više će plaćati i za snagu, umjesto 18,7 kuha po kW mjesečno, morat će izdvajati 20 kuna ili 6,95 posto više.

Loše vijesti građanima neće morati priopćiti bivši direktor Tomislav Benčić, koji je 15. siječnja prešao novo radno mjesto u HERA-i, a ni njegov nasljednik Branko Šanjek koji je dužnost direktora obavljao samo dva tjedna. Umjesto njih, sada će tu neugodnu zadaću imati Stanko Makar, kojeg je Trgovački sud postavio za stečajnog upravitelja.

– Kada primim rješenje Trgovačkog suda o imenovanju, upoznat ću se sa situacijom, a odluke ću donositi u dogovoru sa stečajnim sucem – rekao je Makar u ponedjeljak.

Dugovanja 8,8 milijuna kuna

Ako je suditi po podacima koje je na ročištu u srijedu 30. siječnja iznio bivši direktor Šanjek, stečajni upravitelj morat će odmah primijeniti nove cijene, jer je to jedini način da spriječi gomilanje novih dugovanja.

– Dug Grijanja Varaždin iznosi 8.838.000 kuna, od čega je najveći dug prema Termoplinu, iznosi, 8,7 milijuna kuna. Stalno stvaramo nove gubitke zato što je cijena plina viša od cijene toplinske energije koju distribuiraju potrošačima. U prosincu smo potrošačima poslali račune ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna, a dobavljaču plina smo bili dužni platiti 1,7 milijuna kuna. To je odmah u startu manjak od gotovo pola milijuna kuna. Od 2008. godine, kada je cijena kubika plina bila 1,60 kuna, čak triput smo zatražili suglasnost za povećanje cijena. Međutim, odobreno nam je neznatno povećanje cijena, a cijena plina istovremeno je poskupjela na 2,43 kune po kubiku. O tome su obaviješteni javnost i lokalna samouprava, ali nitko nije ništa poduzeo. Mi u startu poslujemo s minusom – obrazložio je Šanjek na Trgovačkom sudu.

Bilo je to u srijedu 30. siječnja, kada je suca Trgovačkog suda izvijestio da su zatražili povećanje cijena od HERA-e, ali je napomenuo da suglasnost još nisu dobili. No HERA-ina odluka o novim tarifnim stavkama u Narodnim novinama bila je objavljena dva dana ranije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje