Povežite se s nama

Crna kronika

Radnik pao s ljestava s visine od 1,5 metra, poslodavac mu mora isplatiti 21.000 kuna

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Ludbreška tvrtka Inoxmont – VS, prema nepravomoćnoj presudi varaždinskoga Općinskog suda, I. B.-u iz Drenovca treba isplatiti 21.000 kuna s kamatama zbog povrede prava osobnosti te 4.000 kuna, također s kamatama, za tuđu pomoć i njegu.

On je, naime, za ludbrešku tvrtku 2011. godine radio u Njemačkoj kao bravar-monter. Prilikom obavljanja poslova demontaže cijevi na gradilištu 20. travnja te godine, pao je s ljestava s visine od 1,5 metra. Tom je prilikom iščašio lakat, zbog čega je bio 19 tjedana na bolovanju. 

Kao posljedica ozljede nastalo mu je tjelesno oštećenje od 30 posto. Nakon pada, prvotno je zbrinut u bolnici u Njemačkoj, a potom je vraćen u Hrvatsku, gdje je odlazio na preglede i kontrole u Opću bolnicu Varaždin. Liječio se i u bolnici u Varaždinskim Toplicama, gdje je obavljao fizikalnu terapiju. 

Na bolovanju 19 tjedana

Zbog tjelesnog oštećenja, tvrdio je da više nije u mogućnosti obavljati poslove u istom obujmu kao što je to činio prije ozljeđivanja. U tužbi je tražio isplatu novčane naknade za pretrpljenu neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje.

U Inoxmont – VS-u priznali su da je I.B. bio zaposlen kod njih u vrijeme kad je zadobio tjelesnu ozljedu zbog koje je bio na bolovanju 19 tjedana, ali su u cijelosti odbacili njegovu tužbu i tužbeni zahtjev. Napomenuli su da su svi njihovi radnici, pa tako i on, u vrijeme štetnog događaja bili osigurani, a I. B., kojemu je polica i bila predana, potraživao je isplatu naknade štete temeljem te police od osiguravajućeg društva, gdje je takvu isplatu i ostvario. 
Stoga od tvrtke nije mogao više tražiti naplatu štete za isti događaj.

Došlo do propusta

Tijekom postupka utvrđeno je da je za Balažinčevu ozljedu na radu, zbog koje je došlo zbog propusta provođenja mjera zaštite na radu, odgovoran poslodavac, a utvrđeno je i da se Balažinec ipak nije uspio naplatiti od osiguravajućeg društva. Tek nakon što nije uspio naplatiti štetu putem police, pokrenuo je sudski postupak pred Općinskim sudom u Varaždinu. 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Kod V. Bukovca netko kombajnom pobrao i otuđio oko 4 tone kukuruza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU varaždinska danas je javila o više krađa.

U utorak, 19. listopada, u Seketinu, nepoznati je počinitelj provalio u kuću kojom se koristi 46-godišnjakinja i otuđio novac te zlatni i srebrni nakit. Visina materijalne štete procjenjuje se na preko tisuću kuna.

U vremenu od 15. do 18. listopada, između Kapele Podravske i Velikog Bukovca, na njivi u vlasništvu 62-godišnjaka, nepoznati je počinitelj kombajnom pobrao i otuđio oko 4 tone kukuruza. Visina materijalne štete procjenjuje se na više tisuća kuna.

Od 27. rujna do 11. listopada, nepoznati je počinitelj iz skladišta poduzeća u Doljanu, otuđio građevinski alat za gletanje, u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja svih navedenih kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Optužnica mladiću (19) koji je bježao policiji kroz Sračinec i Hrašćicu te je skoro pregazio policajce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu nakon provedene istrage, podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 19-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva i prisile prema službenoj osobi.

Tereti ga se da je 10. srpnja ove godine u Varaždinu, upravljao osobnim automobilom i; nakon što su mu pripadnici interventne jedinice policije u službenom vozilu iza njega svjetlosnim i zvučnim signalima dali zapovijed da se zaustavi radi utvrđivanja identiteta osoba u vozilu koje su prethodno vrijeđale policijske službenike; nije zaustavio vozilo, već je velikom brzinom nastavio vožnju bježeći policiji kroz mjesta Sračinec i Hrašćica.

Na raskrižju je naišao na zaustavljeno policijsko vozilo koje mu je prepriječilo put, a policijski službenik je stajao na pločniku kraj vozila. Tada je radi bijega, brzinom od oko 75 km/h prešao vozilom na pločnik i krenuo prema policijskom službeniku pristajući da ga vozilom usmrti.

Policijski službenik je izbjegao nalet vozila naglim odskokom u stranu, no mladić je zaustavljen i spriječen u daljnjoj vožnji djelovanjem više policijskih ophodnji na jugozapadnoj obilaznici Varaždina.

Mladić je u istražnom zatvoru, a vijeće Županijskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje