Povežite se s nama

Crna kronika

Radnik pao s ljestava s visine od 1,5 metra, poslodavac mu mora isplatiti 21.000 kuna

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Ludbreška tvrtka Inoxmont – VS, prema nepravomoćnoj presudi varaždinskoga Općinskog suda, I. B.-u iz Drenovca treba isplatiti 21.000 kuna s kamatama zbog povrede prava osobnosti te 4.000 kuna, također s kamatama, za tuđu pomoć i njegu.

On je, naime, za ludbrešku tvrtku 2011. godine radio u Njemačkoj kao bravar-monter. Prilikom obavljanja poslova demontaže cijevi na gradilištu 20. travnja te godine, pao je s ljestava s visine od 1,5 metra. Tom je prilikom iščašio lakat, zbog čega je bio 19 tjedana na bolovanju. 

Kao posljedica ozljede nastalo mu je tjelesno oštećenje od 30 posto. Nakon pada, prvotno je zbrinut u bolnici u Njemačkoj, a potom je vraćen u Hrvatsku, gdje je odlazio na preglede i kontrole u Opću bolnicu Varaždin. Liječio se i u bolnici u Varaždinskim Toplicama, gdje je obavljao fizikalnu terapiju. 

Na bolovanju 19 tjedana

Zbog tjelesnog oštećenja, tvrdio je da više nije u mogućnosti obavljati poslove u istom obujmu kao što je to činio prije ozljeđivanja. U tužbi je tražio isplatu novčane naknade za pretrpljenu neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje.

U Inoxmont – VS-u priznali su da je I.B. bio zaposlen kod njih u vrijeme kad je zadobio tjelesnu ozljedu zbog koje je bio na bolovanju 19 tjedana, ali su u cijelosti odbacili njegovu tužbu i tužbeni zahtjev. Napomenuli su da su svi njihovi radnici, pa tako i on, u vrijeme štetnog događaja bili osigurani, a I. B., kojemu je polica i bila predana, potraživao je isplatu naknade štete temeljem te police od osiguravajućeg društva, gdje je takvu isplatu i ostvario. 
Stoga od tvrtke nije mogao više tražiti naplatu štete za isti događaj.

Došlo do propusta

Tijekom postupka utvrđeno je da je za Balažinčevu ozljedu na radu, zbog koje je došlo zbog propusta provođenja mjera zaštite na radu, odgovoran poslodavac, a utvrđeno je i da se Balažinec ipak nije uspio naplatiti od osiguravajućeg društva. Tek nakon što nije uspio naplatiti štetu putem police, pokrenuo je sudski postupak pred Općinskim sudom u Varaždinu. 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Mladić (23) jurio prema Varaždinu i izazvao prometnu nesreću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Cerju Nebojse u četvrtak, 25. travnja oko 16.45 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina. Zbog neprilagođene brzine gustoći prometa, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je upravljao 19-godišnjak. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 19-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladić vozio neregistrirani BMW s nepripadajućim registarskim pločicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 25. travnja, u 14,45 sati u Piškorovcu ophodnja Policijske postaje Prelog zaustavila je osobno vozilo marke „BMW“, kojim je upravljao 24-godišnjak, dok se na vozilu nalazile ne pripadajuće registarske pločice.

Zbog neregistriranog vozila te ne sklopljenog ugovora o obveznom osiguranju u prometu odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu mladiću su izdani obvezni prekršajni nalog i prekršajni nalog te će biti kažnjen s novčanom kaznom u iznosu od 920 eura.

Ujedno je protiv mladića podnijeta i kaznena prijava zbog kaznenog djela krivotvorenje isprava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje