Povežite se s nama

Međimurje

Radovi na izgradnji Centra DOSTI u Podturnu su došli do svog uspješnog završetka

Objavljeno:

- dana

Radovi na izgradnji Centra DOSTI u Podturnu su došli do svog uspješnog završetka, oblikujući novo poglavlje u podršci osobama s tjelesnim invaliditetom.

Ovaj objekt posebne namjene  predstavlja veliki korak prema stvaranju inkluzivne zajednice te bolju budućnost osoba s invaliditetom.

Centar DOSTI nije samo zgrada, to je objekt koji će pružiti sveobuhvatnu podršku svojim korisnicima. Sada kada su radovi gotovi, objekt je spreman za pružanje dnevnog i poludnevnog boravka, raznovrsnih terapija, vježbanja i društvenih aktivnosti. Ovaj prostor je ciljano i promišljeno prilagođen potrebama korisnika, donoseći novu dimenziju razvoju i integraciji osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu.

Centar je optimalno opremljen te je stvoren potpuno funkcionalan ambijent za osobe s invaliditetom. Ovo značajno postignuće označava ostvarenje vizije Centra DOSTI, koji će postati izvor ponosa za stanovnike Međimurske županije, posebno Općine Podturen.

Centar DOSTI predstavlja ključni resurs za osobe s invaliditetom na području Međimurske županije. Ovaj objekt će pružiti najbolju moguću kvalitetu usluga za osobe s invaliditetom i starije osobe. Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, odnosno članovi, s nestrpljenjem iščekuju otvaranje vrata Centra DOSTI. Ovaj događaj označava ostvarenje snova i predstavlja početak inkluzivnog društva u kojem svi imaju jednake mogućnosti.

Centar DOSTI, kao građevina javne i društvene namjene na ukupno više od 800 metara kvadratnih ima 29 infrastrukturnih jedinica: dvoranu za vježbanje sa svim popratnim sadržajima, sobu za fizioterapeuta, dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju te sobe za rad psihologa, logopeda i senzornu sobu, bazen, svlačionice, vešeraj, spremište, posudionicu pomagala, tri sobe za odmor korisnika boravka, sobu za grupni rad i konferencijsku dvoranu. Zgrada ima prilagođeni ulaz za osobe s invaliditetom te je okoliš građevine prilagođen za kretanje osoba u kolicima, a ugrađen je i lift kako bi se omogućilo kretanje osoba s invaliditetom kroz cijeli Centar bez prepreka.

Ovim putem Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije zahvalilo se partnerima: Međimurskoj županiji, Općini Podturen i izvođačima radova, pogotovo tvrtci Izgradnja d.o.o. Domašinec te svima donatorima i ljudima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u ostvarenju cilju, odnosno uspješnom završetku projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., uz vlastita sredstva Udruge i podršku općina, gradova te Međimurske županije.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje