Povežite se s nama

U fokusu

Raspisan poziv za energetsku obnovu škola i vrtića: umjesto šest u obnovu samo tri gradska vrtića?

Objavljeno:

- dana

NOVI POZIV, NOVI PROBLEMI ZA GRAD

Kao što je i najavljeno, otvoren je poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Poziv je otvoren 22. studenog, a u okviru tog poziva osigurano je čak 152 milijuna kuna.

– To je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna – rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević  prilikom otvaranja novog  javnog poziva.

Na prvi zakasnio tri dana, a sada sve ovisi o Fondu?

Hoće li ovu priliku ovog puta na vrijeme iskoristiti Grad Varaždin? Naime, na prvi otvoren javni poziv Grad je zakasnio s dostavom dokumentacije. Točnije, Grad Varaždin je svoje projekte dostavio 22. travnja, a zadnje prihvaćeni projekti su oni koji su zaprimljeni 19. travnja, o čemu smo pisali u Regionalnom tjedniku.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tada su odgovorili kako je za pretpostaviti kako će Grad Varaždin moći aplicirati na novi natječaj, s obzirom da su projekti za varaždinske škole i vrtiće već pripremljeni.

No, je li dokumentacija već predana i kada? Iz Grada Varaždina ovog su puta reagirali na vrijeme, međutim, sada imaju nove probleme.

– Budući da je u ovom Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” minimalni zahtjev ušteda energije za grijanje/hlađenje bitno povišen i to s prethodnih 20 % na 50 %, za prijavu na poziv kvalificira se tri od šest objekata Dječjeg vrtića Varaždin. To su objekti Dravska, Trakošćanska i Kozarčeva. Grad Varaždin dovršio je reviziju projektne dokumentacije sukladno novim zahtjevima i već je započeo s postupkom predaje prijavne dokumentacije – izvjestili su iz Grada.

Za prijavu na poziv kvalificira se tri od šest objekata Dječjeg vrtića Varaždin;  Dravska, Trakošćanska i Kozarčeva – poručuju iz Grada

No, navode da završetak predaje dokumentacije ovisi i o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost budući da im je sada Fond, sukladno novim pravilima, obavezni partner u postupku prijave.

– Prije konačne predaje, Fond kao partner provodi preliminarni pregled naše dokumentacije te će eventualno zatražiti dopune. Nakon što ustanovi da naša dokumentacija zadovoljava osnovne uvjete, moći ćemo predati konačnu verziju prijavne dokumentacije. S obzirom da realizacija ovisi o ažurnosti Fonda, teško je u ovom trenutku precizno procijeniti kada će prijava biti predana – poručuju.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje