Povežite se s nama

U fokusu

Raspisan poziv za energetsku obnovu škola i vrtića: umjesto šest u obnovu samo tri gradska vrtića?

Objavljeno:

- dana

NOVI POZIV, NOVI PROBLEMI ZA GRAD

Kao što je i najavljeno, otvoren je poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Poziv je otvoren 22. studenog, a u okviru tog poziva osigurano je čak 152 milijuna kuna.

– To je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna – rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević  prilikom otvaranja novog  javnog poziva.

Na prvi zakasnio tri dana, a sada sve ovisi o Fondu?

Hoće li ovu priliku ovog puta na vrijeme iskoristiti Grad Varaždin? Naime, na prvi otvoren javni poziv Grad je zakasnio s dostavom dokumentacije. Točnije, Grad Varaždin je svoje projekte dostavio 22. travnja, a zadnje prihvaćeni projekti su oni koji su zaprimljeni 19. travnja, o čemu smo pisali u Regionalnom tjedniku.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tada su odgovorili kako je za pretpostaviti kako će Grad Varaždin moći aplicirati na novi natječaj, s obzirom da su projekti za varaždinske škole i vrtiće već pripremljeni.

No, je li dokumentacija već predana i kada? Iz Grada Varaždina ovog su puta reagirali na vrijeme, međutim, sada imaju nove probleme.

– Budući da je u ovom Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” minimalni zahtjev ušteda energije za grijanje/hlađenje bitno povišen i to s prethodnih 20 % na 50 %, za prijavu na poziv kvalificira se tri od šest objekata Dječjeg vrtića Varaždin. To su objekti Dravska, Trakošćanska i Kozarčeva. Grad Varaždin dovršio je reviziju projektne dokumentacije sukladno novim zahtjevima i već je započeo s postupkom predaje prijavne dokumentacije – izvjestili su iz Grada.

Za prijavu na poziv kvalificira se tri od šest objekata Dječjeg vrtića Varaždin;  Dravska, Trakošćanska i Kozarčeva – poručuju iz Grada

No, navode da završetak predaje dokumentacije ovisi i o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost budući da im je sada Fond, sukladno novim pravilima, obavezni partner u postupku prijave.

– Prije konačne predaje, Fond kao partner provodi preliminarni pregled naše dokumentacije te će eventualno zatražiti dopune. Nakon što ustanovi da naša dokumentacija zadovoljava osnovne uvjete, moći ćemo predati konačnu verziju prijavne dokumentacije. S obzirom da realizacija ovisi o ažurnosti Fonda, teško je u ovom trenutku precizno procijeniti kada će prijava biti predana – poručuju.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Stričak dogovorio da otpad iz Poljane ide u Piškornicu! Što će biti sutra? To neka rješava Bosilj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Problem otpada u Poljani riješio je župan Stričak, a ne gradonačelnik Bosilj koji je trebao, istaknuo je danas na konferenciji za medije županijski vijećnik s Čehokove liste Mario Lešina.

– Kao jedno od rješenja se nametnulo da će se 300 tona deponirati, Piškornica je izašla  u susret i jučer je dobiveno rješenje – rekao je Lešina. Međutim, radi se o tek privremenom rješenju.

Lešina kaže kako se u Poljani dnevno skuplja oko 30 do 50 tona otpada te se nameće pitanje što će biti s otpadom koji stigne sutra.

– Nemamo rješenja ni za svježi otpad, a o balama da i ne govorimo. Deponije u Hrvatskoj se zatvaraju i sve manje je kapaciteta za odlaganje jer općine i gradovi koji još imaju otvorena odlagališta kapacitete prije svega čuvaju za sebe  – ustvrdio je Lešina i istaknuo kako je to problem kojim se mora baviti gradonačelnik Bosilj.

Pojasnio je da Čistoća mora raspisati javni natječaj jer ne može ući u izravnu pogodbu.

– To bi bio prekršaj, odnosno kazneno djelo. Kad je natječaj raspisan, Piškornica se nije javila. Sad se maše s dokumentom u kojem Piškornica poziva Čistoću. Direktor Čistoće može pokrenuti postupak pregovaranja, a pregovaraju čelnici jedinica lokalne samouprave – rekao je i dodao da je jedino trajno rješenje obrada. Napomenuo je i kako je moguće da je raniju mogućnost ugovaranja s Čistoćom opstruirao bivši župan Čačić.

– Jedino rješenje je obrada koja je bila u integralnoj nagodbi, ali ona je proglašena lopovskom pa nije došlo do potpisivanja, a sada se sa stranama koje su trebale potpisati ipak pregovara – zaključio je Lešina i rekao kako se s potpisivanjem nagodbe čekalo zbog izbora.

Inače, prošlog tjedna inspekcija zaštite okoliša naložila je da se makne nepropisno odloženi komunalni otpad u Poljani Biškupečkoj. Danas ističe taj rok.

Taj otpad se gomilao na pretovarnoj stanici koja inače služi isključivo za pretovar smeća, a ne i skladištenje.

Radi se o otpadu koji Čistoća svakodnevno prikuplja u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, te općinama Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sveti Ilija, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!