Povežite se s nama

U fokusu

Raspisan poziv za energetsku obnovu škola i vrtića: umjesto šest u obnovu samo tri gradska vrtića?

Objavljeno:

- dana

NOVI POZIV, NOVI PROBLEMI ZA GRAD

Kao što je i najavljeno, otvoren je poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Poziv je otvoren 22. studenog, a u okviru tog poziva osigurano je čak 152 milijuna kuna.

– To je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna – rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević  prilikom otvaranja novog  javnog poziva.

Na prvi zakasnio tri dana, a sada sve ovisi o Fondu?

Hoće li ovu priliku ovog puta na vrijeme iskoristiti Grad Varaždin? Naime, na prvi otvoren javni poziv Grad je zakasnio s dostavom dokumentacije. Točnije, Grad Varaždin je svoje projekte dostavio 22. travnja, a zadnje prihvaćeni projekti su oni koji su zaprimljeni 19. travnja, o čemu smo pisali u Regionalnom tjedniku.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tada su odgovorili kako je za pretpostaviti kako će Grad Varaždin moći aplicirati na novi natječaj, s obzirom da su projekti za varaždinske škole i vrtiće već pripremljeni.

No, je li dokumentacija već predana i kada? Iz Grada Varaždina ovog su puta reagirali na vrijeme, međutim, sada imaju nove probleme.

– Budući da je u ovom Pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” minimalni zahtjev ušteda energije za grijanje/hlađenje bitno povišen i to s prethodnih 20 % na 50 %, za prijavu na poziv kvalificira se tri od šest objekata Dječjeg vrtića Varaždin. To su objekti Dravska, Trakošćanska i Kozarčeva. Grad Varaždin dovršio je reviziju projektne dokumentacije sukladno novim zahtjevima i već je započeo s postupkom predaje prijavne dokumentacije – izvjestili su iz Grada.

Za prijavu na poziv kvalificira se tri od šest objekata Dječjeg vrtića Varaždin;  Dravska, Trakošćanska i Kozarčeva – poručuju iz Grada

No, navode da završetak predaje dokumentacije ovisi i o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost budući da im je sada Fond, sukladno novim pravilima, obavezni partner u postupku prijave.

– Prije konačne predaje, Fond kao partner provodi preliminarni pregled naše dokumentacije te će eventualno zatražiti dopune. Nakon što ustanovi da naša dokumentacija zadovoljava osnovne uvjete, moći ćemo predati konačnu verziju prijavne dokumentacije. S obzirom da realizacija ovisi o ažurnosti Fonda, teško je u ovom trenutku precizno procijeniti kada će prijava biti predana – poručuju.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje