Povežite se s nama

U fokusu

Ratni stožer za obranu Varaždina 1991. opet na okupu: Čačić je čisti provokator, provocira i danas

Objavljeno:

- dana

Negodovanje zbog skupa u Herzerici

Nakon 1991. godine ponovno se danas sastao Krizni stožer Skupštine općine Varaždin.

Sastali su se zbog skupa koji će se danas održati u palači Herzer u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda (CZKd), pod nazivom “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića“.

– Ovo je čista provokacija. Zvalo me mnogo ljudi i žele doći na skup. Apeliramo na ljude da ne nasjedaju na provokacije da ne dolaze na taj skup jer će ponovno neki moći reći da se rađa ustaška zmija u njedrima – rekao je Čedomil Cesarec, predsjednik nekadašnjeg Kriznog stožera Skupštine općine Varaždin.

Izvrtanje činjenica

Njega i sve ostale članove jako je zasmetala interpretacija Documente da je general JNA Vladimir Trifunović predao kasarnu s 220 vojnika i 37 oficira, ali i ostalo izvrtanje povijesnih činjenica.

– Kad se vojarna predala u ruke Hrvatske vojske, samo deset autobusa je krenulo prema Srbiji, pa je riječ sigurno o oko 1200 vojnika – dodao je Cesarec koji je istaknuo kako se u Varaždinu goloruki narod borio protiv agresora.

– Jasno je da se želi prošlost falsificirati. Vojska JNA-a je u Varaždinu poražena. Pucalo i još danas su neke zgrade u centru grada oštećene. Pucalo se na kirurgiju, vojska JNA-a je ubila i ženu i onda pucala na medicinsko osoblje koje joj je željelo pružiti pomoć – dodao je Cesarec.

Ratni gradonačelnik

Na današnjoj konferenciji bio je i ratni gradonačelnik Stjepan Adanić.

– Zna se točno tko je bio agresor. Ne želim da se izvrću činjenice. To bi bilo isto tako da mi odemo u Kragujevac ili Beograd i tamo im nešto pričamo – rekao je Adanić.

Na današnjem skupu u palači Herzer trebao bi biti i Radimir Čačić. U pozivu na skup Čačić, je signiran kao član gradskog Kriznog stožera u Varaždinu.

– Neću ništa reći protiv Čačića. Pridružio nam se, ali vidim da je čisti provokator, provocira i danas. Njegova uloga je u tome da je sa mnom išao u vojarnu kada sam Trifunoviću nosio ugovor o predaji. Također, išao je s Raduškim u automobilu do Lipovca. Mi nismo bili njima taoci– rekao je Cesarec.

Također Adanić, tadašnji gradonačelnik Varaždina rekao je da ga je Čačić automobilom vozio na Banjšćinu gdje je osvojeno skladište oružja.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati