Povežite se s nama

U fokusu

Ratni stožer za obranu Varaždina 1991. opet na okupu: Čačić je čisti provokator, provocira i danas

Objavljeno:

- dana

Negodovanje zbog skupa u Herzerici

Nakon 1991. godine ponovno se danas sastao Krizni stožer Skupštine općine Varaždin.

Sastali su se zbog skupa koji će se danas održati u palači Herzer u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda (CZKd), pod nazivom “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića“.

– Ovo je čista provokacija. Zvalo me mnogo ljudi i žele doći na skup. Apeliramo na ljude da ne nasjedaju na provokacije da ne dolaze na taj skup jer će ponovno neki moći reći da se rađa ustaška zmija u njedrima – rekao je Čedomil Cesarec, predsjednik nekadašnjeg Kriznog stožera Skupštine općine Varaždin.

Izvrtanje činjenica

Njega i sve ostale članove jako je zasmetala interpretacija Documente da je general JNA Vladimir Trifunović predao kasarnu s 220 vojnika i 37 oficira, ali i ostalo izvrtanje povijesnih činjenica.

– Kad se vojarna predala u ruke Hrvatske vojske, samo deset autobusa je krenulo prema Srbiji, pa je riječ sigurno o oko 1200 vojnika – dodao je Cesarec koji je istaknuo kako se u Varaždinu goloruki narod borio protiv agresora.

– Jasno je da se želi prošlost falsificirati. Vojska JNA-a je u Varaždinu poražena. Pucalo i još danas su neke zgrade u centru grada oštećene. Pucalo se na kirurgiju, vojska JNA-a je ubila i ženu i onda pucala na medicinsko osoblje koje joj je željelo pružiti pomoć – dodao je Cesarec.

Ratni gradonačelnik

Na današnjoj konferenciji bio je i ratni gradonačelnik Stjepan Adanić.

– Zna se točno tko je bio agresor. Ne želim da se izvrću činjenice. To bi bilo isto tako da mi odemo u Kragujevac ili Beograd i tamo im nešto pričamo – rekao je Adanić.

Na današnjem skupu u palači Herzer trebao bi biti i Radimir Čačić. U pozivu na skup Čačić, je signiran kao član gradskog Kriznog stožera u Varaždinu.

– Neću ništa reći protiv Čačića. Pridružio nam se, ali vidim da je čisti provokator, provocira i danas. Njegova uloga je u tome da je sa mnom išao u vojarnu kada sam Trifunoviću nosio ugovor o predaji. Također, išao je s Raduškim u automobilu do Lipovca. Mi nismo bili njima taoci– rekao je Cesarec.

Također Adanić, tadašnji gradonačelnik Varaždina rekao je da ga je Čačić automobilom vozio na Banjšćinu gdje je osvojeno skladište oružja.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

Do danas 2021. poginulo 10 osoba, a u istom periodu prošle godine tri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U cilju zaustavljanja nepovoljnog trenda događanja teških prometnih nesreća policijski službenici PU varaždinske će svakodnevno provoditi pojačani nadzor svih sudionika u prometu. 

Tijekom prvih osam mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano je ukupno 847 prometnih nesreća (2020. godine – 558), od kojih 8 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je 8 osoba smrtno stradalo (2020. godine – 3), 206 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (2020. godine – 160) u kojima je 40 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede (2020.- 43), 231 osoba lake tjelesne ozljede (2020. – 166) i 633 prometne nesreće s materijalnom štetom (2020. godine – 395).

Sagledavanjem događanja prometnih nesreća tijekom prvih osam mjeseci 2021. godine u usporedbi s istim razdobljem u 2020. godini, vidljivo je:

–       povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 52%
–       povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osoba za 167%
–       povećanje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 29%
–       povećanje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom za 60%
–       povećanje broja poginulih osoba za 167%
–       smanjenje broja teško ozlijeđenih osoba za 7%
–       povećanje broja lako ozlijeđenih osoba 39%

Posebice zabrinjava činjenica kako je i tijekom mjeseca rujna nastavljen negativni trend smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. Tako je do današnjeg dana tijekom 2021. godine na području PU varaždinske smrtno stradalo 10 osoba, a u istom periodu prošle godine 3 osobe, što čini povećanje od 233 %, objašnjavaju iz varaždinske policije.

S obzirom da je vrijeme berbi grožđa, policija će tijekom  vikenda, provoditi pojačani nadzor prometa te poduzimati mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Ovog vikenda, od 25. do 26., rujna policijski službenici će na području Policijske uprave varaždinske ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji ove godine 240 prekršaja nasilja u obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim je povodom Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije poslao priopćenje.

Voditelj Tima je Siniša Česi, mag. soc. ped; univ. spec. soc. rada.

Priopćenje prenosimo u nastavku.

Na današnji dan prije 22 godine na zagrebačkom Općinskom sudu je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U spomen na tri ubijene žene 1999. godine, u Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Upravo je međuresorna suradnja jedna od zadaća Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije. Članovi Tima su predstavnici institucija koje se bave nasiljem u obitelji te nad ženama, a glavne zadaće su unaprijediti zaštitu žrtava nasilja u obitelji, senzibilizirati javnost o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja te promicanje nulte stope tolerancije prema nasilju nad ženama i u obitelji.

Kad su u pitanju prekršaji po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, podaci Policijske uprave varaždinske pokazuju da je u 2021. godini počinjeno 240 takvih prekršaja, 18 % manje nego u istom razdoblju prošle godine. Evidentirano je 299 počinitelja, ali i više oštećenika, njih 378, među kojima je 38 djece i 20 maloljetnika.

U Varaždinskoj županiji je u prvih osam mjeseci evidentirano i 40 posto manje kaznenih djela „nasilja u obitelji“, koje se, prema Kaznenom zakonu, odnosi na osobe koje teško krše propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazovu strah za osobnu sigurnost ili sigurnost bliskih osoba ili ih dovedu u ponižavajući položaj ili stanje dugotrajne patnje, a čime nije počinjeno teže kazneno djelo.

Međutim, istovremeno je broj tjelesnih ozljeda u porastu za 33 posto, dok je u blagom porastu i broj evidentiranih kaznenih djela prijetnje, kojih je u prvih osam mjeseci PU varaždinska evidentirala 47 na štetu članova obitelji, dva više nego lani.

Županijski tim je prošle godine pokrenuo Facebook stranicu https://www.facebook.com/zupanijskitim.varazdin1.

Svi zainteresirani putem stranice mogu dobiti informacije o vrstama i posljedicama nasilja, kao i informacije o tome kome se mogu javiti ili prijaviti nekoga u slučaju nasilja u obitelji i šire.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje