Povežite se s nama

Život i društvo

Recitacije na njemačkom jeziku odjekivat će od sutra varaždinskim HNK-om

Objavljeno:

- dana

POČINJE THEATERSPIELE

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sutra, 30. ožujka, počinju 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele, a traju do 1. travnja.

Ove će godine sudjelovati djeca od vrtićkog do studentskog uzrasta iz čak 49 dramskih grupa koje dolaze iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Dramske igre na njemačkom jeziku već 14 godina organizira Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec te Općinu Vidovec.

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika na ovom području te razvoj suradnje obrazovnih institucija na svim razinama školovanja na međunarodnoj razini.

– Očekuje nas puno zabave i osmjeha na dječjim licima – najavljuje Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednica Europskog kulturnog kruga EKULT.

Otvorenje Theaterspiele-a je u četvrtak, 30. ožujka u 16. 30 sati, a nastupit će Dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca, II. OŠ Varaždin, OŠ “Vladimir Nazor” iz Sv. Ilija, OŠ “Trnovec”, OŠ “Petrijanec”, OŠ “Donja Voća”, Njemačka međunarodna škola u Zagrebu, OŠ “Metel Ožegović” iz Radovana, VII. OŠ Varaždin, Poslovna škola Varaždin, OŠ “Cestica” te bivši i sadašnji učenici OŠ Vidovec.

U petak, 31. ožujka program u kazalištu počinje u 16.30 sati, a nastupaju učenici OŠ “Vijenac” iz Osijeka, OŠ Vidovec, Dječji vrtić “Palčica” iz Srbije, OŠ “Kajzerica” iz Zagreba, kazališna grupa “Vrabac” iz Srbije, OŠ “Malešnica” iz Zagreba, OŠ “Stari Jankovci”, OŠ “Žitnjak”, OŠ “Vladimir Nazor” iz Đakova, OŠ “Trnsko” iz Zagreba, OŠ “Lovro Karaula” iz Livna, Gimnazija “A. G. Matoš” iz Đakova, I. Gimnazija Varaždin, Poslovna škola Varaždin, Gimnazija “Valjevo” iz Srbije i kazališna grupa “After Kohl”.

Posljednjeg dana programa, 1. travnja, program u kazalištu počinje u 16.30 sati. Sudjeluju OŠ Cirkulane-Zavrč iz Slovenije, OŠ “Vjenceslav Novak“ iz Zagreba, OŠ „Ivan Goran Kovačić” iz  Sv. Jurja na Bregu, OŠ “Nikola Tesla” iz Mirkovca , OŠ Bukovac iz Zagreba, Dječji vrtić “Radost” iz Zagreba, Dječji vrtić “Različak” iz Zagreba, OŠ “Podturen”, OŠ “Podrute”, OŠ “Dr. Ivan Novak” iz Macinca, OŠ “Gornje Jesenje”, I. OŠ Čakovec, Srednja škola “Ivanec”, Srednja škola “Čakovec“, Škola “Valeria Koch” iz Pečuha u Mađarskoj i kazališna grupa “Otpadnici”.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Život i društvo

U pogon puštene tri solarne elektrane na području Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvršena je primopredaja te je u rad puštena solarna elektrana na Dječjem vrtiću „Potočić“ snage 15 kW, objavila je Općina Jalžabet na svome Facebooku 22. veljače.

Time je Dječji vrtić dobio vlastiti obnovljivi izvor električne energije 100 % financiran od strane HEP-ovog projekta ZelEn. Godišnja proizvodnja sunčane elektrane iznosit će 10.700 kWh električne energije, što će omogućiti godišnje uštede veće od 4000 kWh električne energije, a samim time smanjiti će se emisija CO2 za 0,64 tone.

Uz nju, puštene su u pogon i solarne elektrane jačine 10 kW na Sportskom centru Jalžabet te Novakovec.

– Sve su to mali koraci prema konačnom cilju Općine Jalžabet da stvori bolju, zdraviju i održivu budućnost novim generacijama – objavili su iz Općine Jalžabet.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marofska Udruga vinograda i voćara Pinta proslavila 25. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga vinograda i voćara „Pinta” Novi Marof ove godine slavi 25 godina rada i djelovanja Udruge. Tim je povodom u petak održana svečana sjednica, kao i godišnja Izvještajna skupština Udruge.

Tom se prilikom predsjednica Udruge Ankica Kuzmić osvrnula na aktivnosti Udruge u prošloj 2023. godini, među njima i na manifestaciju kojom se započinje vinogradarska godina – „Vincekovo 2023.” na koje je stiglo preko 400 posjetitelja. Članovi Udruge intenzivno su se pripremali za 18. Zajedničku izložbu vina varaždinskog vinogorja „Zlatna kapljica 2023.” s obzirom na to da je Udruga bila domaćin, a kao i svake godine, Udruga se uključila u niz gradskih manifestacija.

Tako su sudjelovali u manifestaciji Dan grada Novog Marofa – „Antunovo”, i to manifestacijom „Marofski vinogradati svome gradu”, gdje su svojim vinima dva dana častili sve sugrađane.

Tu je i manifestacija „Lovrečevo” kada je postavljen klopotec u Oštricama na Curlevi i nezaobilazno „Martinje v Marofu”, dok su na samom kraju godine sudjelovali u manifestaciji „Doček nove u podne” na koji je stiglo preko 2 tisuće posjetitelja.

– Možemo kazati da je Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ u proteklih 25 godina svojeg djelovanja učinila značajne pomake na bolje što se tiče unapređenja vinogradarstva i podrumarstva na cijelom području svojeg djelovanja. Članstvo, kao i mnogo šire, prihvatili su mnoge suvremene metode u zaštiti vinove loze i voćaka, u tehnologiji podrumarenja i proizvodnje vina koje su dostupne malim vinarima, a rezultati su vidljivi u kvaliteti vina kojeg proizvodimo i kojim se dičimo, a koja je neuporediva s vinima od prije 25 godina – rekla je Kuzmić.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je pohvalio rad Udruge.

– Naša Udruga „Pinta” zaista je jedna od najaktivnijih udruga na području grada i zahvaljujem im na tome. Kao što i sami znate, uključuju se u sve gradske manifestacije, neke od njih i organiziraju i uvijek uskaču kada je potrebno. Udruga ima dugu tradiciju proizvodnje vina i podrumarenja i ove godine slave 25 godina, na čemu im čestitam. Već godinama njegujemo odličnu suradnju i vjerujem da će se tako nastaviti i dalje. Još im jednom čestitam na obljetnici i želim im još puno dobrih vinogradarskih godina i još boljih i kvalitetnijih vina – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Čestitkama se pridružila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, podsjetivši kako su se prije 25 godina 30-ak vinogradara i voćara novomarofskog kraja udružili da zajedno čuvaju tradiciju pitomih bregi Varaždinske županije.

– Svojim radom i zalaganjem doprinosili ste sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u našem kraju, a tradiciju ne samo da ste sačuvali, već ju prenosite na mlađe generacije čuvajući ju tako od zaborava. Danas, zahvaljujući i vama, dragi članovi Udruge „Pinte“, ali i svim vinogradarima, voćarima i podrumarima, Varaždinska županija je županija s razvijenom vinskom kulturom, a kvaliteta naših vina sve se više prepoznaje i na međunarodnoj vinskoj karti, o čemu svjedoče osvojene medalje na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanteru u Londonu. Vi ste primjer kako zajednički rad, požrtvovnost, predanost, upornost i entuzijazam mogu obogatiti svaku općinu, grad naše Županije i našu turističku ponudu – zahvalila im se zamjenica župana Silvija Zagorec, pozvavši ih da prate aktivnosti Varaždinske županije koja će uskoro objaviti i Javni poziv za potpore u poljoprivredi.

25 godina rada Udruge

Udruga vinogradara i voćara Novi Marof osnovana je 12. ožujka 1999. godine na inicijativu tridesetak vinograda i voćara novomarofskog kraja predvođenih Stjepanom Bužićem, Valentom Kopjarom i Dragutinom Košćakom koji je tada izabran kao predsjednik Udruge.

Dodavanjem riječi „Pinta” 2004. godine, Udruga poprima ime koje nosi i danas – Udruga vinogradara i voćara „Pinta” Novi Marof.

Broj članova u Udruzi raste iz godine u godinu, pa je tako na kraju 1999. godine imala 57 članova, sve do 2011. godine kada je brojila 328 članova. Nakon toga se broj članova smanjuje i danas Udruga broji 184 člana s plaćenom članarinom.

Udruga svake godine organizira interne izložbe vina s degustacijom na kojima su ocjenjivači ugledni enolozi, a članovi sudjeluju i na izložbama vina u Varaždinu, Ludbregu, Vinici, Sv. Ivanu Zelini, Daruvaru i drugima, prilikom čega i osvajaju brojna odličja, pa i ona najviša.

Udruga „Pinta” zajedno s još šest udruga vinogradara s južnog dijela Varaždinske županije od 2004. godine organizira Zajedničku izložbu vina pod nazivom „Zlatna kapljica”. Izložba se održava već 20 godina.

U suradnji s Gradom Novi Marof riješeno je i pitanje prostora nužnog za rad i funkcioniranje Udruge u prizemlju Stare škole u Remetincu, pa su tako uređene kancelarija i prostor za smještaj opreme u vlasništvu Udruge u površini od 65 m2.

Dodajmo da Udruga prigodnim tradicionalnim ceremonijalima i druženjem svake godine organizira obilježavanje takozvanih „vinskih svetaca“, a aktivno se uključuje i u ostala društvena događanja i manifestacije u organizaciji Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje