Povežite se s nama

Život i društvo

Recitacije na njemačkom jeziku odjekivat će od sutra varaždinskim HNK-om

Objavljeno:

- dana

POČINJE THEATERSPIELE

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sutra, 30. ožujka, počinju 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele, a traju do 1. travnja.

Ove će godine sudjelovati djeca od vrtićkog do studentskog uzrasta iz čak 49 dramskih grupa koje dolaze iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Dramske igre na njemačkom jeziku već 14 godina organizira Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec te Općinu Vidovec.

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika na ovom području te razvoj suradnje obrazovnih institucija na svim razinama školovanja na međunarodnoj razini.

– Očekuje nas puno zabave i osmjeha na dječjim licima – najavljuje Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednica Europskog kulturnog kruga EKULT.

Otvorenje Theaterspiele-a je u četvrtak, 30. ožujka u 16. 30 sati, a nastupit će Dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca, II. OŠ Varaždin, OŠ “Vladimir Nazor” iz Sv. Ilija, OŠ “Trnovec”, OŠ “Petrijanec”, OŠ “Donja Voća”, Njemačka međunarodna škola u Zagrebu, OŠ “Metel Ožegović” iz Radovana, VII. OŠ Varaždin, Poslovna škola Varaždin, OŠ “Cestica” te bivši i sadašnji učenici OŠ Vidovec.

U petak, 31. ožujka program u kazalištu počinje u 16.30 sati, a nastupaju učenici OŠ “Vijenac” iz Osijeka, OŠ Vidovec, Dječji vrtić “Palčica” iz Srbije, OŠ “Kajzerica” iz Zagreba, kazališna grupa “Vrabac” iz Srbije, OŠ “Malešnica” iz Zagreba, OŠ “Stari Jankovci”, OŠ “Žitnjak”, OŠ “Vladimir Nazor” iz Đakova, OŠ “Trnsko” iz Zagreba, OŠ “Lovro Karaula” iz Livna, Gimnazija “A. G. Matoš” iz Đakova, I. Gimnazija Varaždin, Poslovna škola Varaždin, Gimnazija “Valjevo” iz Srbije i kazališna grupa “After Kohl”.

Posljednjeg dana programa, 1. travnja, program u kazalištu počinje u 16.30 sati. Sudjeluju OŠ Cirkulane-Zavrč iz Slovenije, OŠ “Vjenceslav Novak“ iz Zagreba, OŠ „Ivan Goran Kovačić” iz  Sv. Jurja na Bregu, OŠ “Nikola Tesla” iz Mirkovca , OŠ Bukovac iz Zagreba, Dječji vrtić “Radost” iz Zagreba, Dječji vrtić “Različak” iz Zagreba, OŠ “Podturen”, OŠ “Podrute”, OŠ “Dr. Ivan Novak” iz Macinca, OŠ “Gornje Jesenje”, I. OŠ Čakovec, Srednja škola “Ivanec”, Srednja škola “Čakovec“, Škola “Valeria Koch” iz Pečuha u Mađarskoj i kazališna grupa “Otpadnici”.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Život i društvo

Varaždinska biskupija zatvara crkve oštećene u potresu, u nekima reducira zvonjavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog nedavnih potresa, u petak, 15. siječnja, u Ordinarijatu Varaždinske biskupije,  održan je sastanak u vezi velikih statičkih šteta na crkvama na području ove Biskupije.

Sastanku su, uz biskupa mons. Božu Radoša, nazočili dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, mr.sc. Ivan Špišić, dipl. ing. građ., statičar zadužen od strane Biskupije, te dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu.

Na sastanku su dogovorene daljnje smjernice oko prijava oštećenja zaštićenih kulturnih dobara od potresa radi ulaska u centralnu evidenciju Ministarstva kulture i medija. Također je dogovoreno da se oštećenja, nastala potresom na kulturnom dobru, žurno pregledaju od strane statičara koji svojim elaboratom mora dati smjernice o načinu otklanjanja statičkih oštećenja.

Svi postupci provodit će se uz nadzor konzervatora Ministarstva kulture i medija.

Razorna snaga potresa, 28. i 29. prosinca 2020. godine uništila je velik broj građevina. Naime, od početka potresa u Biskupiju dolaze informacije iz župa o statički narušenim crkvama. Preglede u vezi statičkih oštećenja na konstrukcijama vode statičar mr. sc. Ivan Špišić i dr. sc. Mario Kopjar, koji su do sada pregledali i dokumentirali veliki broj statički narušenih crkava i župnih kuća.

Pregledima na području Koprivničko-križevačka županije nazočio je pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, Milan Pezelj, dipl. ing. arh.

Posebno se izdvaja župna crkva u Legradu, koja je zbog statičke nesigurnosti, a time i opasnosti po život, zatvorena, tj. stavljena izvan uporabe.

Župna kuća je također statički narušena. Stara župna crkva sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, koja je stradala u domovinskom ratu 1991. godine, potom obnovljena, ponovno je teško statički narušena potresom, te je zatvorena, ističe se u priopćenju Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu.  

Crkva u Jalžabetu, na kojoj se trenutno vrše statičke sanacije, dodatno je oštećena, te su vidljive veće pukotine u svodu iznad svetišta, te u lukovima. Puknuća na zidovima u dijelu prozorskih otvora, lukovima i svodovima, također su se pojavila na kapeli u Kelemenu (župa Jalžabet), dok je teže stradala kapela u Jakopovcu (također župa Jalžabet), u kojoj je istaknuti žbukorez, djelo Julija Merlića, koji je prilikom potresa jako oštećen, kao i statika kora, koji se nalazi iznad ulaza u prostor kapele. Zbog opasnosti, kapela u Jakopovcu je zatvorena.

Crkva u Bednji pretrpjela je znatne statičke štete na zvoniku, što je uzrokovalo vertikalne i dijelom horizontalne pukotine po čitavom objektu. Crkva u Gornjem Jesenju također je teže oštećena po čitavom svojem prostornom rasponu, a ta oštećenja ukazuju na znatna gibanja zvonika.

U lošem je stanju također župna crkva u Maruševcu. Dinamički utjecaj sila zvonika na zidove, potporne stupove, lukove, manifestirao se u pukotinama koje se nalaze na svim zidanim dijelovima crkve. Također je potrebno dodatno stabilizirati temeljnu konstrukciju. Dinamika zbog potresa vidljiva je i u župnoj crkvi u Lepoglavi, u dijelu lukova i svodova koji su vezani na objekt bivšeg pavlinskog samostana. Drugo oštećenje u župi Lepoglava, dogodilo se u kapeli sv. Ivana Krstitelja u Gorici.

U kapeli su izražene pukotine lukova i svodova te postoji opasnost od uništenja oltarne pale, koja je prvo umjetničko djelo I. Rangera iz 1731. godine.  U župnoj kući u Lepoglavi dogodile su se enormne horizontalne pukotine uzrokovane pomacima krova. U nedalekoj Višnjici, čiju župnu crkvu također krase Rangerove freske, dogodila su se puknuća u trijumfalnom luku, svodovima, a posebno u prostoru iznad kora, koji je direktno vezan na  gibanje zvonika.

U istoj župi teže je statički pogođena kapela u Zlogonju, koja se prostorno nalazi na području mogućeg klizanja, te je preporučeno da se kapela ne koristi radi opasnosti. Znatna oštećenja dogodila su se u župnoj crkvi u Donjim Mostima i u Štrigovi, gdje je došlo do višestrukih puknuća vidljivih na zidovima i svodovima lađe.

Župne crkve u Klenovniku, Macincu i Sv. Jurju na Bregu obilježene su karakterističnim kontaktnim gibanjima zvonika, čije su direktne veze sa lukovima i svodovima rezultirale puknućima. Iz spomenutoga, možemo zaključiti, da su puknuća izazvana gibanjima zvonika te lokalnim utjecajima. Na svim značajno oštećenim crkvama reducirana je zvonjava. Uz spomenute crkve, ističu se i veća oštećenja u zgradi Ordinarijata.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati