Povežite se s nama

Život i društvo

Recitacije na njemačkom jeziku odjekivat će od sutra varaždinskim HNK-om

Objavljeno:

- dana

POČINJE THEATERSPIELE

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sutra, 30. ožujka, počinju 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele, a traju do 1. travnja.

Ove će godine sudjelovati djeca od vrtićkog do studentskog uzrasta iz čak 49 dramskih grupa koje dolaze iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Dramske igre na njemačkom jeziku već 14 godina organizira Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec te Općinu Vidovec.

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika na ovom području te razvoj suradnje obrazovnih institucija na svim razinama školovanja na međunarodnoj razini.

– Očekuje nas puno zabave i osmjeha na dječjim licima – najavljuje Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednica Europskog kulturnog kruga EKULT.

Otvorenje Theaterspiele-a je u četvrtak, 30. ožujka u 16. 30 sati, a nastupit će Dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca, II. OŠ Varaždin, OŠ “Vladimir Nazor” iz Sv. Ilija, OŠ “Trnovec”, OŠ “Petrijanec”, OŠ “Donja Voća”, Njemačka međunarodna škola u Zagrebu, OŠ “Metel Ožegović” iz Radovana, VII. OŠ Varaždin, Poslovna škola Varaždin, OŠ “Cestica” te bivši i sadašnji učenici OŠ Vidovec.

U petak, 31. ožujka program u kazalištu počinje u 16.30 sati, a nastupaju učenici OŠ “Vijenac” iz Osijeka, OŠ Vidovec, Dječji vrtić “Palčica” iz Srbije, OŠ “Kajzerica” iz Zagreba, kazališna grupa “Vrabac” iz Srbije, OŠ “Malešnica” iz Zagreba, OŠ “Stari Jankovci”, OŠ “Žitnjak”, OŠ “Vladimir Nazor” iz Đakova, OŠ “Trnsko” iz Zagreba, OŠ “Lovro Karaula” iz Livna, Gimnazija “A. G. Matoš” iz Đakova, I. Gimnazija Varaždin, Poslovna škola Varaždin, Gimnazija “Valjevo” iz Srbije i kazališna grupa “After Kohl”.

Posljednjeg dana programa, 1. travnja, program u kazalištu počinje u 16.30 sati. Sudjeluju OŠ Cirkulane-Zavrč iz Slovenije, OŠ “Vjenceslav Novak“ iz Zagreba, OŠ „Ivan Goran Kovačić” iz  Sv. Jurja na Bregu, OŠ “Nikola Tesla” iz Mirkovca , OŠ Bukovac iz Zagreba, Dječji vrtić “Radost” iz Zagreba, Dječji vrtić “Različak” iz Zagreba, OŠ “Podturen”, OŠ “Podrute”, OŠ “Dr. Ivan Novak” iz Macinca, OŠ “Gornje Jesenje”, I. OŠ Čakovec, Srednja škola “Ivanec”, Srednja škola “Čakovec“, Škola “Valeria Koch” iz Pečuha u Mađarskoj i kazališna grupa “Otpadnici”.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Život i društvo

Dan ružičaste vrpce obilježen u Varaždinu: žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je Dan ružičaste vrpce, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Mammae klub Varaždin, udruga žena oboljelih na dojku u subotu, 1. listopada je 23. put obilježila Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

– Svaka četvrta žena i svaki treći muškarac će do 2025. godine oboljeti od neke vrste karcinoma. Današnji dan posvećen je raku dojke, a mi smo ovdje kao i svake godine i neka vam ne budemo dosadne sa svojim ružičastim vrpcama, brošurama i ponavljanjem uvijek iste rečenice – žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju. Uzmite našu brošuru, pročitajte je barem jednom mjesečno i učinite ono što vam u njoj savjetuju – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin te je zahvalila Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu na podršci.

Podršku ovoj akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Nažalost, kao što znamo, bolest ne zna za godine, i iako se najčešće javlja kod žena iznad 50 godina, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca. Stoga su nam ovakve akcije važne i podržavamo ih jer želimo motivirati žene i muškarce, da brinu o svom zdravlju, da idu na preventivne preglede i da imaju povjerenja u svoje liječnike. Ponosna sam kada vidim Vas, članice udruge, koje ste prošle taj nevjerojatno težak put do izlječenja. Vi nam dajete nadu i ovdje smo da vas podržimo u vašem radu i da omogućimo da se čuje Vaš glas – rekla je zamjenica Zagorec te je pozvala sve žene i muškarce, svih dobi, da redovito obavljaju preglede jer je upravo rano otkrivanje ove bolesti ključno za uspješno izlječenje.

Svoju podršku radu Mammae kluba Varaždin dao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Točno u podne u znak sjećanja na preminule članice Mammae kluba Varaždin u zrak su pušteni ružičasti baloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers” koji je završio krajem rujna.

Obzirom na sve izazove izazvane pandemijom COVID-a, projekt se odvijao prema planu, samo što su neki njegovi dijelovi, umjesto u fizičkom obliku, održani virtualno. Zemlje sudionice projekta bile su Španjolska, Švedska, Portugal, Slovačka i Hrvatska.

Kako se projekt bližio kraju, tako su učitelji VI. osnovne škole Varaždin, potaknuti predivnim iskustvima naših učenika sudjelovanjem u mobilnostima, odlučili održati zadnju, fizičku mobilnost u Varaždinu kako bi zaključili ovaj projekt i isplanirali novi.

Na posljednjoj mobilnosti sudjelovale su po dvije učiteljice iz zemalja partnera; Slovačke, Švedske i Portugala, koje su u Varaždin stigle u nedjelju 25.rujna 2022. u poslijepodnevnim satima. Ponedjeljak i utorak bili su rezervirani za obilazak škole, rad na završetku postojećeg projekta te planiranju novog Erasmus+ KA2 projekta. U ponedjeljak navečer organizirano je prigodno druženje uz domaću hranu.

U utorak gosti su obišli Varaždin, a večer je protekla veselo, no radno te su dogovorene nove suradnje. Mobilnost je završila u srijedu. Ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin Mario Stančić, učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Canjuga i njihovi gosti otišli su na prijem u Gradsku vijećnicu gdje su ih primili zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Vesna Haluga i pročelnica Danijela Vusić. Na prijemu razgovaralo se o sustavu obrazovanja u zemljama sudionicama te o uvođenju građanskog odgoja u sve osnovne škole u gradu. Svi su bili veoma zadovoljni onim što su čuli i odlučili su iskoristiti nove spoznaje u budućim projektima. Nakon posjeta Gradu, domaćini su gostima pokazali glavni grad Hrvatske, Zagreb i sve njegove ljepote.

Projekt je završio u planiranjima novih suradnji, a svi su se složili kako Erasmus+ pruža predivna iskustva za učenike i učitelje te omogućuje stjecanje novih prijatelja što sve iznimno veseli i motivira za planiranje budućih projekata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje