Povežite se s nama

Život i društvo

Recitacije na njemačkom jeziku odjekivat će od sutra varaždinskim HNK-om

Objavljeno:

- dana

POČINJE THEATERSPIELE

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sutra, 30. ožujka, počinju 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele, a traju do 1. travnja.

Ove će godine sudjelovati djeca od vrtićkog do studentskog uzrasta iz čak 49 dramskih grupa koje dolaze iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Dramske igre na njemačkom jeziku već 14 godina organizira Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec te Općinu Vidovec.

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika na ovom području te razvoj suradnje obrazovnih institucija na svim razinama školovanja na međunarodnoj razini.

– Očekuje nas puno zabave i osmjeha na dječjim licima – najavljuje Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednica Europskog kulturnog kruga EKULT.

Otvorenje Theaterspiele-a je u četvrtak, 30. ožujka u 16. 30 sati, a nastupit će Dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca, II. OŠ Varaždin, OŠ “Vladimir Nazor” iz Sv. Ilija, OŠ “Trnovec”, OŠ “Petrijanec”, OŠ “Donja Voća”, Njemačka međunarodna škola u Zagrebu, OŠ “Metel Ožegović” iz Radovana, VII. OŠ Varaždin, Poslovna škola Varaždin, OŠ “Cestica” te bivši i sadašnji učenici OŠ Vidovec.

U petak, 31. ožujka program u kazalištu počinje u 16.30 sati, a nastupaju učenici OŠ “Vijenac” iz Osijeka, OŠ Vidovec, Dječji vrtić “Palčica” iz Srbije, OŠ “Kajzerica” iz Zagreba, kazališna grupa “Vrabac” iz Srbije, OŠ “Malešnica” iz Zagreba, OŠ “Stari Jankovci”, OŠ “Žitnjak”, OŠ “Vladimir Nazor” iz Đakova, OŠ “Trnsko” iz Zagreba, OŠ “Lovro Karaula” iz Livna, Gimnazija “A. G. Matoš” iz Đakova, I. Gimnazija Varaždin, Poslovna škola Varaždin, Gimnazija “Valjevo” iz Srbije i kazališna grupa “After Kohl”.

Posljednjeg dana programa, 1. travnja, program u kazalištu počinje u 16.30 sati. Sudjeluju OŠ Cirkulane-Zavrč iz Slovenije, OŠ “Vjenceslav Novak“ iz Zagreba, OŠ „Ivan Goran Kovačić” iz  Sv. Jurja na Bregu, OŠ “Nikola Tesla” iz Mirkovca , OŠ Bukovac iz Zagreba, Dječji vrtić “Radost” iz Zagreba, Dječji vrtić “Različak” iz Zagreba, OŠ “Podturen”, OŠ “Podrute”, OŠ “Dr. Ivan Novak” iz Macinca, OŠ “Gornje Jesenje”, I. OŠ Čakovec, Srednja škola “Ivanec”, Srednja škola “Čakovec“, Škola “Valeria Koch” iz Pečuha u Mađarskoj i kazališna grupa “Otpadnici”.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Međimurje

FOTO Poturnska popevka odzvanjala Matulovim gruntom na zadnjem ovogodišnjem druženju!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: "Međimurska priroda"

Završnicu ovogodišnjeg druženja javnosti na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju, 12. rujna, oplemenilo je gostovanje Kulturno-umjetničkog društva Podturen.

Sa sobom su donijeli sjajno raspoloženje, pjesmu i prezentacije starih vještina. Njihove marljive ruke pokazale su kako se brzo i jednostavno može napraviti ukras od krep-papira. Prigodno, najviše su se izrađivali ukrasi u obliku cvijeća. Prpošni članovi Kulturno-umjetničkog društva Podturen pokazali i su tradicionalan način obrade lana u pređu, a sve to su začinili spontanim izvedbama međimurskih popevki.

Leptir se mota…

Peto jubilarno druženje na frkanovečkom sve poznatijem gruntištu donijelo je i edukaciju za najmlađe. Organizirana je prirodoslovna radionica “Leptir se mota oko plota‟ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina. Osnovnoškolci su istraživali leptire na obližnjoj livadi. Na radionici su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici nagrade u kategoriji za najbolju čuvaricu i čuvara prirode, Gita Radiković i Niko Kozar.

Svi posjetitelji koji su na Matulov grunt pristizali pješke, biciklom ili automobilom upoznali su i razgledali edukacijsko-istraživački centar kojim su ih provele djelatnice Javne ustanove “Međimurska priroda” koja upravlja Gruntom. Nova otvorena druženja za javnost u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” planiraju se za iduću, 2022. godinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Veselo na Danu placa uz premijeru koračnice, spremanje grah salate, izlagače…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Danas je na najživljem mjestu u gradu, varaždinskome placu, uz premijeru jedinstvene koračnice Davora Bobića, održan ovogodišnji Dan varaždinskoga placa.

Pamtit će se po nastupu puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica i premijernoj izvedbi koračnice Varaždinski plac marš čiji tvorac Davor Bobić ističe kako je svom placu i svome gradu želio darovati jedinstveni suvenir kakav nema nijedna druga tržnica u Hrvatskoj.

Osim placa i tržnice, inspiracija mu je bio i sam direktor Ciglar.

– Iako on misli da je to šala, ja sam stvarno opisao njegovu osobnost i njega kako dobro upravlja ovom tržnicom. Inspiracija mi je svakako ovaj plac koji je mjesto susreta svih Varaždinaca i Varaždinki – poručio je te zahvalio kolegama glazbenicima iz KUD-a Hrvatskih željeznica što su njegovu ideju pretočili u djelo.

Ravnatelj puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica prof. Darko Navoj dodao je kako glazbenici iz orkestra i on osobno, s radošću izvode Bobićeve skladbe te se nadaju da će ih biti još. – Skladba je bazirana na našim popularnim pjesmama uz nekoliko ‘bobićevskih’ dodataka. Nadam se da će se ljudima svidjeti i ući im u uho – kazao je.

Dan placa nije propustio ni zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

– Varaždinski plac je kultna institucija našeg grada. Ako u subotu ne dođeš na plac i ne kupiš grincajg, sir i vrhnje, nisi Varaždinac. A to što je maestro Bobić napisao koračnicu za naš plac, poseban je doživljaj. Dok slušate, čuje se melodija poznatih pjesama ‘Vu Varaždinu na placu’ i ‘Kovač majstor, potkuj moga konjeka’. Ovo je autohtono i svojstveno samo maestru Bobiću – naglasio je Marković.

A domaćin, direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar najavio je kako koračnica uskoro dolazi i u CD izdanju. – Plac marš je posvećen Danu placa, varaždinskome placu i svim vrijednim ljudima koji ovdje prodaju. Svi zainteresirani će ga moći čuti na CD-u koji ćemo uskoro snimiti u dogovoru s g. Bobićem i g. Navojem – otkrio je.

Osim u glazbenom tonu, plac je svoj Dan, kako se i priliči, proslavio uz dobru hranu. Već poznata gošća iz Vukovara, blogerica Sandra Gašparić, pripremala je grah salatu na zimnicu, a pridružile su se i ženske udruge ‘Hajdina’,  ‘Kelemen’ i ‘Naši cajti’. Najmlađim ‘facama s placa’, tržnica je darivala besplatno oslikavanje lica. Za glazbeni štimung brinuli su tamburaši iz sastava ‘Sedef’.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje