Povežite se s nama

Život i društvo

Recitacije na njemačkom jeziku odjekivat će od sutra varaždinskim HNK-om

Objavljeno:

- dana

POČINJE THEATERSPIELE

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu sutra, 30. ožujka, počinju 14. Dramske igre na njemačkom jeziku – Theaterspiele, a traju do 1. travnja.

Ove će godine sudjelovati djeca od vrtićkog do studentskog uzrasta iz čak 49 dramskih grupa koje dolaze iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Dramske igre na njemačkom jeziku već 14 godina organizira Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske “Europski kulturni krug – EKULT” uz Osnovnu školu Vidovec te Općinu Vidovec.

Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku jest promicanje njemačkog jezika na ovom području te razvoj suradnje obrazovnih institucija na svim razinama školovanja na međunarodnoj razini.

– Očekuje nas puno zabave i osmjeha na dječjim licima – najavljuje Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika u OŠ Vidovec i predsjednica Europskog kulturnog kruga EKULT.

Otvorenje Theaterspiele-a je u četvrtak, 30. ožujka u 16. 30 sati, a nastupit će Dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca, II. OŠ Varaždin, OŠ “Vladimir Nazor” iz Sv. Ilija, OŠ “Trnovec”, OŠ “Petrijanec”, OŠ “Donja Voća”, Njemačka međunarodna škola u Zagrebu, OŠ “Metel Ožegović” iz Radovana, VII. OŠ Varaždin, Poslovna škola Varaždin, OŠ “Cestica” te bivši i sadašnji učenici OŠ Vidovec.

U petak, 31. ožujka program u kazalištu počinje u 16.30 sati, a nastupaju učenici OŠ “Vijenac” iz Osijeka, OŠ Vidovec, Dječji vrtić “Palčica” iz Srbije, OŠ “Kajzerica” iz Zagreba, kazališna grupa “Vrabac” iz Srbije, OŠ “Malešnica” iz Zagreba, OŠ “Stari Jankovci”, OŠ “Žitnjak”, OŠ “Vladimir Nazor” iz Đakova, OŠ “Trnsko” iz Zagreba, OŠ “Lovro Karaula” iz Livna, Gimnazija “A. G. Matoš” iz Đakova, I. Gimnazija Varaždin, Poslovna škola Varaždin, Gimnazija “Valjevo” iz Srbije i kazališna grupa “After Kohl”.

Posljednjeg dana programa, 1. travnja, program u kazalištu počinje u 16.30 sati. Sudjeluju OŠ Cirkulane-Zavrč iz Slovenije, OŠ “Vjenceslav Novak“ iz Zagreba, OŠ „Ivan Goran Kovačić” iz  Sv. Jurja na Bregu, OŠ “Nikola Tesla” iz Mirkovca , OŠ Bukovac iz Zagreba, Dječji vrtić “Radost” iz Zagreba, Dječji vrtić “Različak” iz Zagreba, OŠ “Podturen”, OŠ “Podrute”, OŠ “Dr. Ivan Novak” iz Macinca, OŠ “Gornje Jesenje”, I. OŠ Čakovec, Srednja škola “Ivanec”, Srednja škola “Čakovec“, Škola “Valeria Koch” iz Pečuha u Mađarskoj i kazališna grupa “Otpadnici”.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Život i društvo

FOTO: Runac tijekom donacije šećera za kavu govorio o svom ratnom odlikovanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana konferencija za medije Domovinskog pokreta grada Varaždina na kojoj su se predstavnici ove stranke osvrnuli na osnove nadopune Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a potom je slijedilo najavljeno doniranje šećera kafiću Ritz.

Uvodno je okupljene građane i kolege iz Domovinskog pokreta pozdravio predsjednik ŽPDP-a i kandidat stranke za gradonačelnika Varaždina Ronald Redjep.

– Veselim se ovoj izbornoj utrci kojom će Domovinski pokret, nastao pred tek godinu dana, snažno istaknuti svoje osnovne značajke – poštenje, pravdu i brigu za našu djecu, branitelje, stare i nemoćne, i sve ostale građane našega grada. Više se nećemo baviti perifernim stvarima kao naši prethodnici, već ćemo konkretno i konačno odgovorno voditi naš Varaždin – rekao je Redjep te najavio temu konferencije i gosta,  saborskog zastupnika Stipu Mlinarića Ćipu.

Uvodno se zahvalivši Varaždincima, koji su ratne 1991. godine dali svoj obol obrani grada heroja Vukovara iz kojeg i sam dolazi, Stipo Mlinarić Ćipe je izrazio zadovoljstvo što je nakon tih kontakata i suradnje, on danas i osobno u Varaždin došao pružiti podršku u kampanji Redjepu i Darku Novoselcu na njihovim kandidaturama za gradonačelnika i župana.

Ćipo je također naglasio kako je „konačno došlo vrijeme da s vlasti odu svi oni koji su proteklih dvadeset godina pogrešno vodili ovu zemlju, te da s promjenom vlasti i dolaskom poštenih ljudi konačno hrvatskom narodu svane neko bolje vrijeme“.

Kao što je i najavljeno, po održanoj konferenciji okupljeni su se uputili prema obližnjem ugostiteljskom objektu Ritz, gdje su osoblju predali veću količinu šećera za kavu.

– Riječ je o reakciji na Javni pozivu upućen svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina na predstojećim Izborima. Uputio ga je direktor poduzeća koje upravlja ovim lokalom u vlasništvu grada Varaždina, htijući tako prikriti namjeru osobne promocije za mjesto gradonačelnika. Javnosti je poznato i što je napravio putem letka poduzeća Parkovi upućenog građanima Varaždina izvan zakonskog termina kampanje – objasnio je Redjep.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Varaždina, zahvalio je Domovinskom pokretu na donaciji šećera.

– Znate, ja sam zapravo sudjelovao u „domovinskom pokretu“ 1991. godine kao nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991., kada smo u Varaždinu u trapericama i tenisicama s puškom branili grad. Nastavio sam to kasnije kao djelatnik PU varaždinske i tako sam ja sudjelovao u „domovinskom pokretu“. Ovaj današnji smjer Domovinskog pokreta je nešto drugo, čestitam njihovom kandidatu koji je nekad bio u SDP-u, mi ćemo ih sve podržati i očekujem s njima uspješnu suradnju u Gradskom vijeću – rekao je Alen Runac.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Općini Cestica nastavlja se program poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program Poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica započeo je 2018. godine i ovim potpisivanjem ugovora sa poduzetnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ušao je u svoju četvrtu godinu.

Program je sastavljen od niza mjera kojima su obuhvaćeni svi segmenti gospodarstva: poduzetništvo i obrt, poljoprivredni sektor i turistički sektor.

Kroz poduzetništvo i obrt tako su se davale potpore početnicima, subvencioniralo se plaćanje komunalnog doprinosa, kamatnih stopa na kredite i troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije te se ulagalo u modernizaciju opreme i proizvodnje.

U sektoru poljoprivrede mjere su se odnosile na podizanje dugogodišnjih nasada, potpore stočnom fondu, povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda te subvencije za pripremu natječajne i tehničke dokumentacije.

Turistički sektor obuhvatio je ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te sajmove i manifestacije.

Nakon potpisivanja ugovora za 2021. godinu, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj je izjavio: “Ovim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području općine Cestica započeli smo 2018. godine i od tada smo ukupno isplatili 622.000 kuna. Iz sve tri mjere potpisano je 110 ugovora što pokazuje izuzetno veliki interes naših gospodarstvenika. Vrijednost ugovora koji su potpisani danas je nešto više od 272.000 kuna, a odnose se na potpore za poduzetništvo i obrt te turistički sektor. Moram izraziti zadovoljstvo ovako velikim odazivom, ali i spremnošću naših gospodarstvenika što su imali pripremljene jako kvalitetne projekte i programe. Ovakva vrsta mjera posebno dolazi do izražaja u ovo doba pandemije Covid-19, i zato najavljujem novi Program poticanja za razdoblje 2022. do 2025. godine koji je već u izradi.”

Nastavite čitati