Povežite se s nama

Život i društvo

Reformisti tvrde da su HDZ i načelnik Klapša iznijeli neistine o ulaganju u Dom zdravlja u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Narodna stranka – Reformisti reagirali su na članak o opremanju Doma zdravlja u Maruševcu. Smatraju da su Županija i Općina Maruševec iznijeli neistine.

U Dom zdravlja u Maruševcu u posljednjih šest mjeseci uloženo gotovo 400.000 kuna

Reakciju Reformista u nastavku prenosimo u cijelosti:

Potaknuti još jednom u nizu laži HDZ-a ali i načelnika Općine Maruševec g. Klapše da je došao kraj dugogodišnjem zaobilaženju ambulante u Maruševcu po pitanju investicija i održavanja, prisiljeni smo reagirati budući da je naš ravnatelj g. Podbojec četiri godine obnašao dužnost ravnatelja županijskog Doma zdravlja kako bi javnost upoznali s ČINJENICAMA.

Kada se zbroje sva ulaganja u maruševečku ambulantu kroz četverogodišnji mandat župana Radimira Čačića i ravnatelja Renata Podbojca, točno je da se dolazi do iznosa od preko 400 tisuća kuna.

Činjenice su sljedeće:

  1. ambulanta obiteljske medicine preuzeta je u sastav Doma zdravlja po smrti dr. Grandić 27.08.2018. Prethodno je bila loše održavana (svi zdravstveni radnici bili su privatnici) te nije raspolagala najosnovnijom medicinskom opremom (kod preuzimanja nije zatečen ni toplomjer!), u ordinaciji nisu bili zadovoljeni osnovni higijenski uvjeti (voda, pljesan, prljavština), namještaj u raspadnom stanju i nedostatak informatičke opreme
  2. u radni odnos preuzeta je medicinska sestra, ordinacija je kompletno informatizirana, a radi povećanja dostupnosti uvedena je dodatna telefonska linija za naručivanje lijekova
  3. kroz manje od mjesec dana ordinacija obiteljske medicine opremljena je svom potrebnom opremom prema pravilniku te su izvedeni svi radovi koji su bili nužni za neometani rad, ukupne vrijednosti 200 tisuća kuna – detaljan popis opreme sa vrijednosti daje se u privitku
  4. iako se deficit liječničkog kadra osijetio diljem Hrvatske, NIKADA se nije dogodilo da nije bilo liječnika ili da nije bila osigurana zamjena
  5. za prvu stalnu liječnicu ravnatelj imenuje Sandru Kirin dr. med., nakon čijeg odlaska na bolničku specijalizaciju iz pulmologije dolazi Irenu Ujlaki Piskač dr. med. spec. (koju je općinski načelnik g. Klapša sa županijske govornice javno prozvao da pacijentima prijeti policijom a za medicinsku sestru gđu Ljerku Pižeta izrekao da se ne želi javiti na telefon ali to se nije udostojio prijaviti Domu zdravlja kao Poslodavcu da se provjeri točnost njegovih izrečenih tvrdnji). Odlaskom dr. Ujlaki Piskač za ravnatelj za stalnog liječnika imenuje Marka Šrajbeka dr. med.
  6. kada je naš ravnatelj predlagao općinama i gradovima zajednička ulaganja u zdravstvenu zaštitu, neke općine i gradovi su to prepoznali i uključili se, dok Općina Maruševec nije se udostojila ni odgovoriti na prijedlog. Zašto, znaju g. Klapša i g. Šprem.
  7. 01.01.2022. u sastav Doma zdravlja preuzima se dentalna ordinacija zajedno sa zatečenim medicinskim tehničarem a za doktoricu dentalne medicine imenuje se Lara Poljak dr. med. dent. Također zbog zatečenih neprimjerenih uvjeta još je ravnatelj g. Podbojec u siječnju 2022. naložio žurnu sanaciju i opremanje prostorija uključujući nabavu nove stomatološke jedinice. Radovi na sanaciji prostora i izradi namještaja po mjeri započeti su početkom veljače i dovršeni sredinom ožujka. Ukupna vrijednost radova, namještaja i nove informatičke opreme bila je preko 100.000 kuna, a novo nabavljene stomatološke jedinice 100.000 kuna. Dakle, kompletno uređenje stomatološke ordinacije preko 200.000 kuna odrađeno je za mandata ravnatelja g. Podbojca, kada je uređen i vanjski okoliš uklanjanjem stabala za koja je utvrđeno da predstavljaju opasnost.

Da li se moglo više? Da Općina Maruševec nije odbijala i opstruirala suradnju koju im je ravnatelj g. Podbojec, njihov mještanin nudio, uz podršku tadašnjeg župana Radimira Čačića, moglo se. Zašto su odbijali i opstruirali, to znaju samo g. Šprem i g. Klapša.

Za vrijeme mandata župana Čačića i ravnatelja Podbojca u primarnu zdravstvenu zaštitu Varaždinske županije koja ukupno ima 86 ordinacija obiteljske medicine i 82 ordinacije dentalne medicine uloženo je preko 39 milijuna kuna dok je Dom zdravlja ojačan na način da je broj ordinacija obiteljske medicine povećan sa 9 na 22 a u dentalnoj sa 7 na 16, te je kadrovski bio popunjen i liječnicima i medicinskim sestrama.

Pravo pitanje sada je, kakva je trenutna popunjenost liječnicima i medicinskim sestrama, koliko ih je u međuvremenu otišlo iz Doma zdravlja i koliko je ambulanti prazno?

PRILOG – popis opreme sa iskazanom vrijednosti nabavljene za obiteljsku medicinu u Maruševcu:
računalo (4.842,30 kn), EKG uređaj Contec (7.999,00 kn), pulsni oksimetar 370,13 kn), otoskop (874,13 kn), 2 tlakomjera (1.262,25 kn), digitalni toplomjer (33,75 kn), slušalice 1.055,00 kn, refleksni čekić (63,00 kn), inox posuda za odvajanje čistog od nečistog (191,25 kn), 2 nova klima uređaja (7.946,00 kn), hladnjak za lijekove (1.078,00 kn), 1 ormar s lijekovima (3.672,00 kn), 3 ormara s lijekovima (3.139,20 kn), mehanička vaga s visinomjerom (2.750,00 kn), radni stol za liječnicu (2.558,10 kn), radni stol za sestru (1.197,60 kn), 3 radne stolice za liječnicu, sestru i pacijenta (3.029,13 kn), garderobni ormar (1.692,00 kn), alu-žaluzine (1.097,70 kn), tapecirana su vrata ordinacije (621,06 kn), izvedeni su soboslikarski i ličilački radovi u ordinaciji (11.918,75 kn), sanirane su vodovodne i kanalizacijske cijevi (16.122,50 kn), servisiran je bojler (796,88 kn), a patronažna sestra dobila je na korištenje novu Škodu (82.350 kn) za koju je izgrađena i nadstrešnica (13.750,00 kn)

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje