Povežite se s nama

Život i društvo

Reformisti tvrde da su HDZ i načelnik Klapša iznijeli neistine o ulaganju u Dom zdravlja u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Narodna stranka – Reformisti reagirali su na članak o opremanju Doma zdravlja u Maruševcu. Smatraju da su Županija i Općina Maruševec iznijeli neistine.

U Dom zdravlja u Maruševcu u posljednjih šest mjeseci uloženo gotovo 400.000 kuna

Reakciju Reformista u nastavku prenosimo u cijelosti:

Potaknuti još jednom u nizu laži HDZ-a ali i načelnika Općine Maruševec g. Klapše da je došao kraj dugogodišnjem zaobilaženju ambulante u Maruševcu po pitanju investicija i održavanja, prisiljeni smo reagirati budući da je naš ravnatelj g. Podbojec četiri godine obnašao dužnost ravnatelja županijskog Doma zdravlja kako bi javnost upoznali s ČINJENICAMA.

Kada se zbroje sva ulaganja u maruševečku ambulantu kroz četverogodišnji mandat župana Radimira Čačića i ravnatelja Renata Podbojca, točno je da se dolazi do iznosa od preko 400 tisuća kuna.

Činjenice su sljedeće:

  1. ambulanta obiteljske medicine preuzeta je u sastav Doma zdravlja po smrti dr. Grandić 27.08.2018. Prethodno je bila loše održavana (svi zdravstveni radnici bili su privatnici) te nije raspolagala najosnovnijom medicinskom opremom (kod preuzimanja nije zatečen ni toplomjer!), u ordinaciji nisu bili zadovoljeni osnovni higijenski uvjeti (voda, pljesan, prljavština), namještaj u raspadnom stanju i nedostatak informatičke opreme
  2. u radni odnos preuzeta je medicinska sestra, ordinacija je kompletno informatizirana, a radi povećanja dostupnosti uvedena je dodatna telefonska linija za naručivanje lijekova
  3. kroz manje od mjesec dana ordinacija obiteljske medicine opremljena je svom potrebnom opremom prema pravilniku te su izvedeni svi radovi koji su bili nužni za neometani rad, ukupne vrijednosti 200 tisuća kuna – detaljan popis opreme sa vrijednosti daje se u privitku
  4. iako se deficit liječničkog kadra osijetio diljem Hrvatske, NIKADA se nije dogodilo da nije bilo liječnika ili da nije bila osigurana zamjena
  5. za prvu stalnu liječnicu ravnatelj imenuje Sandru Kirin dr. med., nakon čijeg odlaska na bolničku specijalizaciju iz pulmologije dolazi Irenu Ujlaki Piskač dr. med. spec. (koju je općinski načelnik g. Klapša sa županijske govornice javno prozvao da pacijentima prijeti policijom a za medicinsku sestru gđu Ljerku Pižeta izrekao da se ne želi javiti na telefon ali to se nije udostojio prijaviti Domu zdravlja kao Poslodavcu da se provjeri točnost njegovih izrečenih tvrdnji). Odlaskom dr. Ujlaki Piskač za ravnatelj za stalnog liječnika imenuje Marka Šrajbeka dr. med.
  6. kada je naš ravnatelj predlagao općinama i gradovima zajednička ulaganja u zdravstvenu zaštitu, neke općine i gradovi su to prepoznali i uključili se, dok Općina Maruševec nije se udostojila ni odgovoriti na prijedlog. Zašto, znaju g. Klapša i g. Šprem.
  7. 01.01.2022. u sastav Doma zdravlja preuzima se dentalna ordinacija zajedno sa zatečenim medicinskim tehničarem a za doktoricu dentalne medicine imenuje se Lara Poljak dr. med. dent. Također zbog zatečenih neprimjerenih uvjeta još je ravnatelj g. Podbojec u siječnju 2022. naložio žurnu sanaciju i opremanje prostorija uključujući nabavu nove stomatološke jedinice. Radovi na sanaciji prostora i izradi namještaja po mjeri započeti su početkom veljače i dovršeni sredinom ožujka. Ukupna vrijednost radova, namještaja i nove informatičke opreme bila je preko 100.000 kuna, a novo nabavljene stomatološke jedinice 100.000 kuna. Dakle, kompletno uređenje stomatološke ordinacije preko 200.000 kuna odrađeno je za mandata ravnatelja g. Podbojca, kada je uređen i vanjski okoliš uklanjanjem stabala za koja je utvrđeno da predstavljaju opasnost.

Da li se moglo više? Da Općina Maruševec nije odbijala i opstruirala suradnju koju im je ravnatelj g. Podbojec, njihov mještanin nudio, uz podršku tadašnjeg župana Radimira Čačića, moglo se. Zašto su odbijali i opstruirali, to znaju samo g. Šprem i g. Klapša.

Za vrijeme mandata župana Čačića i ravnatelja Podbojca u primarnu zdravstvenu zaštitu Varaždinske županije koja ukupno ima 86 ordinacija obiteljske medicine i 82 ordinacije dentalne medicine uloženo je preko 39 milijuna kuna dok je Dom zdravlja ojačan na način da je broj ordinacija obiteljske medicine povećan sa 9 na 22 a u dentalnoj sa 7 na 16, te je kadrovski bio popunjen i liječnicima i medicinskim sestrama.

Pravo pitanje sada je, kakva je trenutna popunjenost liječnicima i medicinskim sestrama, koliko ih je u međuvremenu otišlo iz Doma zdravlja i koliko je ambulanti prazno?

PRILOG – popis opreme sa iskazanom vrijednosti nabavljene za obiteljsku medicinu u Maruševcu:
računalo (4.842,30 kn), EKG uređaj Contec (7.999,00 kn), pulsni oksimetar 370,13 kn), otoskop (874,13 kn), 2 tlakomjera (1.262,25 kn), digitalni toplomjer (33,75 kn), slušalice 1.055,00 kn, refleksni čekić (63,00 kn), inox posuda za odvajanje čistog od nečistog (191,25 kn), 2 nova klima uređaja (7.946,00 kn), hladnjak za lijekove (1.078,00 kn), 1 ormar s lijekovima (3.672,00 kn), 3 ormara s lijekovima (3.139,20 kn), mehanička vaga s visinomjerom (2.750,00 kn), radni stol za liječnicu (2.558,10 kn), radni stol za sestru (1.197,60 kn), 3 radne stolice za liječnicu, sestru i pacijenta (3.029,13 kn), garderobni ormar (1.692,00 kn), alu-žaluzine (1.097,70 kn), tapecirana su vrata ordinacije (621,06 kn), izvedeni su soboslikarski i ličilački radovi u ordinaciji (11.918,75 kn), sanirane su vodovodne i kanalizacijske cijevi (16.122,50 kn), servisiran je bojler (796,88 kn), a patronažna sestra dobila je na korištenje novu Škodu (82.350 kn) za koju je izgrađena i nadstrešnica (13.750,00 kn)

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje