Povežite se s nama

Život i društvo

Rezultati ankete: studenti FOI-ja visokom ocjenom ocijenili e-predmete i online nastavu

Objavljeno:

- dana

U razdoblju globalne pandemije i nužno potrebnom zaokretu od do sada poznatih tradicionalnih metoda učenja i poučavanja putem kontaktne nastave, Fakultet organizacije i informatike se pokazao kao vodeći fakultet po primjeni e-učenja, uspjevši iskoristiti svoje bogato i dugogodišnje iskustvo, s vremenom ga i usavršiti, te u potpunosti i na vrijeme pripremiti sve predmete na svim studijskim programima za održavanje online asinkrone i sinkrone nastave.

U ovom trenutku FOI ima 500 e-predmeta dostupnih njihovim studentima koristeći sustav za e-učenje Moodle. S ciljem unapređenja kvalitete nastave, proveli su krajem 2020. godine i anketiranje studenata o percepciji kvalitete predmeta te online izvođenja nastave na svim studijskim programima.

Anketu je pripremio FOI-jev Laboratorij za analitiku učenja i akademsku analitiku, a anketiranje je provedeno dobrovoljno. Dobiveni rezultati nisu samo pokazatelji stanja kvalitete provedene nastave, već i iznimno važna povratna informacija za konkretne akcije unapređenja nastavnih procesa i materijala, podizanje pozitivnog iskustva nastavnika i studenata te učinkovitije postizanje obrazovnih ciljeva i ishoda učenja po pojedinom predmetu i studijskom programu.

– Dosadašnju prepoznatu kvalitetu FOI-ja želimo i dalje unapređivati te smo studentima u ovim ograničavajućim uvjetima pandemije nastojali osigurati što kvalitetniju sinkronu i asinkronu online nastavu putem e-predmeta na sustavu za e-učenje. Iskoristili smo naše dugogodišnje znanje i iskustvo te ulaganja FOI-ja u e-učenje kako bismo se uspješno prebacili iz hibridnog u online model izvođenja nastave. Važno je da smo prema ocjenama studenata održali kvalitetnu online nastavu u ovoj izvanrednoj situaciji. Vjerujem da naši nastavnici i studenti jedva čekaju vratiti se u dvorane Fakulteta, a iskustvo i znanje koje smo stekli te naučene lekcije, primijenit ćemo u budućem razdoblju s ciljem unapređenja kvalitete nastavnog procesa – naglasila je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Sveukupno je prikupljeno 3121 anketa o percepciji izvođenja e-predmeta te 910 anketa o percepciji izvođenja online nastave na studijskim programima.

Važno je naglasiti da studenti i nastavnici sada po prvi put imaju uvid u sve ocjene svih predmeta, što omogućuje ne samo transparentnost rezultata anketiranja već i mnogobrojne mogućnosti prijenosa dobrih praksi s najboljih predmeta i studija te brže i konkretnije detektiranje problemskih područja.

Posljednji su rezultati pokazali da se FOI vrlo dobro pripremio za izvođenje nastave na daljinu. Naime, studenti svih studijskih programa na Fakultetu organizacije i informatike vrlo visokom ocjenom (4.63) su ocijenili zadovoljstvo dosadašnjom izvedbom dijela nastave održanom na daljinu. Također, visokom ocjenom (4.41) ocijenjene su vještine nastavnika u vladanju IT alatima i tehnikama u nastavi na daljinu.

Neki od važnijih prikupljenih povratnih informacija pokazuju iznimno zadovoljstvo studenata organizacijom nastave na predmetima. Studenti potvrđuju da su njihove obaveze i rokovi jasno definirani, struktura predmeta omogućava im lako snalaženje te su zadovoljni mogućnostima praćenja vlastitog napretka na predmetu. Studenti su zadovoljni i mogućnostima komunikacije s nastavnikom na predmetu, a kanali koje najviše koriste su e-pošta, chat i online konzultacije putem dostupnih platformi za izvođenje online nastave u realnom vremenu: Zoom, BigBlueButton, Teams.

Od početka pandemije i prelaska na online nastavu stečena znanja i vještine FOI studenata većinom se provjeravaju putem pisanih online kolokvija, kvizova, zadaća i online provjera. Rezultati ankete su potvrdili da su provjere usklađene sa sadržajem dostupnih nastavnih materijala na predmetu na sustavu za e-učenje te se provode dovoljno učestalo i na način koji doprinosi savladavanju gradiva. Također, iz FOI-ja napominju da je za sve studente koji nisu kod kuće imali potrebne preduvjete za pristupanje online kolokvijima i ispitima, omogućeno provođenje kolokvija i ispita na Fakultetu.

Studentima FOI-ja su na raspolaganju svi online resursi za učenje i poučavanje koji uključuju: digitalne materijale, video prezentacije, online testove, webinare i dr. Napomenimo i to da se cjelokupna praktična nastava, koja se na FOI-ju provodi kroz laboratorijske vježbe, izvodi online koristeći digitalnu tehnologiju kako bi se povezala strukovno-teorijska i praktična nastava, u dogovoru i prema uputama predmetnog nastavnika.

Prema rezultatima ankete, studenti su zadovoljni s izvođenjem e-predmeta, smatraju da su predavanja usklađena s ostalim oblicima izvođenja nastave. Studenti redovno prate nastavu (predavanja, seminare i vježbe), metode, primjeri i zadaci olakšavaju im postizanje ishoda učenja, a nastavničke vještine vladanja IT alatima i tehnikama smatraju dobrima. Zadovoljni su i dosadašnjim izvođenjem hibridnog oblika nastave i online nastavom.

Iako su zadovoljni izvođenjem online nastave, u povratnoj informaciji izrazili su nekoliko područja za poboljšanje kako bi online nastava postala zanimljivija te kako bi im praćenje bilo olakšano. Također, kao najveće izazove u online nastavi studenti navode težu komunikaciju s nastavnicima u odnosu na komunikaciju uživo te nužnost posjedovanja opreme potrebne za praćenje online nastave. Upravo iz tog razloga, FOI je svim svojim studentima koji su iskazali potrebu, omogućio besplatni najam računalne opreme i dodatne infrastrukture kao i dodatan internetski promet.

Iako su studenti zadovoljni izvođenjem nastave, još uvijek postoji prostor za napredak, što je Fakultet prepoznao te već početkom tekuće akademske godine započeo s kontinuiranim provođenjem radionica usavršavanja nastavnika s ciljem podizanja kompetencija i u konačnici, kvalitete nastave.

– Velika je razlika između tzv. hitne nastave na daljinu koja je zapravo klasična nastava održana u online okruženju zbog izvanrednih okolnosti i učinkovite online nastave koja je rezultat kontinuiranog ulaganja u e-učenje, pripremu predmeta na sustavu za e-učenje prema instrukcijskom dizajnu, kvalitetnih digitalnih nastavnih materijala te osiguravanju mogućnosti vrednovanja studenata kao i interakcije. Visoka ocjena stanja kvalitete provedene online nastave i organizacije e-predmeta rezultat je dugogodišnjeg rada na razvoju e-učenja na FOI-ju, no i spremnosti nastavnika i studenata da dodatnim trudom osiguraju kvalitetu – ističe dekanica FOI-ja.

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati