Povežite se s nama

Život i društvo

Robert i Marc iz Münchena s biciklima u Sračinec: Pukla guma, slomili kočnicu, no uspjeli smo

Objavljeno:

- dana

Trebalo im je četiri dana

Oduševljenje, olakšanje i doček uz konfete, ono je što se danas u popodnevnim satima zbilo u Sračincu. Obitelj i prijatelji dočekali su danas Roberta Hudoletnjaka i Marca Kothea koji su na dva kotača stigli iz Münchena u Sračinec.

Dvojac na biciklu je na avanturu krenuo u nedjelju u jutarnjim satima. Nakon četiri dana, u srijedu u popodnevnim satima stigli su na odredište.

– To sam htio od svoje 16 godine. Djeca su porasla, pa smo rekli smo: sad ili nikad. Lijepo je kad te ljudi ovako dočekaju – rekao je Robert Hudoletnjak koji je rođen, živi i radi u Münchenu, a u Sračincu je pet do šest puta godišnje.

– U Njemačkoj nam je lijepo, no ovdje je ljepše – dodao je Robert koji je pohvalio svojeg suputnika.

– Bez Marca to ne bih uspio. “Gurali” smo jedan drugog. Bilo je teških trenutaka, Marca je boljelo koljeno. Naročito je teško bilo drugi dan kad smo se uspinjali na Alpe. Pukla nam je i guma, slomili smo kočnicu, no izdržali smo – istaknuo je Hudoletnjak.

Tijekom puta Marc i Robert čuli su se sa svojim boljim polovicama.

– Robertu je to želja bila još od djetinstva. Malo me je bilo strah, ali cijelo vrijeme smo bili u kontaktu – rekla je Mirjana, Robertova supruga.

Njezina sestra Ivanka Križmarić, Marcova djevojka također je bila malo zabrinuta.

– Marc i Robert su u vrlo dobroj kondiciji i znale smo da oni to mogu, no nije nam bilo svejedno – rekla je Ivanka.

Marc i Robert ističu da je za takav poduhvat važna dobra tjelesna pripremljenost, vrhunski ispravan bicikl, a ističu da ne smijete ponijeti previše prtljage. Već smišljaju kako se odvažiti na novi pothvat.

– Sad ćemo se prvo dobro odmoriti. Spremni smo za nove avanture. Možda biciklima odemo do mora – zaključio je Robert.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

U četvrtak i petak predbilježbe za sadnicu klonirane ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec pozivaju sve zainteresirane građane da se u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, predbilježe za dodjelu sadnicu klonirane ivanečke lipe.

Naime, temeljem velikog interesa građana za sadnju kloniranih lipa, Grad Ivanec im je i ove godine odlučio pokloniti 150 mladica – klonova originalnog stabla, koji su u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom uzgojeni od reznica koje su s matičnog stabla uzete prošle godine.

Predbilježbe će se obavljati na štandu na Kinotrgu Ivanec, od 10 do 14 sati. U slučaju lošeg vremena, za dodjelu sadnice moći ćete se u isto vrijeme predbilježiti u prostorijama Projektnog ureda za EU fondove, Ul. V. Nazora 6/II.

Dakle, svi oni koji bi željeli na svom imanju zasaditi mladu lipu pozvani su da se predbilježe i ostave svoje kontakte. Podjela lipa planira se u prvoj polovici listopada.

Važno je pritom naglasiti da svaki klon nosi genetski zapis izvornog stabla, odnosno – svako stabalce je originalna lipa u malom i staro je više od 600 godina.

O točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni.

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu.

Uz svaku lipu građani će dobiti i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada. Time ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Lepoglave modernizirano novih 1748 metara lokalnih cesta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih su dana uspješno kraju privedeni radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave planirani gradskim Programom modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta za 2020. godinu.

Modernizirane su tri dionice lokalnih nerazvrstanih cesta: dionica lokalne ceste na području MO Očura, dionica Mati – Guzlini – Vrapci – Keširi na području MO Zlogonje i dionica Mati – Tolići – Vrapci na području MO Donja Višnjica.

Riječ je o ukupno 1748 cestovnih metara uređenih i presvučenih asfaltnim tepihom za što je, prema vrijednosti ugovorenih radova, utrošeno 933.000 kuna.

– Posljednjih 10-ak godina kontinuirano uređujemo lokalne nerazvrstane ceste. U tom je periodu na gradskom području modernizirano više od 130 kilometara nerazvrstanih cesta tako da gotovo i nema gradskih područja do kojih se ne može doći uređenom cestom. Uz cestovnu, i drugu komunalnu infrastrukturu koju smo izgradili, stvorili smo kvalitetne uvjete za život građana koje želimo zadržati na području Grada Lepoglave. Uređenjem lokalnih cesta ujedno dostupnima činimo područja koja imaju veliki turistički potencijal te pružaju mogućnost za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom kao i drugim gospodarskim djelatnostima – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da se gradski Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, kao što je to bio slučaj kod modernizacije navedenih triju dionica lokalnih cesta, donosi u skladu s iskazanim interesom građana koji osiguravaju 15 % sredstava potrebnih za izvođenje radova. Preostalih 85% osigurava Grada Lepoglava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje