Povežite se s nama

Međimurje

Rođendan s biskupom Josipom Mrzljakom slavilo 3.600 vjernika

Objavljeno:

- dana

Strahoninec

– Prije punih 30 godina, 12. veljače 1987. godine, kardinal i sluga Božji Franjo Kuharić potpisao je dekret o osnivanju ove župe.

To je bio njen početak i rođenje – rekao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak vjernicima koji su se okupili kako bi zajedno proslavili 30. obljetnicu postojanja Župe Marije Pomoćnice u Strahonincu.

Velika obljetnica

U novoizgrađenoj župnoj crkvi uz mještane su se okupili i brojni gosti iz crkvenoga i političkog života. Domaćin, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec ugostio je, između ostalih, župana Međimurske županije Matiju Posavca, saborsku zastupnicu Bernarda Topolko i državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoja Šlezaka.

– Današnjom svetom misom želimo zahvaliti Bogu na ovom jubileju, ali i zazvati blagoslov za sve ono što je pred nama, osobito izazove pred našim mladima – rekao je biskup Mrzljak te dodao da je u ovih trideset godina djelovanja stečeno iskustvo i znanje za daljnji duhovni rast i razvoj zajednice.
Uoči misnog slavlja svoje je župljane i uzvanike pozdravio i župnik Branko Sajković, koji u Župi Marije Pomoćnice djeluje 28 godina. Osvrnuo se i na povijest nastanka Župe Strahoninec te potrebu odvajanja od Nedelišća, jer se kroz godine broj vjernika u Strahonincu iznimno povećao, pa je tadašnja crkva postala pretijesna.

Monografija Župe

– Nekadašnja kapelica izgrađena je davne 1880. i u nju je stalo svega 120 ljudi, mnogo manje negoli je bilo župljana koji su dolazili na misna slavlja. Iako je ideja o izgradnji nove i veće crkve postojala i ranije, u realizaciju se krenulo prije pet godina te je unutar tri godine crkva i izgrađena. Blagoslovio ju je biskup Josip Mrzljak, koji nam dolaskom na ovu veliku obljetnicu iskazuje svoju podršku – zaključio je velečasni Branko Sajković.

Uz mještane na misi su se okupili i brojni gosti iz crkvenoga i političkog života

Nakon misnog slavlja predstavljena je Monografija Župe Marije Pomoćnice, u kojoj se na više od osamdeset stranica može vidjeti pregled povijesti Strahoninca i Savske Vesi. Povijest Župe i sakralnih objekata predstavljena je uz mnogobrojne fotografije vezane uz obnovu stare župne crkve i gradnju nove. Također, prikazan je i duhovni život mještana i rad župne zajednice, koja danas broji više od 3.600 vjernika.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba mještanima isplatila 48.000 kuna poticaja za obnovu fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Kotoriba nastavlja s isplatom poticaja za obnovu fasada osobama koje su zadovoljile uvjete prijave na općinski javni poziv. Naime, temeljem odluke Povjerenstva načelnik Općine Dario Friščić donio je treću po redu odluku o sufinanciranju obnove fasada u Općini Kotoriba kojom su dodijeljena sredstva u iznosu od po 3000 kuna.

U trećoj rundi isplate poticaje je dobilo osmero prijavljenih osoba s područja Općine Kotoriba. Mjeru koju Općina Kotoriba provodi drugu godinu zaredom do sada je iskoristilo 16 kućanstava za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 48.000 kuna.

– Pozivamo mještane Općine Kotoriba koji obnavljaju fasade da se i dalje javljaju na natječaj za dodjelu poticaja – poručuju iz Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Prelog: bogatim programom započinje obilježavanje Tjedna župnog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nedjelju, 25. rujna, započinje 27. obilježavanje Tjedna župnog Caritasa u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. Prelog i župnog Caritasa. Misao vodilja ovogodišnjeg Tjedna župnog Caritasa je „Gdje ti je blago, ondje ti je srce“, a predviđen je niz zanimljivih događanja. Caritas će organizirati posjete starijim i bolesnim župljanima, a tradicionalno će se organizirati i susret sa osamdesetogodišnjacima s područja Župe sv. Jakoba, uz svetu misu zahvalnicu za 80 godina života.

Također, organizirat će se i susret s članovima i volonterima kluba „Duga“ u Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, koji će predvoditi vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tjedan Caritasa završit će u nedjelju, 2. listopada, svečanom misom zahvalnicom za plodove zemlje uz Kruničarsko proštenje, koju će predvoditi varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Za kraj Tjedna župnog Caritasa, a u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 19 sati nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje