Povežite se s nama

Međimurje

Rođendan s biskupom Josipom Mrzljakom slavilo 3.600 vjernika

Objavljeno:

- dana

Strahoninec

– Prije punih 30 godina, 12. veljače 1987. godine, kardinal i sluga Božji Franjo Kuharić potpisao je dekret o osnivanju ove župe.

To je bio njen početak i rođenje – rekao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak vjernicima koji su se okupili kako bi zajedno proslavili 30. obljetnicu postojanja Župe Marije Pomoćnice u Strahonincu.

Velika obljetnica

U novoizgrađenoj župnoj crkvi uz mještane su se okupili i brojni gosti iz crkvenoga i političkog života. Domaćin, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec ugostio je, između ostalih, župana Međimurske županije Matiju Posavca, saborsku zastupnicu Bernarda Topolko i državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoja Šlezaka.

– Današnjom svetom misom želimo zahvaliti Bogu na ovom jubileju, ali i zazvati blagoslov za sve ono što je pred nama, osobito izazove pred našim mladima – rekao je biskup Mrzljak te dodao da je u ovih trideset godina djelovanja stečeno iskustvo i znanje za daljnji duhovni rast i razvoj zajednice.
Uoči misnog slavlja svoje je župljane i uzvanike pozdravio i župnik Branko Sajković, koji u Župi Marije Pomoćnice djeluje 28 godina. Osvrnuo se i na povijest nastanka Župe Strahoninec te potrebu odvajanja od Nedelišća, jer se kroz godine broj vjernika u Strahonincu iznimno povećao, pa je tadašnja crkva postala pretijesna.

Monografija Župe

– Nekadašnja kapelica izgrađena je davne 1880. i u nju je stalo svega 120 ljudi, mnogo manje negoli je bilo župljana koji su dolazili na misna slavlja. Iako je ideja o izgradnji nove i veće crkve postojala i ranije, u realizaciju se krenulo prije pet godina te je unutar tri godine crkva i izgrađena. Blagoslovio ju je biskup Josip Mrzljak, koji nam dolaskom na ovu veliku obljetnicu iskazuje svoju podršku – zaključio je velečasni Branko Sajković.

Uz mještane na misi su se okupili i brojni gosti iz crkvenoga i političkog života

Nakon misnog slavlja predstavljena je Monografija Župe Marije Pomoćnice, u kojoj se na više od osamdeset stranica može vidjeti pregled povijesti Strahoninca i Savske Vesi. Povijest Župe i sakralnih objekata predstavljena je uz mnogobrojne fotografije vezane uz obnovu stare župne crkve i gradnju nove. Također, prikazan je i duhovni život mještana i rad župne zajednice, koja danas broji više od 3.600 vjernika.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani otvorenih vrata Centra dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani dr. Rudolfa Steinera, povodom obilježavanja njegovog 163. rođendana, će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 18 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Program događanja obuhvaća predavanje Indijskog veleposlanika Nj. E. Raja Kumara Srivastave i ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, Dijane Posavec, na temu Biodinamika i Ayurveda.

Također, biti će otvorena izložba radova mladih umjetnika iz Graditeljske škole Čakovec, a na kraju večeri slijedi rođendanska torta.

Detaljan raspored događanja možete pronaći u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje