Povežite se s nama

Međimurje

Rođendan s biskupom Josipom Mrzljakom slavilo 3.600 vjernika

Objavljeno:

- dana

Strahoninec

– Prije punih 30 godina, 12. veljače 1987. godine, kardinal i sluga Božji Franjo Kuharić potpisao je dekret o osnivanju ove župe.

To je bio njen početak i rođenje – rekao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak vjernicima koji su se okupili kako bi zajedno proslavili 30. obljetnicu postojanja Župe Marije Pomoćnice u Strahonincu.

Velika obljetnica

U novoizgrađenoj župnoj crkvi uz mještane su se okupili i brojni gosti iz crkvenoga i političkog života. Domaćin, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec ugostio je, između ostalih, župana Međimurske županije Matiju Posavca, saborsku zastupnicu Bernarda Topolko i državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoja Šlezaka.

– Današnjom svetom misom želimo zahvaliti Bogu na ovom jubileju, ali i zazvati blagoslov za sve ono što je pred nama, osobito izazove pred našim mladima – rekao je biskup Mrzljak te dodao da je u ovih trideset godina djelovanja stečeno iskustvo i znanje za daljnji duhovni rast i razvoj zajednice.
Uoči misnog slavlja svoje je župljane i uzvanike pozdravio i župnik Branko Sajković, koji u Župi Marije Pomoćnice djeluje 28 godina. Osvrnuo se i na povijest nastanka Župe Strahoninec te potrebu odvajanja od Nedelišća, jer se kroz godine broj vjernika u Strahonincu iznimno povećao, pa je tadašnja crkva postala pretijesna.

Monografija Župe

– Nekadašnja kapelica izgrađena je davne 1880. i u nju je stalo svega 120 ljudi, mnogo manje negoli je bilo župljana koji su dolazili na misna slavlja. Iako je ideja o izgradnji nove i veće crkve postojala i ranije, u realizaciju se krenulo prije pet godina te je unutar tri godine crkva i izgrađena. Blagoslovio ju je biskup Josip Mrzljak, koji nam dolaskom na ovu veliku obljetnicu iskazuje svoju podršku – zaključio je velečasni Branko Sajković.

Uz mještane na misi su se okupili i brojni gosti iz crkvenoga i političkog života

Nakon misnog slavlja predstavljena je Monografija Župe Marije Pomoćnice, u kojoj se na više od osamdeset stranica može vidjeti pregled povijesti Strahoninca i Savske Vesi. Povijest Župe i sakralnih objekata predstavljena je uz mnogobrojne fotografije vezane uz obnovu stare župne crkve i gradnju nove. Također, prikazan je i duhovni život mještana i rad župne zajednice, koja danas broji više od 3.600 vjernika.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Međimurje

COVID-19: u Međimurju 21 novi slučaj zaraze, hospitalizirano je 14 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16,52% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 23. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.136 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je ukupno 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih osoba, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje