Povežite se s nama

Međimurje

Rodno mjesto vizionara Rudolfa Steinera spremno za posjetitelje iz cijeloga svijeta

Objavljeno:

- dana

DONJI KRALJEVEC

Dr. Rudolf Steiner poznat je u svijetu kao znanstvenik, vizionar i utemeljitelj antropozofije, ali je manje poznata činjenica da je njegovo rodno selo malo međimursko mjesto Donji Kraljevec, koje je u vrijeme Steinerovog rođenja bilo u sastavu Austro-Ugarske.

Svestrani znanstvenik i mislilac napisao gotovo 400 djela te je ostavio traga na raznim područjima, od biodinamičke poljoprivrede do matematike, pedagogije, scenskih umjetnosti i organske arhitekture. Mnogi poštovatelji njegova lika i djela, među kojima su bile i filmske dive poput Ingrid Bergman, posjećivali su njegovu rodnu kuću još tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća. Prije deset godina zajedničkim trudom Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec u središtu ovoga živopisnog naselja osnovana je javna ustanova Centar dr. Rudolfa Steinera.

Organska arhitektura

Na mjestu Stare pošte izgrađen je velebni Centar koji svojim oblikom i unutarnjim uređenjem slijedi principe Steinerove organske arhitekture. Objekt je konačno otvoren za javnost prošle godine te je njegov rad usmjeren promoviranju cjelokupnog rada dr. Steinera s naglaskom na širenju znanja i prakse biodinamičke poljoprivrede.

Svake godine krajem veljače u Centru se obilježava obljetnica Steinerova rođenja, pa je tako u petak svečano proslavljen njegov 156. rođendan. To je ujedno bila prilika da ih obiđemo i porazgovaramo s ravnateljicom Dijanom Posavec te Amalkom Vukelić, koja u Centru radi kao agronom. Zanimalo nas je što je točno biodinamička poljoprivreda i ima li u Hrvatskoj ljudi koji se njome bave?

Centar želi postati referentno mjesto biodinamičkog uzgoja hrane

– U Hrvatskoj je registrirano više od tri tisuće ekoproizvođača, od kojih neki rade i prema principima biodinamike. Trenutno radimo na prikupljanju baze podataka takvih proizvođača te bismo željeli postati kontrolni, certifikacijski i stručni centar za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju – govori nam ravnateljica ističući kako se biodinamičkim uzgojem povećava postotak humusa u tlu, što je danas vrlo važno jer je trećina tla na našoj planeti bolesna.

– Bit biodinamičke poljoprivrede je zaokruženi ciklus, to jest da sve nastaje na imanju, od sjemenskog materijala do komposta, kojim se obogaćuje zemlja, i pripravaka kojima se liječe uzroci problema u nasadu, a ne tretiraju samo posljedice – objašnjava nam Amalka, koja se i sama bavi biodinamičkim uzgojem na obiteljskom imanju pored Varaždina.
Centar u najmu ima 0,8 hektara zemljišta, gdje planiraju zasaditi trajne nasade autohtonih međimurskih sorti voćaka. Prošle su godine počeli s proizvodnjom specifičnih pripravaka koji se izrađuju prema Steinerovim receptima, a koriste se za oživljavanje i obogaćivanje tla te će ih nakon Uskrsa besplatno podijeliti zainteresiranim proizvođačima.

Ekološka cesta

Uz brojne radionice, predavanja i edukacije, Centar obrazuje vlastiti kadar za Demeter savjetnike i certifikatore, a u planu je proširenje aktivnosti i na područje turizma kroz razvoj ekološke ceste poljoprivrednih proizvođača. Zanimljivo je i da je prilikom renoviranja termi u Svetom Martinu na Muri u novi izgled toplica na neki način ugrađena ostavština Rudolfa Steinera kroz arhitektonske oblike, boje i Steinerove citate koji se mogu vidjeti u novoobnovljenim prostorijama.

– Posjetiteljima možemo ponuditi zaokruženi doživljaj, od predavanja, edukacije, biodinamičkih poljoprivrednih proizvoda do boravka u Termama. U Steinerov Goetheanum u švicarskom Dornachu godišnje dolazi stotinu tisuća posjetitelja, pa bismo i u njegovo rodno mjesto mogli privući barem dio njih – zaključuje ravnateljica.

Izvor:
Foto:

Foto i video

VIDEO Svjetlo na kraju tunela vidljivo u novoj skladbi Krune Kamenića “Dolazi dan”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Škola za glazbenu produkciju i audioinženjerstvo “Media Creatus” predstavlja Krunoslava Kamenića s pjesmom “Dolazi dan”.

– Dragi prijatelji, evo i mene nakon nekog vremena s novom pjesmom koju prvenstveno posvećujem svim ljudima (odnosno čovjeku općenito) ma gdje bili! Pjesma govori o tome da je život čovjeka prožet raznim nedaćama, nevoljama i situacijama koje nam na prvu izgledaju nerješivima i bezizlaznima,
no čovjekov nepomirljivi karakter uvijek nađe pravi i ispravan odgovor i put, koji na kraju ima smisla!

Život je lijep ako ga čovjek sam takvim učini ili to možemo reći i ovako: “Poslije kiše dolazi sunce, na kraju tunela dolazi svjetlo, poslije svake noći dolazi dan!” – poručuje Kamenić, koji je autor glazbe i teksta te glavni vokal pjesme.

– Iskrena i velika zahvala mojim prijateljima Vjekoslavu Magdaleniću i Marku Lajtmanu te njihovoj medijskoj kući „Media Creatus”, njihovoj profesionalnosti i svemu, da bi ovaj uradak u ovakvom obliku mogao ugledati svjetlo dana – dodaje Kamenić, koji se nada da će vam se pjesma svidjeti i već nekako pronaći put do vaših srdaca.

Popratne vokale otpjevala je Jadranka Krištof. Bas je odsvirao Vjeran Vidović, gitaru Marko Lajtman, bubnjeve Karlo Kamenić, dok je za aranžman, synth i programiranje zaslužan Vjekoslav Magdalenić, koji je odradio i miks te masteriranje.

Za digitalnu distribuciju odgovoran je label Longplay digital.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju u protekla 24 sata 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nema preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 170 osoba, od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 26. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 46 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 241.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 37.018 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima, koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja.

Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod dvije osobe.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 18. do 24. siječnja 2021. godine, 34  je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 13 na području grada Preloga, 1 na području općine Belica, 1 općine Dekanovec, 1 općine Domašinec, 4 općine Donja Dubrava, 8 općine Donji Kraljevec, 1 općine Donji Vidovec, 4 općine Kotoriba, 4 općine Mala Subotica, 20 općine Nedelišće, 25 općine Orehovica, 3 općine Podturen, 6 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 6 općine Strahoninec, 3 općine Sveta Marija, 6 općine Sveti Juraj na Bregu, 3 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec i 5 općine Šenkovec.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 57 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpušten je 1 pacijent. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 COVID pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati