Povežite se s nama

Kultura

Rojnik: Jedne od zasigurno najboljih Baroknih večeri do sada

Objavljeno:

- dana

U petak počinju Varaždinske barokne večeri

Barokne večeri su misija očuvanja hrvatske kulture. Ne samo da su najveći kulturni brend sjeverozapadne Hrvatske već i cijele zemlje, istaknuo  je ravnatelj 44. Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić na završnoj konferenciji za novinare uoči početka događaja koji će trajati od 19. do 30. rujna.

S obzirom da je Italija, kao kolijevka baroka, ovogodišnji zemlja partner, maestro Bobić najavljuje izvedbu nekih od najvećih glazbenih partitura barokne  glazbe. – Također je neobično i zanimljivo da ćemo ove godine kroz Turski dan, 23. rujna, imati priliku upoznati i turski barok. U Varaždin će stići Pera Ensamble, dok će Sultan Kir, turski fotograf izložbom predstaviti barokni Istanbul – istaknuo je Bobić.

Talijanski barok posvećen Hrvatskoj

Barokne večeri su misija očuvanja hrvatske kulture

Talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuele D’Alessandro istaknula je kako je barok u odnosu dviju zemalja od krucijalnog značaja. – Talijanski barok je ove godine  posvećen Hrvatskoj. Počinjemo s Varaždinskim baroknim večerima na kojima će nastupiti neki od najprestižnijih talijanskih glazbenika – rekla je veleposlanica ističući nedavno predstavljanje VBV-a u talijanskom veleposlanstvu u Beču, vrlo značajnim događanjem.

Emanuele D’Alessandro naglasila je važnost  ekonomskog aspekta događanja. – Varaždin je za nas vrlo bitan s obzirom da je baš ovdje ostvarena najveća Greenfield investicija u Hrvatskoj – Calzedonia koja ima preko tri tisuće zaposlenih – istaknula je te se posebno zahvalila prisutnome članu uprave grupe Calzedonia Croatia Dubravku Hoiću.

u vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri očekuje najmanje 20-ak stranih diplomatskih predstavnika.

“Za partnerstvo se čeka u redu”

U ime osnivača, Grada Varaždina govorio je gradonačelnik Goran Habuš koji je VBV nazvao najjačim kulturnim ambasadorom koji je ušao u genetski kod svih Varaždinaca. – Barok je kreativna energija o čijoj kvaliteti najbolje govori veliki interes zemalja partnera koje čekaju na red za partnerstvo – naglasio je Habuš. Poznato je da će zemlja partner sljedećih, 45. večeri biti Francuska.

Habuš: VBV najjači kulturni ambasador koji je ušao u genetski kod svih Varaždinaca

Ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik istaknuo je kako cijeli grad živi s Festivalom – U vrijeme trajanja VBV-a barok je sveprisutan, kroz mirise, okuse i osjete.

Naglasio je kako niti jedan koncert nije otkazan, sve će se održati prema programu te da se u vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri očekuje najmanje 20-ak stranih diplomatskih predstavnika. – Obzirom da su ulaznice za otvorenje u Katedrali  već odavno rasprodane, program iz katedrale uživo će se prenositi na video zidu na varaždinskom Korzu. VBV će zasigurno pomoći Varaždinu. – Posebno bih pohvalio dizajn ovog letka za varaždinsku kandidaturu koji je osmislila Sandra Malenica – rekao je Rojnik za letak, sa mnoštvom podataka o EPK, preklopljen u obliku kravate.

 

Ućenici, studenti i penzioneri ulaznice će moći kupiti s popustima od 50 do 80 posto. Inaće, prema podacima koje je iznio ravnatelj Koncertnog ureda financijska konstrukcija VBV-a uspješno je zaokružena s 2, 3 milijuna kuna – Od tog su novca 40 posto festivalskih sredstava. Dakle, najveći trošak podnose, putem sponzorstava, ulaznica…same 44. Varaždinske barokne večeri, zaključio je Rojnik.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

U srijedu na Kazališnom trgu koncert izraelske grupe marokanskih korijena Sfatayim

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 6. srpnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta na Kazališnom trgu u Varaždinu koncert će održati grupa Sfatayim.

– Grupa Sfatayim aktivna je već dugo vremena i zadovoljstvo nam je što ih možemo ugostiti u Hrvatskoj, u Varaždinu. Ovaj projekt, u suorganizaciji veleposlanstva Države Izrael i veleposlanstva Kraljevine Maroko ima veliki značaj za sve nas, a posebno kad u obzir uzmemo povijesne odnose između tih dvaju država i njihovu nesalomljivu sponu – zajednicu marokanskih Židova – poručuju organizatori.

Članovi Sfatayima su Izraelci s korijenima iz Maroka, a njihov identitet vidljiv je i u imenu grupe – Sfatayim, naime, ima dvostruko značenje na hebrejskom te može značiti i ‘usta’ i ‘jezik’, što je i prikladno ime za grupu koja svojim ustima i svojim jedinstvenim marokanskim jezikom priča jedinstvenu glazbenu priču, u kojoj kombinira izraelske i marokanske utjecaje te čuva i dijeli svoju specifičnu kulturu, što je zaista senzacionalan pothvat.

Koncert organizira Koncertni ured u Varaždinu, ulaz se ne naplaćuje, a u slučaju kiše ili nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncert se otkazuje.

Nastavite čitati

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje