Povežite se s nama

Kultura

Rojnik: Jedne od zasigurno najboljih Baroknih večeri do sada

Objavljeno:

- dana

U petak počinju Varaždinske barokne večeri

Barokne večeri su misija očuvanja hrvatske kulture. Ne samo da su najveći kulturni brend sjeverozapadne Hrvatske već i cijele zemlje, istaknuo  je ravnatelj 44. Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić na završnoj konferenciji za novinare uoči početka događaja koji će trajati od 19. do 30. rujna.

S obzirom da je Italija, kao kolijevka baroka, ovogodišnji zemlja partner, maestro Bobić najavljuje izvedbu nekih od najvećih glazbenih partitura barokne  glazbe. – Također je neobično i zanimljivo da ćemo ove godine kroz Turski dan, 23. rujna, imati priliku upoznati i turski barok. U Varaždin će stići Pera Ensamble, dok će Sultan Kir, turski fotograf izložbom predstaviti barokni Istanbul – istaknuo je Bobić.

Talijanski barok posvećen Hrvatskoj

Barokne večeri su misija očuvanja hrvatske kulture

Talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuele D’Alessandro istaknula je kako je barok u odnosu dviju zemalja od krucijalnog značaja. – Talijanski barok je ove godine  posvećen Hrvatskoj. Počinjemo s Varaždinskim baroknim večerima na kojima će nastupiti neki od najprestižnijih talijanskih glazbenika – rekla je veleposlanica ističući nedavno predstavljanje VBV-a u talijanskom veleposlanstvu u Beču, vrlo značajnim događanjem.

Emanuele D’Alessandro naglasila je važnost  ekonomskog aspekta događanja. – Varaždin je za nas vrlo bitan s obzirom da je baš ovdje ostvarena najveća Greenfield investicija u Hrvatskoj – Calzedonia koja ima preko tri tisuće zaposlenih – istaknula je te se posebno zahvalila prisutnome članu uprave grupe Calzedonia Croatia Dubravku Hoiću.

u vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri očekuje najmanje 20-ak stranih diplomatskih predstavnika.

“Za partnerstvo se čeka u redu”

U ime osnivača, Grada Varaždina govorio je gradonačelnik Goran Habuš koji je VBV nazvao najjačim kulturnim ambasadorom koji je ušao u genetski kod svih Varaždinaca. – Barok je kreativna energija o čijoj kvaliteti najbolje govori veliki interes zemalja partnera koje čekaju na red za partnerstvo – naglasio je Habuš. Poznato je da će zemlja partner sljedećih, 45. večeri biti Francuska.

Habuš: VBV najjači kulturni ambasador koji je ušao u genetski kod svih Varaždinaca

Ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik istaknuo je kako cijeli grad živi s Festivalom – U vrijeme trajanja VBV-a barok je sveprisutan, kroz mirise, okuse i osjete.

Naglasio je kako niti jedan koncert nije otkazan, sve će se održati prema programu te da se u vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri očekuje najmanje 20-ak stranih diplomatskih predstavnika. – Obzirom da su ulaznice za otvorenje u Katedrali  već odavno rasprodane, program iz katedrale uživo će se prenositi na video zidu na varaždinskom Korzu. VBV će zasigurno pomoći Varaždinu. – Posebno bih pohvalio dizajn ovog letka za varaždinsku kandidaturu koji je osmislila Sandra Malenica – rekao je Rojnik za letak, sa mnoštvom podataka o EPK, preklopljen u obliku kravate.

 

Ućenici, studenti i penzioneri ulaznice će moći kupiti s popustima od 50 do 80 posto. Inaće, prema podacima koje je iznio ravnatelj Koncertnog ureda financijska konstrukcija VBV-a uspješno je zaokružena s 2, 3 milijuna kuna – Od tog su novca 40 posto festivalskih sredstava. Dakle, najveći trošak podnose, putem sponzorstava, ulaznica…same 44. Varaždinske barokne večeri, zaključio je Rojnik.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje