Povežite se s nama

Kultura

Rojnik: Jedne od zasigurno najboljih Baroknih večeri do sada

Objavljeno:

- dana

U petak počinju Varaždinske barokne večeri

Barokne večeri su misija očuvanja hrvatske kulture. Ne samo da su najveći kulturni brend sjeverozapadne Hrvatske već i cijele zemlje, istaknuo  je ravnatelj 44. Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić na završnoj konferenciji za novinare uoči početka događaja koji će trajati od 19. do 30. rujna.

S obzirom da je Italija, kao kolijevka baroka, ovogodišnji zemlja partner, maestro Bobić najavljuje izvedbu nekih od najvećih glazbenih partitura barokne  glazbe. – Također je neobično i zanimljivo da ćemo ove godine kroz Turski dan, 23. rujna, imati priliku upoznati i turski barok. U Varaždin će stići Pera Ensamble, dok će Sultan Kir, turski fotograf izložbom predstaviti barokni Istanbul – istaknuo je Bobić.

Talijanski barok posvećen Hrvatskoj

Barokne večeri su misija očuvanja hrvatske kulture

Talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuele D’Alessandro istaknula je kako je barok u odnosu dviju zemalja od krucijalnog značaja. – Talijanski barok je ove godine  posvećen Hrvatskoj. Počinjemo s Varaždinskim baroknim večerima na kojima će nastupiti neki od najprestižnijih talijanskih glazbenika – rekla je veleposlanica ističući nedavno predstavljanje VBV-a u talijanskom veleposlanstvu u Beču, vrlo značajnim događanjem.

Emanuele D’Alessandro naglasila je važnost  ekonomskog aspekta događanja. – Varaždin je za nas vrlo bitan s obzirom da je baš ovdje ostvarena najveća Greenfield investicija u Hrvatskoj – Calzedonia koja ima preko tri tisuće zaposlenih – istaknula je te se posebno zahvalila prisutnome članu uprave grupe Calzedonia Croatia Dubravku Hoiću.

u vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri očekuje najmanje 20-ak stranih diplomatskih predstavnika.

“Za partnerstvo se čeka u redu”

U ime osnivača, Grada Varaždina govorio je gradonačelnik Goran Habuš koji je VBV nazvao najjačim kulturnim ambasadorom koji je ušao u genetski kod svih Varaždinaca. – Barok je kreativna energija o čijoj kvaliteti najbolje govori veliki interes zemalja partnera koje čekaju na red za partnerstvo – naglasio je Habuš. Poznato je da će zemlja partner sljedećih, 45. večeri biti Francuska.

Habuš: VBV najjači kulturni ambasador koji je ušao u genetski kod svih Varaždinaca

Ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik istaknuo je kako cijeli grad živi s Festivalom – U vrijeme trajanja VBV-a barok je sveprisutan, kroz mirise, okuse i osjete.

Naglasio je kako niti jedan koncert nije otkazan, sve će se održati prema programu te da se u vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri očekuje najmanje 20-ak stranih diplomatskih predstavnika. – Obzirom da su ulaznice za otvorenje u Katedrali  već odavno rasprodane, program iz katedrale uživo će se prenositi na video zidu na varaždinskom Korzu. VBV će zasigurno pomoći Varaždinu. – Posebno bih pohvalio dizajn ovog letka za varaždinsku kandidaturu koji je osmislila Sandra Malenica – rekao je Rojnik za letak, sa mnoštvom podataka o EPK, preklopljen u obliku kravate.

 

Ućenici, studenti i penzioneri ulaznice će moći kupiti s popustima od 50 do 80 posto. Inaće, prema podacima koje je iznio ravnatelj Koncertnog ureda financijska konstrukcija VBV-a uspješno je zaokružena s 2, 3 milijuna kuna – Od tog su novca 40 posto festivalskih sredstava. Dakle, najveći trošak podnose, putem sponzorstava, ulaznica…same 44. Varaždinske barokne večeri, zaključio je Rojnik.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

U sklopu programa „Podrum ponedjeljkom“ samostalna izložba slika Mihaela Bađuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko mjeseci stanke, udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA nastavlja s programom „Podrum ponedjeljkom“.

U ponedjeljak, 1. ožujka, s početkom u 19 sati u prostorima Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4 svoju samostalnu izložbu slika pod nazivom „Glave“ predstavit će Mihael Bađun.

Izložba predstavlja odabrana djela iz serije radova pod nazivom „Glave“. Navedena serija radova, nastajala tijekom prethodnih dviju godina studija, propitkuje podvojenost između tjelesne vanjštine i nutarnje psihe koja karakterizira svakog pojedinca.

Mihael Bađun rođen je 1996. godine u Varaždinu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja na Prvoj gimnaziji Varaždin, 2015. godine upisuje preddiplomski studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) edukacije likovne kulture stječe 2018. godine, završivši u 10 posto najuspješnijih studenata preddiplomskog studija. U svojem umjetničkom radu bavi se slikarstvom, stripom i ilustracijom.

Organizatori mole posjetitelje da se zbog COVID-a 19 pridržavaju protuepidemioloških preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti moguć bez maske.

Nastavite čitati

Kultura

Priroda, čovjek ili erotika: bavite li se haiku pjesništvom, pošaljite svoje radove u Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu i informiranje „D. Novak“ objavio je tradicionalni poziv za sudjelovanje u stvaranju Haiku zbornika – Ludbreg 2021. kojim poziva sve zainteresirane haikuiste da pošalju svoje radove, ističu iz Grada Ludbrega.

Broj haikua koji se mogu poslati na natječaj ograničen je na šest po jednome autoru. Za one koji se bave haikuom erotske tematike bar jedan haiku može biti (u tih 6) s tom tematikom. Za najbolje erotske haikue dodjeljuje se plaketa „Afrodita“.

Radovi se mogu poslati e-mailom na e-adresu [email protected] i/ili na mail urednika: [email protected]

– Molimo da haikue šaljete u Word dokumentu, kao privitak elektroničke pošte, kojeg ćete nazvati svojim prezimenom i imenom (npr. ivić.ivan.docx). Molimo ne šaljite dokumente koji imaju naziv tipa HaikuLudbreg2020.docx i slično. Ako niste u mogućnosti slati elektroničkim putem, radove možete poslati i poštom na našu adresu: Centar za kulturu i informiranje „D. Novak”, Trg sv. Trojstva 19 – 42230 Ludbreg. – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje Ludbreg.

Svoje haikue možete poslati zaključno s datumom 30. travnja 2021. godine, za poštanske pošiljke vrijedi datum poštanskoga žiga. Radovi pristigli nakon tog termina neće se uvrstiti u zbornik.

Ove godine novitet je natječaj za haiku na temu „gavran“ u čast Zdenku Oreču.

Prošle godine preminuo je Zdenko Oreč Gavran (1930-2020), utemeljitelj ludbreških haiku-susreta. Njemu u čast i na sjećanje Centar za kulturu i informiranje Ludbreg ove je godine raspisao natječaj za haiku na temu „gavran“.

– Na natječaju mogu sudjelovati svi koji to žele, pa i oni koji neće poslati svoje haikue za ovogodišnji zbornik. Natječajni radovi moraju biti originalni i neobjavljivani (bilo u tiskanom obliku ili na svemrežju, odnosno društvenim mrežama). Haikui se mogu slati na hrvatskom i(li) na engleskom jeziku. Svaki sudionik može poslati samo jedan natječajni haiku potpisan imenom i prezimenom i adresom. – poručuju organizatori.

Rok za slanje haikua je najkasnije do 30. travnja 2021. na e-adresu: [email protected]

Rezultati će biti objavljeni na ovogodišnjim haiku-susretima u Ludbregu i objavljeni u Haiku zborniku – Ludbreg 2021. O datumu održavanja haiku-susreta Centar za kulturu i informiranje Ludbreg obavijestit će naknadno.

Nastavite čitati