Povežite se s nama

U fokusu

Runac (HDZ) predsjednik Skupštine, Čačić ima većinu s HDZ-om, HSS-om, HSU-om i Laburistima

Objavljeno:

- dana

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Novi predsjednik Županijske skupštine je Alen Runac iz HDZ-a, odlučeno je većinom glasova na konstituirajućoj sjednici Skupštine.

Zvonimir Sabati (HSS) izabran je za potpredsjednika Skupštine iz redova vladajućih, Krešimir Šalig (SDP) iz redova oporbe.

Za novo vodstvo je bilo 39 vijećnika, dok su dvojica vijećnika Živog zida bili suzdržani.

Na prvoj sjednici je postalo jasno da je župan Radimir Čačić (Reformisti) u Županijskoj skupštini formirao većinu s čak 25 vijećnika od njih ukupno 41, što je više nego što je u prošlom sazivu imao Predrag Štromar (HNS).

Uz sedam vijećnika Reformista, podršku mu je dalo 12 vijećnika HDZ-a, tri vijećnika HSS-a, po jedan vijećnik HSLS-a, HSU-a i Laburista.

U Skupštini je još 8 vijećnika iz HNS-a, 6 iz SDP-a i 2 iz Živog zida.

Zanimljivo je da su dvojica vijećnika Živog zida dala svoj potpis za izbor Runca i njegovih zamjenika, kao i za izbor članova odbora Županijske skupštine.

Međutim, pri glasanju o izboru Runca i zamjenika ostali su suzdržani.

Iako su izabrani sa zajedničke liste HNS-a, SDP-a, HSS-a, HSU-a i  Laburista, koji su osvojili ukupno 19 mandata, vijećnici HSS-a, HSU-a i Laburista podržali su Čačića.

S obzirom na to, čini se da će HNS i SDP biti u oporbi, gdje će izgleda biti i Živi zid.

Međutim, Čačić je sve pozvao na projektnu suradnju, pa nije isključeno da će podršku za pojedine odluke dobiti i od te tri stranke.

– Imamo sve razloge da budemo ponosni na činjenicu da smo jedina hrvatska županija s kontinuitetom. Svi zajedno moramo biti svjesni da smo samo trenutak, puno je toga iza nas, a puno ispred nas. Svoj dio zadatka moramo odraditi na najbolji mogući način. Tužno je i štetno što posljednjih deset do 15 godina na političkoj sceni vlada bezličnost. Uvijek sve počinje od čovjeka, njegove snage, vizije i poštenja. Dao sam sve od sebe da naša politika ide u tom smjeru. U Županiji je pak problem izvršne vlasti bila nespremnost na donošenje odluka. Godine neodlučnosti nakupile su brojne probleme. Više neće biti tako. Županija je prošlu godinu završila s 11,2 milijuna kuna minusa, no to ćemo riješiti. U Zagrebu imamo dvoje ministara iz Varaždinske županije, a znate da ću biti prvi koji će reći tko podmeće nogu Županiji – istaknuo je Čačić.

Vijećnici Županijske skupštine – izabrani po listama

HNS-SDP-HSS-HSU-Laburisti (19 vijećnika)

Božidar Hajsok (zamjena za Predraga Štromara), Mario Habek, Zvonimir Sabati, Jadranka Bahlen, Vladimir Stolnik, Dubravka Biberdžić, Karmen Emeršić, Krešimir Šalig, Katica Levanić, Zvonko Vugrinec, Nina Begičević Ređep, Hrvoje Kovač, Božidar Kovač, Zlatan Mošmondor, Vladimir Grudenić, Darko Marković, Anita Rep, Vladimir Kolarić i Zoran Kunić

HDZ-HSLS (13 vijećnika)

Alen Runac, Mladen Jakopović, Lidija Petrinjak, Nadica Dreven Budinski, Viktorija Horg, Vladimir Lacković, Željko Dvekar, Martina Bistrović, Tomica Čukli, Krešimir Čop, Dragutin Gotić, Mirjana Jambriško i Vladimir Kramarić

Reformisti (7 vijećnika)

Nenad Košćak (zamjena za Radimira Čačića), Mihael Liber (zamjena za Tomislava Paljaka), Vlasta Cindrić (zamjena za Roberta Vugrina), Natalija Martinčević, Zlatko Koračević, Krešimir Horvat i Roman Strelec

Živi zid (2 vijećnika)

Mladen Rogina i Marijan Dominko

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje