Povežite se s nama

U fokusu

Runac (HDZ) predsjednik Skupštine, Čačić ima većinu s HDZ-om, HSS-om, HSU-om i Laburistima

Objavljeno:

- dana

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Novi predsjednik Županijske skupštine je Alen Runac iz HDZ-a, odlučeno je većinom glasova na konstituirajućoj sjednici Skupštine.

Zvonimir Sabati (HSS) izabran je za potpredsjednika Skupštine iz redova vladajućih, Krešimir Šalig (SDP) iz redova oporbe.

Za novo vodstvo je bilo 39 vijećnika, dok su dvojica vijećnika Živog zida bili suzdržani.

Na prvoj sjednici je postalo jasno da je župan Radimir Čačić (Reformisti) u Županijskoj skupštini formirao većinu s čak 25 vijećnika od njih ukupno 41, što je više nego što je u prošlom sazivu imao Predrag Štromar (HNS).

Uz sedam vijećnika Reformista, podršku mu je dalo 12 vijećnika HDZ-a, tri vijećnika HSS-a, po jedan vijećnik HSLS-a, HSU-a i Laburista.

U Skupštini je još 8 vijećnika iz HNS-a, 6 iz SDP-a i 2 iz Živog zida.

Zanimljivo je da su dvojica vijećnika Živog zida dala svoj potpis za izbor Runca i njegovih zamjenika, kao i za izbor članova odbora Županijske skupštine.

Međutim, pri glasanju o izboru Runca i zamjenika ostali su suzdržani.

Iako su izabrani sa zajedničke liste HNS-a, SDP-a, HSS-a, HSU-a i  Laburista, koji su osvojili ukupno 19 mandata, vijećnici HSS-a, HSU-a i Laburista podržali su Čačića.

S obzirom na to, čini se da će HNS i SDP biti u oporbi, gdje će izgleda biti i Živi zid.

Međutim, Čačić je sve pozvao na projektnu suradnju, pa nije isključeno da će podršku za pojedine odluke dobiti i od te tri stranke.

– Imamo sve razloge da budemo ponosni na činjenicu da smo jedina hrvatska županija s kontinuitetom. Svi zajedno moramo biti svjesni da smo samo trenutak, puno je toga iza nas, a puno ispred nas. Svoj dio zadatka moramo odraditi na najbolji mogući način. Tužno je i štetno što posljednjih deset do 15 godina na političkoj sceni vlada bezličnost. Uvijek sve počinje od čovjeka, njegove snage, vizije i poštenja. Dao sam sve od sebe da naša politika ide u tom smjeru. U Županiji je pak problem izvršne vlasti bila nespremnost na donošenje odluka. Godine neodlučnosti nakupile su brojne probleme. Više neće biti tako. Županija je prošlu godinu završila s 11,2 milijuna kuna minusa, no to ćemo riješiti. U Zagrebu imamo dvoje ministara iz Varaždinske županije, a znate da ću biti prvi koji će reći tko podmeće nogu Županiji – istaknuo je Čačić.

Vijećnici Županijske skupštine – izabrani po listama

HNS-SDP-HSS-HSU-Laburisti (19 vijećnika)

Božidar Hajsok (zamjena za Predraga Štromara), Mario Habek, Zvonimir Sabati, Jadranka Bahlen, Vladimir Stolnik, Dubravka Biberdžić, Karmen Emeršić, Krešimir Šalig, Katica Levanić, Zvonko Vugrinec, Nina Begičević Ređep, Hrvoje Kovač, Božidar Kovač, Zlatan Mošmondor, Vladimir Grudenić, Darko Marković, Anita Rep, Vladimir Kolarić i Zoran Kunić

HDZ-HSLS (13 vijećnika)

Alen Runac, Mladen Jakopović, Lidija Petrinjak, Nadica Dreven Budinski, Viktorija Horg, Vladimir Lacković, Željko Dvekar, Martina Bistrović, Tomica Čukli, Krešimir Čop, Dragutin Gotić, Mirjana Jambriško i Vladimir Kramarić

Reformisti (7 vijećnika)

Nenad Košćak (zamjena za Radimira Čačića), Mihael Liber (zamjena za Tomislava Paljaka), Vlasta Cindrić (zamjena za Roberta Vugrina), Natalija Martinčević, Zlatko Koračević, Krešimir Horvat i Roman Strelec

Živi zid (2 vijećnika)

Mladen Rogina i Marijan Dominko

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

U fokusu

Predrag Štromar nastavlja zastupati građansku, civiliziranu i umjerenu politiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituiranjem 11. saziva Hrvatskog sabora i polaganjem prisege, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar započeo je svoj četvrti zastupnički mandat. Djelovat će u Klubu zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika zajedno sa zastupnicima Amirom Hodžićem i Veljkom Kajtazijem.

U svom radu i borbi za još prosperitetniju i uspješniju Hrvatsku i dalje ću biti snažno posvećen interesima i potrebama prije svega našeg Sjevera, kako bi i u narednom periodu ostvarili zacrtane ciljeve u realizaciji programa i projekata koji su pred nama – poručio je Predrag Štromar.

Posebnu pažnju, naglasio je Štromar, posvetit će zaštiti i jačanju liberalnih vrijednosti,  kako bi se  očuvali dostignuti standardi u zaštiti i promicanju ljudskih i manjinskih prava i dodatno ih ojačali.

Zastupajući politike HNS-a, Predrag Štromar i dalje će u Hrvatskom saboru biti glas građanske, civilizirane i umjerene politike kako bi očuvali političku stabilnost i kontinuitet razvojnih programa i reformi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ostvarena rekordna izdvajanja Varaždinske županije za udruge civilnog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Besplatne radionice za sve koji pružaju palijativnu skrb najteže oboljelim sugrađanima, promocija lokalno proizvedene hrane te proizvoda i usluga OPG-ova, omogućavanje  sportskih aktivnosti osobama s invaliditetom te poticanje mladih da aktivnije sudjeluju u društvenom životu i očuvanju povijesne baštine – to su četiri od čak 251 programa udruga koji će zahvaljujući potpori Varaždinske županije biti provedeni tijekom ove godine.

Rezultate Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2024. predstavio je danas župan Anđelko Stričak na prigodnoj svečanosti u Županijskoj palači na kojoj je bio predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, kao i županijski pročelnici Renata Skoko, dr. sc. Miroslav Huđek, Ljubica Božić i Darko Majhen.

– Nakon što smo dodijelili sredstva za različite programe u kulturi i sportu, po ovom javnom pozivu dodijeljujemo ukupno 235.425 eura za programe 251 udruge. Provodit će niz programa koji se odnose na gotovo sva područja života, na podršku osobama s invaliditetom, zaštitu zdravlja, socijalnu skrb, zaštu okoliša, na vatrogasce, branitelje, dragovoljce, ribolovce, lovce, poljoprivredne proizvođače,… Iz godine u godinu povećavamo sredstva za rad naših udruga. Često ističem da treba vrednovati trud i angažman svih njihovih članova, jer Županija mora prepoznati i podržati rad i entuzijazam svakoga tko je voljan sudjelovati u radu udruga te dati svoje slobodno vrijeme i novac – istaknuo je župan Stričak.

Podsjetio je da je za programe u kulturi dodijeljeno 206.330 eura, a za sportske udruge 280 tisuća eura.

– Ovo su rekordna izdvajanja Varaždinske županije za civilno društvo. Za programe udruga prijavljene kroz tri natječaja izdvojili smo 721.755 eura ili 15,8 posto više nego prošle godine, koja je tada bila rekordna – naveo je župan Stričak. 

Svečanost je bila prilika da se predstave programi udruga iz različitih područja.

Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi osnovano je 2015. godine, a s ciljem osnaživanja i stručnog usavršavanja medicinskih sestara u palijativnoj skrbi. Društvo ima sjedište u Varaždinu, gdje je i osnovano, ali djeluje na području cijele Hrvatske. Podršku Županije dobili su za program „Dostojanstvo palijativne skrbi u kući“.

– Naše Društvo je prije 10 godina osnovano u Domu zdravlja Varaždinske županije, kada je i započelo s intenzivnim zagovaranjem palijativne skrbi na području cijele Hrvatske. Kroz sve te godine članovi našeg društva sudjeluju u razvoju palijativne skrbi u suradnji s nadležnim ministarstvima i komorama, obrazovnim sustavom, radom u službama specijalističke palijative. Svoje znanje i vještine prenose organiziranjem besplatnih radionica za sve koji na bilo koji način pružaju palijativnu skrb. Upravo zbog toga nam je svih ovih godina iznimno važna podrška Varaždinske županije. Ovim projektom, kao i svima prethodnima želja nam je osnažiti sve one koji pružaju palijativnu skrb na području Varaždinske županije putem besplatnih radionica. Poznato je da oko 75 posto bolesnika želi do kraja svoga života ostati kod kuće, a naša dužnost kao zajednice je da im to omogućimo na dostojanstven način, što smo i istaknuli u nazivu ovogodišnjeg projekta – rekla je Nataša Dumbović, tajnica i jedna od osnivača Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, koja je prvi koordinator za palijativnu skrb u Hrvatskoj koji je ugovoren s HZZO-om. 

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad sjedište ima u Lepoglavi, jedan su od 58 LAG-ova u Hrvatskoj, a djeluju na području sjeverozapadnog dijela županije koje obuhvaća 15 gradova i općina. Glavna zadaća LAG-a je promicati ruralni razvoj i pružati direktnu potporu lokalnom stanovništvu, a putem LEADER programa – inicijative Europske unije za potporu projektima koji će oživjeti ruralna područja i stvoriti nova radna mjesta. Potporu Županije dobili su za program „Promocija poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda s područja LAG-a Sjeverozapad“.

– Među 58 lokalne akcijske grupe u Hrvatskoj, LAG Sjeverozapad je sigurno u samom vrhu uspješnosti u provedbi natječaja iz Programa ruralnog razvoja. U proteklom programskom razdoblju dodijelili smo više od 2 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz natječaje za male poljoprivrednike te za 14 jedinica lokalne samouprave s našeg područja. Kroz Mjeru 6.3. bespovratnim sredstvima podržali smo naše male poljoprivredne proizvođače, koji su tim sredstvima uglavnom obnovili poljoprivrednu mehanizaciju i tako povećali svoju konkurentnost na tržištu. Zahvaljujući Mjeri 7.4. općine i gradovi na našem području realizirali su projekte koji su prijavili na natječaj LAG-a, a koji su uglavnom bili vezani uz malu društvenu infrastrukturu. Na natječaj Županije javili smo se kako bismo proveli program za koji putem LEADER programa ne možemo dodjeljivati potpore, pa vam zahvaljujem što ste prepoznali naše program. Putem njega ćemo prvenstveno podizati svijest o važnosti lokalno proizvedene hrane, promovirati proizvode i usluge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te organizirati edukacijske radionice za naše poljoprivrednike – rekao je Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad.

Parasportski savez Varaždinske županije djeluje od 1992. godine, a okuplja osam klubova: Parapikado klub Varaždin, Klub paraviseće kuglane Varaždin, Parašahovski klub Varaždin, Boćarski klub cerebralne i dječje paralize Varaždin, Boćarski klub osoba s invaliditetom Hvidra Varaždin, Plivački klub Vidra, Parastolnoteniski klub osoba s invaliditetom Varaždin i Košarski klub invalida Varaždin. Na natječju su dobili potporu za svoj program „Sport za sve – parasportski program za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji“, o čemu je više rekao tajnik Saveza Krunoslav Pavlinec.

– Glavni cilj ovog našeg programa je osigurati pristupačne sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom, a time u osam naših klubove uključiti nove članove, pa tako i djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Angažirat ćemo stručne trenere i podršku za bavljenje pikadom, šahom, boćanjem, visećom kuglanom i boccijom. Bilo kakva sportska aktivnost ima pozitivne učinke na zdravlje osoba s invaliditetom, no isto tako želimo doprinijeti socijalnoj integraciji te potaknuti zajedništvo, prijateljstvo i druženje među članovima našeg Saveza – rekao je Pavlinec.

Udruga Črni Maček Ludbreški već niz godina brižno čuva tradiciju fašnjakovanja u Ludbregu, staru 511 godina. Do 1998. djeluju kao Ludbreški fašnjanski odbor, a od 1998., dakle već 26 godina, kao udruga Črni Maček Ludbreški. Od Varaždinske županije su dobili potporu za program „Ludbreg – grad proštenište, hodočašća i legendi“. 

– Pod sloganom „Pravo na ponos naslijeđa i njegovanje tradicije običaja kraja i grada“ naša udruga njeguje narodne običaje našega grada i kraja. Ponosni smo što su pronađeni pisani dokumenti koji pokazuju da su se događanja slična fašnjaku u našem kraju odvijala još davne 1411. godine. Danas sudjelujemo u organizaciji raznih kulturnih i društvenih događanja u Ludbregu, kao što su Fašnjak, Rođendan Ludbrege, Ljetni cinkuš ludgreški, Ludbreški jesenski karneval i druge. S obzirom da Ludbreg ima i rimsko naslijeđe, ovim projektom ćemo nastojati animirati što veći broj mladih da aktivnije sudjeluju u društvenom životu i očuvanju povijesne baštine. Nažalost, u posljednje vrijeme, kao i većina drugih neprofitnih udruga, ”bijemo teški boj s financijama, zbog čega smo se i prijavili na ovaj natječaj. Zahvaljujemo Županiji što je prepoznala naš rad i program te nam dodijelila potporu – rekao je Dražen Filipović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje