Povežite se s nama

U fokusu

Runac (HDZ) predsjednik Skupštine, Čačić ima većinu s HDZ-om, HSS-om, HSU-om i Laburistima

Objavljeno:

- dana

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Novi predsjednik Županijske skupštine je Alen Runac iz HDZ-a, odlučeno je većinom glasova na konstituirajućoj sjednici Skupštine.

Zvonimir Sabati (HSS) izabran je za potpredsjednika Skupštine iz redova vladajućih, Krešimir Šalig (SDP) iz redova oporbe.

Za novo vodstvo je bilo 39 vijećnika, dok su dvojica vijećnika Živog zida bili suzdržani.

Na prvoj sjednici je postalo jasno da je župan Radimir Čačić (Reformisti) u Županijskoj skupštini formirao većinu s čak 25 vijećnika od njih ukupno 41, što je više nego što je u prošlom sazivu imao Predrag Štromar (HNS).

Uz sedam vijećnika Reformista, podršku mu je dalo 12 vijećnika HDZ-a, tri vijećnika HSS-a, po jedan vijećnik HSLS-a, HSU-a i Laburista.

U Skupštini je još 8 vijećnika iz HNS-a, 6 iz SDP-a i 2 iz Živog zida.

Zanimljivo je da su dvojica vijećnika Živog zida dala svoj potpis za izbor Runca i njegovih zamjenika, kao i za izbor članova odbora Županijske skupštine.

Međutim, pri glasanju o izboru Runca i zamjenika ostali su suzdržani.

Iako su izabrani sa zajedničke liste HNS-a, SDP-a, HSS-a, HSU-a i  Laburista, koji su osvojili ukupno 19 mandata, vijećnici HSS-a, HSU-a i Laburista podržali su Čačića.

S obzirom na to, čini se da će HNS i SDP biti u oporbi, gdje će izgleda biti i Živi zid.

Međutim, Čačić je sve pozvao na projektnu suradnju, pa nije isključeno da će podršku za pojedine odluke dobiti i od te tri stranke.

– Imamo sve razloge da budemo ponosni na činjenicu da smo jedina hrvatska županija s kontinuitetom. Svi zajedno moramo biti svjesni da smo samo trenutak, puno je toga iza nas, a puno ispred nas. Svoj dio zadatka moramo odraditi na najbolji mogući način. Tužno je i štetno što posljednjih deset do 15 godina na političkoj sceni vlada bezličnost. Uvijek sve počinje od čovjeka, njegove snage, vizije i poštenja. Dao sam sve od sebe da naša politika ide u tom smjeru. U Županiji je pak problem izvršne vlasti bila nespremnost na donošenje odluka. Godine neodlučnosti nakupile su brojne probleme. Više neće biti tako. Županija je prošlu godinu završila s 11,2 milijuna kuna minusa, no to ćemo riješiti. U Zagrebu imamo dvoje ministara iz Varaždinske županije, a znate da ću biti prvi koji će reći tko podmeće nogu Županiji – istaknuo je Čačić.

Vijećnici Županijske skupštine – izabrani po listama

HNS-SDP-HSS-HSU-Laburisti (19 vijećnika)

Božidar Hajsok (zamjena za Predraga Štromara), Mario Habek, Zvonimir Sabati, Jadranka Bahlen, Vladimir Stolnik, Dubravka Biberdžić, Karmen Emeršić, Krešimir Šalig, Katica Levanić, Zvonko Vugrinec, Nina Begičević Ređep, Hrvoje Kovač, Božidar Kovač, Zlatan Mošmondor, Vladimir Grudenić, Darko Marković, Anita Rep, Vladimir Kolarić i Zoran Kunić

HDZ-HSLS (13 vijećnika)

Alen Runac, Mladen Jakopović, Lidija Petrinjak, Nadica Dreven Budinski, Viktorija Horg, Vladimir Lacković, Željko Dvekar, Martina Bistrović, Tomica Čukli, Krešimir Čop, Dragutin Gotić, Mirjana Jambriško i Vladimir Kramarić

Reformisti (7 vijećnika)

Nenad Košćak (zamjena za Radimira Čačića), Mihael Liber (zamjena za Tomislava Paljaka), Vlasta Cindrić (zamjena za Roberta Vugrina), Natalija Martinčević, Zlatko Koračević, Krešimir Horvat i Roman Strelec

Živi zid (2 vijećnika)

Mladen Rogina i Marijan Dominko

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje