Povežite se s nama

U fokusu

Sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač bila Varaždinska županija 2023. završile s ostvarenim viškom prihoda

Objavljeno:

- dana

Prijedlog Odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2024. godini i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2023. godinu, dvije su od ukupno 23 točke dnevnog reda 15. sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije koja će biti održana u utorak, 12. lipnja.

O kojim će sve temama raspravljati županijski vijećnici najavio je danas predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, uz kojeg je na konferenciji za novinare bila pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

– Komisija za dodjelu javnih priznanja predložila je da se Nagrada za životno djelo posthumno dodijeli Petri Horvat koja je tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost. Za Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu predloženi su prof. dr. sc. Ivor Karavanić koji 30 godina znanstveno proučava špilju Vindija, direktor VTV Televizije Marijan Varović te Dvor Trakošćan koji ove godine obilježava 70. obljetnicu osnivanja. Za Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju predloženi su Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin za 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu te Boris Kos, poduzetnik s 45 godina rada i djelovanja – izvijestio je Križanić.

Pred vijećnike je upućen i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Varaždinske županije za 2023. godinu.

– Da se radi o vrlo uspješnoj godini, vidljivo je već iz same vrijednosti ostvarenja proračuna koji je realiziran u rekordnom iznosu od 268 milijuna eura. Najveći dio sredstava realiziran je u aktivnostima i projektima čiji je cilj povećanje kvalitete javnih usluga u zdravstvu i školstvu poboljšanjem infrastrukturnih uvjeta uz maksimalno osiguranje EU sredstava. Za zdravstvo i školstvo je u 2023. godini izdvojeno više od 240 milijuna eura, odnosno 91 % ukupno ostvarenih proračunskih sredstava, čime se može jasno utvrditi da ova županijska vlast nedvojbeno ostvaruje zacrtane mandatne ciljeve – istaknuo je dr. sc. Križanić.

Na dnevnom redu su i izvješća o radu i financijskom poslovanju šest zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Županija.

– Bitno je istaknuti da su sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač bila Varaždinska županija, među kojima je bila i Općina bolnica Varaždin, 2023. godinu završile s ostvarenim viškom prihoda i primitaka. Nakon četiri godine višak prihoda je u prošloj godini ostvarila i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske županije – izvijestio je dr. sc. Križanić.

Vijećnici će odlučivati i o povećanju broja specijalizacija zdravstvenih radnika.

– Izmjenama i dopunama Plana specijalističkog usavršavanja predlaže se da se broj specijalizacija za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice s 14 poveća na 18 specijalizacija, a za Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije s pet na osam – naveo je Križanić.   

Na dnevnom redu su i izvješća o radu i poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin te Županijske uprave za ceste za 2023. godinu, kao i prijedlozi odlluka o prihvaćanju tri investicije. Riječ je o energetskoj obnovi upravne zgrade u Ivancu, zgrade javnog sektora u Novome Marofu i Područne škole Margečan.   

– Putem poziva „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, za projekt energetske obnove zgrade u Ivancu odobreno je 612.827 eura, zatim 1.053.797,67 eura za obnovu zgrade u Novome Marofu te 168.757,99 eura za Područnu školu Margečan – izvijestio je predsjednik Županijske skupštine.

Izdvojiti treba i da je pred županijske vijećnike upućen prijedlog Odluke o osnivanju i imenovanju članova Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu projekta „Varaždinska županija – prijatelj zlatne dobi“.

– Prijedlogom Odluke imenuju se članovi i utvrđuju zadaće Koordinacijskog odbora s ciljem utvrđivanja aktivnosti i ugrađivanja koncepta aktivnog starenja u javne politike te izradu planskog dokumenta, a što će u konačnici rezultirati poboljšanjem položaja starijih osoba Varaždinske županije – napomenuo je Križanić.

Na dnevnom redu je i prijedlog Rezolucije o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene.

– Cilj je aktivno provođenje javnih politika kojima se jamči sigurnost  žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja, osiguranja pristupa specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodnog uvjetovanog nasilja – izvijestio je predsjednik Županijske skupštine.

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje