Povežite se s nama

Međimurje

Rustikalna ljepota cigle

Objavljeno:

- dana

MODERNO

U svijetu, ali sve više i kod nas, posljednjih su godina u trendu ogoljeni cigleni zidovi u interijeru. 

Cigleni zidovi su moderni, a ujedno crveno-smeđa boja opeke djeluje rustikalno i stvara toplu atmosferu u domu. Cigla se obično veže uz stare tvorničke hale i industrijski stil uređenja interijera, ali se jednako dobro može uklopiti i u stambenom prostoru. Sve je više onih koji prilikom preuređenja starijih objekata građenih od pune cigle odluče, barem jedan dio zidova, ostaviti ogoljenima. Cigleni zidovi najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici ili dnevnom boravku. Također cigla može oživjeti dosadan i jednoličan ulazni prostor u stan ili podrumski prostor koji će time dobiti starinski izgled pravog vinskog podruma. U prostoriji se obično samo jedan zid naglašava ciglom. Možete to učiniti i s čitavom prostorijom, ali vodite računa da ima dovoljno svjetla i velike prozore jer bi u suprotnom umjesto topline u domu mogli stvoriti mračnu atmosferu. Ako je odabrani zid izgrađen od pune cigle, možete ga i sami pretvoriti u supermoderni cigleni zid. Sa zida prvo čekićem i ličilačkom lopaticom (špahtlom) skinite žbuku, a zatim finije ostatke sastružite čeličnom četkom koju namačite u vodu. Na kraju zid premažite posebnim uljnim premazima kako bi fiksirali površinu zida. Ako je zid u lošem stanju možete ga premazati odabranom bojom. Nemate li u svom domu originalnih ciglenih zidova, možete odabrani zid sami obložiti ciglom, bilo pravom opekom ili imitacijom u obliku ciglenih pločica.

Ako želite cigleni zid, uzmite čekić i špahtlu, pa lagano skidajte žbuku dok ne dođete do cigle 

Cigleni je zid dovoljno zanimljiv sam po sebi pa ga ne treba opterećivati s previše detalja i ukrasa. Na njemu će najbolje djelovati slike većeg formata i naglašenih okvira. S ciglom ćete u kuhinji i blagovaonici postići rustikalni štih. Odaberite zid na kojem neće biti visećih elemenata kako bi došao što više do izražaja. Zid od cigle dolazi u raznim tonovima, od svijetlijih narančasto-crvenih to tamnijih nijansi smeđe. Glavno je da se uklapa uz namještaj i ostatak interijera. Stavljate li imitaciju zidnih obloga, važno je prethodno dobro pripremiti podlogu. Zid koji se oblaže mora biti suh i s njega treba sastrugati staru boju.

Izvor:
Foto:

Foto i video

FOTO Ritmom do slobode: u srcima posjetitelja nakon Forestlanda dobar osjećaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Julien Duval/Forestland

Završio je festival Forestland, prvo #nolimits događanje te vrste na sjeveru Hrvatske.

Okupio je nekoliko tisuća ljubitelja elektronske glazbe koji su uz primalne ritmove do ranih jutarnjih sati uživali u slobodi zabave. U večeri i noći sa subote na nedjelju muzičke strasti obožavatelja razgalili su Senidah, Mark Sixma, Corti Organ, E-Base, Yakka, Pintha, Kraundler…

Kakvu su atmosferu stvorili izvođači i organizatori proteklog vikenda, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Međimurje

Zadnje srpanjske nedjelje u Međimurju dva novozaražena, oporavila se jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 83 uzorka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 12. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.813 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih, kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!