Povežite se s nama

Međimurje

Rustikalna ljepota cigle

Objavljeno:

- dana

MODERNO

U svijetu, ali sve više i kod nas, posljednjih su godina u trendu ogoljeni cigleni zidovi u interijeru. 

Cigleni zidovi su moderni, a ujedno crveno-smeđa boja opeke djeluje rustikalno i stvara toplu atmosferu u domu. Cigla se obično veže uz stare tvorničke hale i industrijski stil uređenja interijera, ali se jednako dobro može uklopiti i u stambenom prostoru. Sve je više onih koji prilikom preuređenja starijih objekata građenih od pune cigle odluče, barem jedan dio zidova, ostaviti ogoljenima. Cigleni zidovi najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici ili dnevnom boravku. Također cigla može oživjeti dosadan i jednoličan ulazni prostor u stan ili podrumski prostor koji će time dobiti starinski izgled pravog vinskog podruma. U prostoriji se obično samo jedan zid naglašava ciglom. Možete to učiniti i s čitavom prostorijom, ali vodite računa da ima dovoljno svjetla i velike prozore jer bi u suprotnom umjesto topline u domu mogli stvoriti mračnu atmosferu. Ako je odabrani zid izgrađen od pune cigle, možete ga i sami pretvoriti u supermoderni cigleni zid. Sa zida prvo čekićem i ličilačkom lopaticom (špahtlom) skinite žbuku, a zatim finije ostatke sastružite čeličnom četkom koju namačite u vodu. Na kraju zid premažite posebnim uljnim premazima kako bi fiksirali površinu zida. Ako je zid u lošem stanju možete ga premazati odabranom bojom. Nemate li u svom domu originalnih ciglenih zidova, možete odabrani zid sami obložiti ciglom, bilo pravom opekom ili imitacijom u obliku ciglenih pločica.

Ako želite cigleni zid, uzmite čekić i špahtlu, pa lagano skidajte žbuku dok ne dođete do cigle 

Cigleni je zid dovoljno zanimljiv sam po sebi pa ga ne treba opterećivati s previše detalja i ukrasa. Na njemu će najbolje djelovati slike većeg formata i naglašenih okvira. S ciglom ćete u kuhinji i blagovaonici postići rustikalni štih. Odaberite zid na kojem neće biti visećih elemenata kako bi došao što više do izražaja. Zid od cigle dolazi u raznim tonovima, od svijetlijih narančasto-crvenih to tamnijih nijansi smeđe. Glavno je da se uklapa uz namještaj i ostatak interijera. Stavljate li imitaciju zidnih obloga, važno je prethodno dobro pripremiti podlogu. Zid koji se oblaže mora biti suh i s njega treba sastrugati staru boju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje