Povežite se s nama

Život i društvo

Vinička poliklinika iz koje se izlazi s osmijehom ide u dogradnju s EU novcem

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Više je razloga zbog kojih se iz Poliklinike Galeković u Vinici izlazi s osmijehom.

Zubi su lijepi i zdravi, nema bolova, a vrhunska usluga nije puno stajala. I dok zdravlje i ljepotu zubi želimo i očekujemo, ono što ne želimo, ali očekujemo, je skupa bol. I tako se zbog predrasuda iznenadimo u čekaonici Poliklinike. Prizor iz dnevnog boravka. Ležeran razgovor uz kavu i živa atmosfera u elegantno dizajniranom, ali toplom interijeru opuste i tvrdokorne skeptike. Ništa drukčije nije ni s druge strane vrata. Liječnici u moderno dizajniranim kutama, negdje svira radio, drugdje se gleda televizija. Ovisi što pacijenta opušta. Pristup je individualan. Sve kako bi se zaboravilo na zubarsku stolicu. Jer, brojne su ankete i istraživanja pokazala da je jedno od mjesta na kojemu se ljudi osjećaju iznimno nelagodno upravo ta – zubarska stolica.

Sve više pacijenata

I baš zbog toga je iskustvo u Poliklinici Galeković drukčije. Čak toliko da sadašnjih 300-tinjak kvadrata, s čekaonicom, četiri ordinacije, dentalnim laboratorijem, salom za oralnu kirurgiju i implantologiju, laboratorijem za snimanje zubi i čeljusti, dvoranom za sastanke i seminare te kuhinjom i apartmanima za postooperativni oporavak više nije dovoljno za sve pacijente. Poliklinika Galeković je proširena 2006. godine, no sve veći broj pacijenata zahtijeva dodatni prostor. Upravo zbog toga za dvadesetak dana započinje dogradnja ove poznate viničke poliklinike.

– Posao se toliko razvio i recenzije su tako visoke da je ovaj prostor jednostavno postao premali. Morali smo pomoć potražiti u EU fondovima – govori direktor Poliklinike Josip Galeković. Podnijeli su prijavu, prošli na natječaju i vinička je dentalna poliklinika jedan od poduzetničkih projekata kojima je Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo bespovratna sredstva početkom listopada. Za 32 projekta dodijeljeno je 640 milijuna kuna. Tako je, nakon dvije propuštene godine, Hrvatska napokon ušla u željeni ritam povlačenja europskog novca.

Poliklinika Galeković je dobila 1.550.000 kuna, dok će ostatak do potrebnih 4,5 milijuna osigurati iz vlastitih sredstava te putem kredita.
– Proširit ćemo laboratorij kako bi mogao snabdijevati “vojsku” zubara, otvorit ćemo tri nove ordinacije, napraviti nova reprezentativnu čekaonicu, svlačionicu… Dogradit ćemo ukupno 350 kvadrata novog prostora, pa će Poliklilnika biti više nego dvostruko veća nego danas – otkriva Josip Galeković.

Među 30 vodećih

Dvostruko veći će biti i kapacitet primljenih pacijenata, a zaposlit će i desetak novih radnika. Osim što će im radnici itekako trebati, time će Galekovići zadovoljiti i uvjet iz natječaja o otvaranju novih radnih mjesta. – Nije to samo zapošljavanje deset ljudi, nego deset obitelji – napominje direktor. Danas u Poliklinici radi 22 ljudi.
Poliklinika Galeković već sad je, bez sumnje, vodeća dentalna ustanova u četiri županije hrvatskog sjevera po kvaliteti radova, broju pacijenata i opremljenosti. Kategorizirana je među 30 vodećih dentalnih ustanova u Hrvatskoj. Međutim, projekt dogradnje, za koji su već uspjeli dobiti bespovratna sredstva, nije jedini.
– Aplicirali smo i projekt za poboljšanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Najvažnija je glodalica za cirkon – bezmetalnu keramiku.Pojednostavljeno rečeno, riječ je o prelasku iz manualnog rada u digitalni. Više se ne modelira, ne pili niti brusi, nego se skenira, tipka po kompjuteru… Ne uzimaju se otisci, nego se skenira intraoralnim skenerom i potom se snimka pošalje direktno u laboratorij – pojašnjava Marko Galeković.

Tako se uz proširenje prostora nabavlja i najsuvremenija 3D oprema. – Već sad smo u rangu sa Zagrebom i Istrom, ali želimo više – veli Marko.
O kvaliteti u Poliklinici Galeković govori i petogodišnja garancija na protetiku i deset godina garancije na implantate. Iako se klinika razvija, oprema je najsuvremenija, a prostor sve veći, jedno je ostalo isto kao na početku, 1993. godine. Galeković se vodi idejom bliskog odnosa s pacijentom, u što se uklapa dojam o čekaonici kao dnevnom boravku s početka teksta.

SADA

Četiri ordinacije
Dentalni laboratorij
Sala za oralnu kirurgiju i implantologiju
Laboratorij za snimanje zuba i čeljusti
Dvorana za sastanke i seminare
Apartmani za postoperativni oporavak

NOVO

Proširenje laboratorija
Tri nove ordinacije
Reprezentativna čekaonica
Svlačionica

Prvi objedinili opću i specijalističku dentalnu medicinu

Polikliniku Galeković je 1993. godine otvorio Stjepan Galeković, i to kao prvu privatnu dentalnu ustanovu koja objedinjuje opću i specijalističku dentalnu medicinu. Nakon smrti Stjepana Galekovića, jednog od začetnika dentalne implantologije u Hrvatskoj, posao su preuzeli sinovi Marko i Josip. Usluga je kompletna – implantologija, protetika, oralna kirurgija, dentalna tehnika – odnosno sve grane dentalne medicine.  

Klinika je primjer obiteljskog poduzetništva. Marko Galeković je doktor dentalne medicine, Josip je dentalni tehničar, a njihova majka Jelena, ujedno i suvlasnica, je dentalna asistentica. Markova supruga Jelena je diplomirana medicinska sestra, a zadužena je i za marketing u Poliklinici, dok Josipova supruga Marija vodi knjigovodstvo. 

Braća smatraju da nema ničega čudnog u činjenici da su obojica krenula očevim stopama. – Od malih nogu živimo u Poliklinici i s njom. Posao je tada bio doma, otac je sve započeo raditi u podrumu. Tako je stomatološka ambulanta bila dio našeg doma, služila nam je i kao igraonica. Igrali smo mi i nogomet, bili vojnici… No. posao koji je započeo moj otac oduvijek me zanimao. Manufaktura u kojoj se radi rukama, modelarstvo – rekao nam je direktor Poliklinike Josip Galeković.
Za razliku od njega, koji se odmalena vidio u ordinaciji, brat Marko je upisao gimnaziju, a potom se i on odlučio posvetiti dentalnoj medicini. Tako su danas, nakon desetak godina, posao doveli na zavidnu razinu, ali nastavak slijedi.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin s 37.000 eura sufinancira servisiranje i kupnju 500 novih bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv serviserima/prodavačima bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala u 2023. godini.

Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje ponuda zainteresiranih servisera/prodavača bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala.

Grad Varaždin će u 2023. godini sufinancirati servisiranje starog bicikla s 50% troškova servisa, odnosno maksimalno do 30,00 eura po korisniku, za što je osigurano ukupno 15.000,00 eura u Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera servisiranja starih bicikala provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. rujna 2023. godine.

Također, za kupnju novog bicikla s 45,00 eura po korisniku za što je osigurano 22.500,00 eura u Proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera sufinanciranja kupnje novog bicikla provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. studenog 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje