Povežite se s nama

Život i društvo

Vinička poliklinika iz koje se izlazi s osmijehom ide u dogradnju s EU novcem

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Više je razloga zbog kojih se iz Poliklinike Galeković u Vinici izlazi s osmijehom.

Zubi su lijepi i zdravi, nema bolova, a vrhunska usluga nije puno stajala. I dok zdravlje i ljepotu zubi želimo i očekujemo, ono što ne želimo, ali očekujemo, je skupa bol. I tako se zbog predrasuda iznenadimo u čekaonici Poliklinike. Prizor iz dnevnog boravka. Ležeran razgovor uz kavu i živa atmosfera u elegantno dizajniranom, ali toplom interijeru opuste i tvrdokorne skeptike. Ništa drukčije nije ni s druge strane vrata. Liječnici u moderno dizajniranim kutama, negdje svira radio, drugdje se gleda televizija. Ovisi što pacijenta opušta. Pristup je individualan. Sve kako bi se zaboravilo na zubarsku stolicu. Jer, brojne su ankete i istraživanja pokazala da je jedno od mjesta na kojemu se ljudi osjećaju iznimno nelagodno upravo ta – zubarska stolica.

Sve više pacijenata

I baš zbog toga je iskustvo u Poliklinici Galeković drukčije. Čak toliko da sadašnjih 300-tinjak kvadrata, s čekaonicom, četiri ordinacije, dentalnim laboratorijem, salom za oralnu kirurgiju i implantologiju, laboratorijem za snimanje zubi i čeljusti, dvoranom za sastanke i seminare te kuhinjom i apartmanima za postooperativni oporavak više nije dovoljno za sve pacijente. Poliklinika Galeković je proširena 2006. godine, no sve veći broj pacijenata zahtijeva dodatni prostor. Upravo zbog toga za dvadesetak dana započinje dogradnja ove poznate viničke poliklinike.

– Posao se toliko razvio i recenzije su tako visoke da je ovaj prostor jednostavno postao premali. Morali smo pomoć potražiti u EU fondovima – govori direktor Poliklinike Josip Galeković. Podnijeli su prijavu, prošli na natječaju i vinička je dentalna poliklinika jedan od poduzetničkih projekata kojima je Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo bespovratna sredstva početkom listopada. Za 32 projekta dodijeljeno je 640 milijuna kuna. Tako je, nakon dvije propuštene godine, Hrvatska napokon ušla u željeni ritam povlačenja europskog novca.

Poliklinika Galeković je dobila 1.550.000 kuna, dok će ostatak do potrebnih 4,5 milijuna osigurati iz vlastitih sredstava te putem kredita.
– Proširit ćemo laboratorij kako bi mogao snabdijevati “vojsku” zubara, otvorit ćemo tri nove ordinacije, napraviti nova reprezentativnu čekaonicu, svlačionicu… Dogradit ćemo ukupno 350 kvadrata novog prostora, pa će Poliklilnika biti više nego dvostruko veća nego danas – otkriva Josip Galeković.

Među 30 vodećih

Dvostruko veći će biti i kapacitet primljenih pacijenata, a zaposlit će i desetak novih radnika. Osim što će im radnici itekako trebati, time će Galekovići zadovoljiti i uvjet iz natječaja o otvaranju novih radnih mjesta. – Nije to samo zapošljavanje deset ljudi, nego deset obitelji – napominje direktor. Danas u Poliklinici radi 22 ljudi.
Poliklinika Galeković već sad je, bez sumnje, vodeća dentalna ustanova u četiri županije hrvatskog sjevera po kvaliteti radova, broju pacijenata i opremljenosti. Kategorizirana je među 30 vodećih dentalnih ustanova u Hrvatskoj. Međutim, projekt dogradnje, za koji su već uspjeli dobiti bespovratna sredstva, nije jedini.
– Aplicirali smo i projekt za poboljšanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Najvažnija je glodalica za cirkon – bezmetalnu keramiku.Pojednostavljeno rečeno, riječ je o prelasku iz manualnog rada u digitalni. Više se ne modelira, ne pili niti brusi, nego se skenira, tipka po kompjuteru… Ne uzimaju se otisci, nego se skenira intraoralnim skenerom i potom se snimka pošalje direktno u laboratorij – pojašnjava Marko Galeković.

Tako se uz proširenje prostora nabavlja i najsuvremenija 3D oprema. – Već sad smo u rangu sa Zagrebom i Istrom, ali želimo više – veli Marko.
O kvaliteti u Poliklinici Galeković govori i petogodišnja garancija na protetiku i deset godina garancije na implantate. Iako se klinika razvija, oprema je najsuvremenija, a prostor sve veći, jedno je ostalo isto kao na početku, 1993. godine. Galeković se vodi idejom bliskog odnosa s pacijentom, u što se uklapa dojam o čekaonici kao dnevnom boravku s početka teksta.

SADA

Četiri ordinacije
Dentalni laboratorij
Sala za oralnu kirurgiju i implantologiju
Laboratorij za snimanje zuba i čeljusti
Dvorana za sastanke i seminare
Apartmani za postoperativni oporavak

NOVO

Proširenje laboratorija
Tri nove ordinacije
Reprezentativna čekaonica
Svlačionica

Prvi objedinili opću i specijalističku dentalnu medicinu

Polikliniku Galeković je 1993. godine otvorio Stjepan Galeković, i to kao prvu privatnu dentalnu ustanovu koja objedinjuje opću i specijalističku dentalnu medicinu. Nakon smrti Stjepana Galekovića, jednog od začetnika dentalne implantologije u Hrvatskoj, posao su preuzeli sinovi Marko i Josip. Usluga je kompletna – implantologija, protetika, oralna kirurgija, dentalna tehnika – odnosno sve grane dentalne medicine.  

Klinika je primjer obiteljskog poduzetništva. Marko Galeković je doktor dentalne medicine, Josip je dentalni tehničar, a njihova majka Jelena, ujedno i suvlasnica, je dentalna asistentica. Markova supruga Jelena je diplomirana medicinska sestra, a zadužena je i za marketing u Poliklinici, dok Josipova supruga Marija vodi knjigovodstvo. 

Braća smatraju da nema ničega čudnog u činjenici da su obojica krenula očevim stopama. – Od malih nogu živimo u Poliklinici i s njom. Posao je tada bio doma, otac je sve započeo raditi u podrumu. Tako je stomatološka ambulanta bila dio našeg doma, služila nam je i kao igraonica. Igrali smo mi i nogomet, bili vojnici… No. posao koji je započeo moj otac oduvijek me zanimao. Manufaktura u kojoj se radi rukama, modelarstvo – rekao nam je direktor Poliklinike Josip Galeković.
Za razliku od njega, koji se odmalena vidio u ordinaciji, brat Marko je upisao gimnaziju, a potom se i on odlučio posvetiti dentalnoj medicini. Tako su danas, nakon desetak godina, posao doveli na zavidnu razinu, ali nastavak slijedi.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Varaždin: Županijski dužnosnici podržali rad udruge apstinenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Alkoholizam je socijalni i  javnozdravstveni problem koji pogađa obitelji  zajednice. Nažalost, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima visoku konzumaciju alkoholnih pića.

S obzirom na to da se nalazimo u mjesecu borbe protiv ovisnosti, Udruga apstinenata Varaždinske županije „Hrabrost“ danas je na Franjevačkom trgu predstavila svoje aktivnosti.

Njihove aktivnosti i rad došli su podržati i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te njegova zamjenica Silvija Zagorec koji su se tom prilikom i upoznali s članstvom, ali i svim  akcijama te programima koje provodi spomenuta udruga.

Predsjednik Udruge Đuro Kobal  je naglasio kako Udruga djeluje već šestu godinu zaredom  i broji više od četrdeset članova koji se okupljaju jednom tjedno na radionicama i predavanjima, a Udruga organizira i aktivnosti kao što su sportske igre te izrada prigodnih poklona i brošura.

Zamjenica župana je istaknula kako je posebno zabrinjavajuće što sve veći broj mladih konzumira alkohol, što prva konzumiranja alkohola počinju već u osnovnoj školi ili pak što je u mnogim obiteljima još uvijek smiješno kad se malom djetetu kaže neka „namoči prst u alkohol“, misleći pritom kako mu se ništa neće dogoditi.

-Iz tih razloga važno je da imamo jednu ovakvu udrugu, kao što je to Udruga apstinenata Varaždinske županije. Njihovi članovi ne samo da svojim svjedočanstvima mogu osvijestiti širu javnost o problematici ovisnosti o alkoholu, koja razara cijele obitelji, i seže duboko u srž samog društva, već nam svojim nadljudskom voljom i željom koju imaju mogu biti primjer da se vrijedi boriti protiv te bolesti. Stoga pohvaljujem rad ove Udruge te izražavam punu potporu svim članovima u poticanju kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koje olakšavaju i učvršćuju  apstinenciju samih članova – zaključila je Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Gradu Rudara upaljena prva adventska svijeća – svjetlo mira!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent je vrijeme priprema za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Četiri su nedjelje došašća i svake nedjelje pali se po jedna svijeća s određenom simbolikom. Ovo je vrijeme iščekivanja, obraćenja, oprosta i nade. Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu i simbolično se označava početak adventa.

U takvom duhu, u subotu, 27. studenog započeo je Advent u Gradu Rudara te je u gradskom parku Mursko Središće upaljena prva ovogodišnja adventska svijeća, svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje.

Simbolično ju je, nakon molitve koju je predvodio župnik vlč. Marijan Horvat, upalio gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Paljenju su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak i predsjednik Mjesnog odbora Mursko Središće Ivan Novak.

Obred paljenja prve adventske svijeće upotpunio je crkveni zbor Mursko Središće. Paljenjem prve adventske svijeće započelo je vrijeme adventa odnosno došašća u kojem se mnogobrojni vjernici pripremaju za Božić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje