Povežite se s nama

Život i društvo

Vinička poliklinika iz koje se izlazi s osmijehom ide u dogradnju s EU novcem

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Više je razloga zbog kojih se iz Poliklinike Galeković u Vinici izlazi s osmijehom.

Zubi su lijepi i zdravi, nema bolova, a vrhunska usluga nije puno stajala. I dok zdravlje i ljepotu zubi želimo i očekujemo, ono što ne želimo, ali očekujemo, je skupa bol. I tako se zbog predrasuda iznenadimo u čekaonici Poliklinike. Prizor iz dnevnog boravka. Ležeran razgovor uz kavu i živa atmosfera u elegantno dizajniranom, ali toplom interijeru opuste i tvrdokorne skeptike. Ništa drukčije nije ni s druge strane vrata. Liječnici u moderno dizajniranim kutama, negdje svira radio, drugdje se gleda televizija. Ovisi što pacijenta opušta. Pristup je individualan. Sve kako bi se zaboravilo na zubarsku stolicu. Jer, brojne su ankete i istraživanja pokazala da je jedno od mjesta na kojemu se ljudi osjećaju iznimno nelagodno upravo ta – zubarska stolica.

Sve više pacijenata

I baš zbog toga je iskustvo u Poliklinici Galeković drukčije. Čak toliko da sadašnjih 300-tinjak kvadrata, s čekaonicom, četiri ordinacije, dentalnim laboratorijem, salom za oralnu kirurgiju i implantologiju, laboratorijem za snimanje zubi i čeljusti, dvoranom za sastanke i seminare te kuhinjom i apartmanima za postooperativni oporavak više nije dovoljno za sve pacijente. Poliklinika Galeković je proširena 2006. godine, no sve veći broj pacijenata zahtijeva dodatni prostor. Upravo zbog toga za dvadesetak dana započinje dogradnja ove poznate viničke poliklinike.

– Posao se toliko razvio i recenzije su tako visoke da je ovaj prostor jednostavno postao premali. Morali smo pomoć potražiti u EU fondovima – govori direktor Poliklinike Josip Galeković. Podnijeli su prijavu, prošli na natječaju i vinička je dentalna poliklinika jedan od poduzetničkih projekata kojima je Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo bespovratna sredstva početkom listopada. Za 32 projekta dodijeljeno je 640 milijuna kuna. Tako je, nakon dvije propuštene godine, Hrvatska napokon ušla u željeni ritam povlačenja europskog novca.

Poliklinika Galeković je dobila 1.550.000 kuna, dok će ostatak do potrebnih 4,5 milijuna osigurati iz vlastitih sredstava te putem kredita.
– Proširit ćemo laboratorij kako bi mogao snabdijevati “vojsku” zubara, otvorit ćemo tri nove ordinacije, napraviti nova reprezentativnu čekaonicu, svlačionicu… Dogradit ćemo ukupno 350 kvadrata novog prostora, pa će Poliklilnika biti više nego dvostruko veća nego danas – otkriva Josip Galeković.

Među 30 vodećih

Dvostruko veći će biti i kapacitet primljenih pacijenata, a zaposlit će i desetak novih radnika. Osim što će im radnici itekako trebati, time će Galekovići zadovoljiti i uvjet iz natječaja o otvaranju novih radnih mjesta. – Nije to samo zapošljavanje deset ljudi, nego deset obitelji – napominje direktor. Danas u Poliklinici radi 22 ljudi.
Poliklinika Galeković već sad je, bez sumnje, vodeća dentalna ustanova u četiri županije hrvatskog sjevera po kvaliteti radova, broju pacijenata i opremljenosti. Kategorizirana je među 30 vodećih dentalnih ustanova u Hrvatskoj. Međutim, projekt dogradnje, za koji su već uspjeli dobiti bespovratna sredstva, nije jedini.
– Aplicirali smo i projekt za poboljšanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Najvažnija je glodalica za cirkon – bezmetalnu keramiku.Pojednostavljeno rečeno, riječ je o prelasku iz manualnog rada u digitalni. Više se ne modelira, ne pili niti brusi, nego se skenira, tipka po kompjuteru… Ne uzimaju se otisci, nego se skenira intraoralnim skenerom i potom se snimka pošalje direktno u laboratorij – pojašnjava Marko Galeković.

Tako se uz proširenje prostora nabavlja i najsuvremenija 3D oprema. – Već sad smo u rangu sa Zagrebom i Istrom, ali želimo više – veli Marko.
O kvaliteti u Poliklinici Galeković govori i petogodišnja garancija na protetiku i deset godina garancije na implantate. Iako se klinika razvija, oprema je najsuvremenija, a prostor sve veći, jedno je ostalo isto kao na početku, 1993. godine. Galeković se vodi idejom bliskog odnosa s pacijentom, u što se uklapa dojam o čekaonici kao dnevnom boravku s početka teksta.

SADA

Četiri ordinacije
Dentalni laboratorij
Sala za oralnu kirurgiju i implantologiju
Laboratorij za snimanje zuba i čeljusti
Dvorana za sastanke i seminare
Apartmani za postoperativni oporavak

NOVO

Proširenje laboratorija
Tri nove ordinacije
Reprezentativna čekaonica
Svlačionica

Prvi objedinili opću i specijalističku dentalnu medicinu

Polikliniku Galeković je 1993. godine otvorio Stjepan Galeković, i to kao prvu privatnu dentalnu ustanovu koja objedinjuje opću i specijalističku dentalnu medicinu. Nakon smrti Stjepana Galekovića, jednog od začetnika dentalne implantologije u Hrvatskoj, posao su preuzeli sinovi Marko i Josip. Usluga je kompletna – implantologija, protetika, oralna kirurgija, dentalna tehnika – odnosno sve grane dentalne medicine.  

Klinika je primjer obiteljskog poduzetništva. Marko Galeković je doktor dentalne medicine, Josip je dentalni tehničar, a njihova majka Jelena, ujedno i suvlasnica, je dentalna asistentica. Markova supruga Jelena je diplomirana medicinska sestra, a zadužena je i za marketing u Poliklinici, dok Josipova supruga Marija vodi knjigovodstvo. 

Braća smatraju da nema ničega čudnog u činjenici da su obojica krenula očevim stopama. – Od malih nogu živimo u Poliklinici i s njom. Posao je tada bio doma, otac je sve započeo raditi u podrumu. Tako je stomatološka ambulanta bila dio našeg doma, služila nam je i kao igraonica. Igrali smo mi i nogomet, bili vojnici… No. posao koji je započeo moj otac oduvijek me zanimao. Manufaktura u kojoj se radi rukama, modelarstvo – rekao nam je direktor Poliklinike Josip Galeković.
Za razliku od njega, koji se odmalena vidio u ordinaciji, brat Marko je upisao gimnaziju, a potom se i on odlučio posvetiti dentalnoj medicini. Tako su danas, nakon desetak godina, posao doveli na zavidnu razinu, ali nastavak slijedi.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje