Povežite se s nama

Međimurje

S novom godinom novi uspjesi za Centar dr. Rudolfa Steinera

Steiner

Objavljeno:

- dana

Centar dr. Rudolfa Steinera referentna je ustanova u Hrvatskoj koja se bavi promocijom, izučavanjem i savjetovanjem u biodinamičkoj poljoprivredi.

Smješten u Donjem Kraljevcu, Centar dr. Rudolfa Steinera jedna je od najvećih turističkih atrakcija Međimurja. Osnovan je 2008. godine, a osnivači su Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec.

Centar provodi edukacije i radionice te organizira nacionalne i međunarodne seminare i konferencije iz područja ekološke i biodinamičke poljoprivrede, upravlja i rodnom kućom dr. Rudolfa Steinera koja predstavlja mjesto susreta mnogobrojnih posjetitelja iz čitavog svijeta.
Sekcija za biodinamičku poljoprivredu u Goetheanumu (Švicarska) uvrstila je Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca kao edukacijsku točku u svijetu biodinamike.

Proteklih godina u suradnji i uz podršku Ministarstva poljoprivrede intenzivno se radi na razvoju i definiranju sustava biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, jednog od nadstandarda ekološke poljoprivrede, koji predstavlja samoodrživi sustav poljoprivrednog gospodarenja. Cilj takva uzgoja je ne samo proizvodnja energetski i nutritivno izbalansirane hrane, već se ulažu najveći napori i u očuvanje tla – njegove biološke raznolikosti, izbalansiranog kemizma i nadasve humusa u tlu, što danas u svijetu predstavlja jedan od najvećih izazova na razini poljoprivredne proizvodnje i očuvanja okoliša, dok je Europa taj problem identificirala da bi ga riješila putem strateškoga Zelenog plana.

Biodinamički način uzgoja hrane svjetski je priznat i najstariji standard, koji je prvi još davne 1928. godine krenuo s označavanjem hrane. Poljoprivredno gospodarstvo koje nosi biodinamičku oznaku Demeter može ujedno imati i ekološku oznaku, dok gospodarstvo koje ima ekološku oznaku ne može imati i biodinamičku. Zahtjevi za ovakvu vrstu poljoprivredne proizvodnje jedni su od najzahtjevnijih u svijetu – zato i daju najkvalitetnije prehrambene i kozmetičke proizvode pod oznakom Demeter.

Aktivnom suradnjom ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera i Biodynamic Federation Demeter International pokrenuo se sustav kontrole i certifikacije na razini Hrvatske.

Sergej Stancich, predstavnik Demeter International iz Italije i Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, na radnom su sastanku dogovorili mentoriranje za desetaka farmi iz Hrvatske koji idu prema Demeter biodinamičkom certifikatu čija su poljoprivredna gospodarstva trenutno u procesu konverzije. Prijenos znanja, radionice i pripravci te sustavnu pomoć i podršku proizvođačima pruža upravo ustanovu Centar dr. Rudolfa Steinera.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje