Povežite se s nama

Međimurje

Bogat program na 3. hrvatskim danima biodinamike u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Niz događanja održano je u okviru 3. hrvatskih dana biodinamike s ciljem promocije i unapređenja biodinamičke poljoprivredne prakse u Hrvatskoj, ali i svijetu te širenja svijesti o važnosti ove održive prakse.

Seminar „Vitalnost hrane od polja do stola“ bio je prilika za stjecanje spoznaje o povezanosti aspekta vitalnosti hrane i biodinamičke poljoprivredne prakse o čemu je govorio prof. dr. sc. Jens-Ottom Andersenom iz Danske, agronom i pionir za ispitivanje vitalnosti hrane. Pokazna radionica i edukacija izrade biodinamičkih pripravaka održana je u Holiday Home Lina u Pleškovcu i to za polaznike iz cijele Hrvatske. Uz ravnateljicu Centra dr. sc. Dijanu Posavec, radionicu je vodila i Majda Hriberšek, dugogodišnja članica Udruge za biodinamičku poljoprivredu „Ajda Posavje“ iz Slovenije. Radionica se fokusirala na izradu biodinamičkog pripravka 500 te izradu biodinamičke paste za stabla. Sudionici su imali priliku steći vrijedno znanje o biodinamičkim pripravcima uz mnogobrojne korisne savjete i smjernice.

U okviru Međunarodne konferencije odabranih predstavnika Sekcije za biodinamičku poljoprivredu pri Goetheanumu (Švicarska) održane u razdoblju od 23. do 31. listopada u Centru dr. Rudolfa Steinera, održani su i sastanci nadzornog i izvršnog odbora Svjetske biodinamičke federacije Demeter International (BFDI) okupljajući prvi puta u Hrvatskoj najeminentnije stručnjake iz područja biodinamičke poljoprivrede. Uz raznolik program konferencije, sudionici su posjetili rodnu kuću dr. Rudolfa Steinera i spomen park. Tijekom konferencije održana je i Večer kulture za međunarodne goste, na kojoj su uživali u izvedbama lokalnih kulturnih udruga. Istaknuti gost bio je Marko Pogačnik, poznati slovenski umjetnik i dobitnik UNESCO-ve nagrade „Umjetnik za mir“.

Među uglednim sudionicima konferencije istaknuli su se Helmy Abouleish (Egipat), predsjednik Biodinamičke federacije Demeter International te izvršni direktor Inicijative SEKEM u Egiptu. Također, među istaknutim sudionicima bili su Jean-Michel Florin iz Francuske, suvoditelj Biodinamičke sekcije pri Goetheanumu u Dornachu i koordinator Le mouvement d’agriculture bio-dynamique (MABD) te Ueli Hurter, suvoditelj Biodinamičke sekcije pri Goetheanumu i Christoph Simpfendörfer, tajnik svjetske Biodinamičke federacije Demeter International.

Međunarodna konferencija okupila je 40-tak priznatih stručnjaka iz Meksika, Čilea, Argentine, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i druge europske zemlje. Njihova prisutnost na konferenciji značajno je doprinijela proširenju međunarodne suradnje i djelovanju Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje