Povežite se s nama

Život i društvo

S radom započeli Centri izvrsnosti: kroz 17 godina prošlo je oko 11.800 učenika osnovnih i srednjih škola

Objavljeno:

- dana

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas su službeno počeli s radom. U centre izvrsnosti upisano je 760 učenika, od čega je 466 osnovnoškolaca i 294 srednjoškolaca, a s njima će raditi 153 mentora.

Uspješan rad u Prvoj gimnaziji Varaždin poželjeli su im  župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

-S učenicima se mnogo radi, za njih se organiziraju brojni sadržaji, a u sklopu svake škole organizirane su zadruge i učenički klubovi i to je doista dokaz da se brine o svemu. Vjerujem da će im sve to pomoći da se nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja lakše usmjere kuda će dalje – hoće li se baviti nekim vidom poduzetništva ili će svoju karijeru nastaviti u akademskoj, odnosno znanstvenoj zajednici. Uvjeren sam da im Varaždinska županija kao osnivač daje jako dobre temelje- rekao je župan Stričak te dodao kako je Varaždinska županija kao osnivač obrazovnih ustanova  posvećena prvenstveno dobrobiti učenica i učenika.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je  naznačio kako je prije sedamnaest godina  bilo 200 učenika, a tada je bio aktualan Centar izvrsnosti iz matematike.

-Danas smo upisali  760 učenika s kojima radi više od 150 mentora. To su brojevi koji sigurno zaslužuju veliko poštovanje i ovakav početak nove školske godine u radu centara izvrsnosti to i zaslužuje – rekao je pročelnik.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije ujedinjeni su u Europski talent centar Hrvatska, a samo u Prvoj gimnaziji Varaždin djeluju tri takva centra – Centar izvrsnosti iz informatike koji je najstariji , zatim Centar izvrsnosti iz biologije, kao i Centar za šah, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić koja vodi Centar izvrsnosti iz informatike za srednje škole.

-Osobno vodim Centar izvrsnosti za srednje škole iz područja informatike i veseli me da postoji interes učenika, naročito za programiranje koje je danas prilično aktualno. Ono što nudimo je radionica izrade nekih gotovih proizvoda koja uključuje 3D dizajn, 3D printanje, programiranje mikrokontrolera i sklapanje svega u cjeloviti proizvod i to je najčešće proizvod koji se može koristiti kao nastavno pomagalo – kazala je Banić.

Napomenimo kako su Centri izvrsnosti Varaždinske županije u 17 godina svog djelovanja postali nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti u brojnim županijama i gradovima Republike Hrvatske. U tih 17 godina kroz centre izvrsnosti prošlo je oko 11.800 učenika osnovnih i srednjih škola. Danas radi 12 centara izvrsnosti iz znanja i pet strukovnih centara izvrsnosti, a od ove godine tu je i novi program – Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje