Povežite se s nama

Međimurje

Sajam vinila u Čakovcu okupio audiofile: za ploče se sve više zanimaju i mladi!

vinila

Objavljeno:

- dana

U Casa Latina Clubu u Čakovcu u nedjelju, 23. rujna, od 10 do 18 sati održano je četvrto izdanje Sajma vinila.

Radi se o sada već standardnom druženju ljubitelja staroga glazbenog medija – gramofonske ploče, na kojem se kupuju i prodaju razna zanimljiva glazbena izdanja (i, rjeđe, neglazbena izdanja, poput govora).

– Bio je to već četvrti sajam koji se održava u Čakovcu! Izlagali su vlasnici kolekcija iz Čakovca, Varaždina, Koprivnice i Zagreba. Odaziv entuzijasta na prijašnjim sajmovima je bio bolji od očekivanog, pa smo na ovom sajmu očekivali najbolju posjećenost dosad… Predviđanja nisu iznevjerila! Zanimljivo je da među posjetiteljima ima sve više srednjoškolaca i studenata, koji se prvi put susreću s ovim medijem. Najtraženije su ploče velikih bendova i izvođača kao što su Pink Floyd, Queen, The Beatles, The Rolling Stones, Frank Zappa, Bob Marley, The Smiths… – kaže jedan od regularnih izlagača, Robert Šestak.
Osim njega, svoje ploče prezentirali su i Predrag Melis, Ivica Gogić te koprivnički Šareni dućan i zagrebački DD Vinyl.

(Ne)standardni sajam

Fonografska ili gramofonska ploča bila je najpopularniji medij za reprodukciju glazbe tijekom dvadesetog stoljeća. Ploče su zadržale najveći udio na tržištu čak i dugo nakon što su se pojavili novi formati poput kompaktne kasete. Tek sredinom osamdesetih, kad su albumi poznatijih bendova (poput albuma „Brothers in Arms“ Dire Straitsa, jednog od prvih koji je izašao na digitalnom formatu) počeli izlaziti na kompaktnim diskovima (CD-ima), ploče su počele gubiti tržišni udio.

Već 1991. godine prestale su biti dijelom „mainstreama“. Otad su ih prvenstveno koristili i kupovali DJ-evi te audiofili; no, prije nekoliko godina ploče su doživjele renesansu i opet se vratile na velika vrata.

– Trudimo se da se sajam pretvori u standardni događaj, na kojem bi se ljubitelji zvuka vinila mogli družiti četiri-pet puta godišnje. Uspijevamo li u tome? Dođite u Casa Latina Club na neki od budućih sajmova, pa provjerite i sami!

Međimurje

Župan Posavec priredio prijam za juniorske državne prvake u kuglanju iz Željezničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolje kuglače u Hrvatskoj, ekipu međimurskog Kuglačkog kluba Željezničar, primili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te im osobno čestitali na nedavnom uspjehu – zlatu na ekipnom državnom prvenstvu.

Velikim uspjehom kuglači Željezničara nastavili su sjajan niz postignuća međimurskih sportaša i ponovo promovirali svoj kraj na najljepši mogući način.

Prvacima su kuglači Željezničara postali u Slavonskom Brodu 15. siječnja među 14 najboljih hrvatskih ekipa, a zlatom su se okitili juniori Luka Požega, aktualni viceprvak svijeta, zatim Bruno Halabarec, Noa Branilović i Manuel Korent.

Uspjehu za čakovečko i međimursko kuglanje najveći doprinos dao je najbolji hrvatski junior Luka Požega s nevjerojatnih 613 čunjeva. Bruno Halabarec je pridodao 547 čunjeva, a Noa Branilović i Manuel Korent 529, odnosno 523 čunja.

Predsjednik Kuglačkog kluba Željezničar Čakovec te veliki sportski znalac i entuzijast Anđelko Crnčec ne krije ponos.

– Bez obzira na ograničen kapacitet za rad s mladima, rezultati u našem klubu ne izostaju, a sada je tom nizu dodana i najvrjednija medalja – zlatna. Najnoviji rezultat nam je motivacija da još odlučnije uklanjamo prepreke i dosežemo visoke ciljeve – rekao je Anđelko Crnčec te dodao da vjeruje kako je ovaj uspjeh juniora jedan u nizu koji slijedi.

Župan Matija Posavec istaknuo je da i najnoviji uspjeh mladih kuglača svjedoči s kakvim se entuzijazmom radi u Međimurju – Europskoj regiji sporta 2022., rasadištu talenata i riznici najviših sportskih priznanja.

Nove prilike za medalje su pred vratima: za dva tjedna održat će se Svjetski kup u Rijeci gdje će Luka Požega predstavljati našu zemlju, a već u svibnju, u Areni Varaždin, održat će se Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Veliki su to izazovi, ali su veliki i potencijali novih snaga Željezničara, garancije da ovaj sport u našem kraju ima budućnost.

– Tajna uspjeha je u moći ponavljanja. Bez pada koncentracije koja se gradi iskustvom. I ovaj sport spoj je glave, ruke i snage – rekao je mladi svjetski viceprvak Luka Požega na pitanje o tome koja je tajna uspjeha.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje