Povežite se s nama

Međimurje

Sajam vinila u Čakovcu okupio audiofile: za ploče se sve više zanimaju i mladi!

vinila

Objavljeno:

- dana

U Casa Latina Clubu u Čakovcu u nedjelju, 23. rujna, od 10 do 18 sati održano je četvrto izdanje Sajma vinila.

Radi se o sada već standardnom druženju ljubitelja staroga glazbenog medija – gramofonske ploče, na kojem se kupuju i prodaju razna zanimljiva glazbena izdanja (i, rjeđe, neglazbena izdanja, poput govora).

– Bio je to već četvrti sajam koji se održava u Čakovcu! Izlagali su vlasnici kolekcija iz Čakovca, Varaždina, Koprivnice i Zagreba. Odaziv entuzijasta na prijašnjim sajmovima je bio bolji od očekivanog, pa smo na ovom sajmu očekivali najbolju posjećenost dosad… Predviđanja nisu iznevjerila! Zanimljivo je da među posjetiteljima ima sve više srednjoškolaca i studenata, koji se prvi put susreću s ovim medijem. Najtraženije su ploče velikih bendova i izvođača kao što su Pink Floyd, Queen, The Beatles, The Rolling Stones, Frank Zappa, Bob Marley, The Smiths… – kaže jedan od regularnih izlagača, Robert Šestak.
Osim njega, svoje ploče prezentirali su i Predrag Melis, Ivica Gogić te koprivnički Šareni dućan i zagrebački DD Vinyl.

(Ne)standardni sajam

Fonografska ili gramofonska ploča bila je najpopularniji medij za reprodukciju glazbe tijekom dvadesetog stoljeća. Ploče su zadržale najveći udio na tržištu čak i dugo nakon što su se pojavili novi formati poput kompaktne kasete. Tek sredinom osamdesetih, kad su albumi poznatijih bendova (poput albuma „Brothers in Arms“ Dire Straitsa, jednog od prvih koji je izašao na digitalnom formatu) počeli izlaziti na kompaktnim diskovima (CD-ima), ploče su počele gubiti tržišni udio.

Već 1991. godine prestale su biti dijelom „mainstreama“. Otad su ih prvenstveno koristili i kupovali DJ-evi te audiofili; no, prije nekoliko godina ploče su doživjele renesansu i opet se vratile na velika vrata.

– Trudimo se da se sajam pretvori u standardni događaj, na kojem bi se ljubitelji zvuka vinila mogli družiti četiri-pet puta godišnje. Uspijevamo li u tome? Dođite u Casa Latina Club na neki od budućih sajmova, pa provjerite i sami!

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje: ove nedjelje zabilježeno 83 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 253 uzorka, od čega je evidentirano 83 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 28 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 504. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 73 175 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 34 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 osoba, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje