Povežite se s nama

Život i društvo

Šamec: Prihodi u proračunu su za gotovo 35 posto veći u odnosu na prethodnu godinu

Objavljeno:

- dana

Izvještaj o proračunu za 2018. godinu bila je jedna o točaka dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog, održane u petak. Istaknuto je da je u 2018. godini Općina Trnovec Bartolovečki raspolagala s ukupno 13.904.108,54 kune ili 100,47 posto planiranog iznosa prihoda. U odnosu na prethodnu godinu prihodi su bili 34,57 posto veći. Ukupni rashodi bili su 14.037.938 kuna.

– Planirali smo naš proračun odgovorno i realno. Izvršenje proračuna odnosno ukupni prihodi potvrda su toga. Raduje i podatak da su prihodi za gotovo 35 posto veći u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav način upravljanja financijama nastavit će se i u ovoj, ali i idućim godinama – kazao je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, HNS-ov Zvonko Šamec.

Vijećnici su raspravljali i o izravnoj dodjeli sredstava financijske potpore prema programima rada udruga. Odnosi se to na vatrogasne djelatnosti odnosno pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, sportske djelatnosti šest klubova, lovstvo, zaštitu okoliša i rekreacije koje provodi šest udruga. Nadalje, četiri udruge bave se kulturno-umjetničkim djelatnostima te čuvanjem i prezentacijom običaja. Tu su i aktivnosti Udruge poduzetnika, Agro udruge, Udruge umirovljenika i starijih osoba te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranka Varaždin kluba Trnovec Bartolovečki.

– Naše udruge okupljaju kroz svoje aktivnosti veliki broj mještana općine. Bilo da je riječ o sportu, vatrogastvu, kulturi i čuvanju tradicije našeg kraja, udruge rade sjajan posao i najmanje što se može učiniti je kroz financijsku potporu za njihove projekte olakšati im rad – poručio je načelnik.

Članovi Općinskog vijeća donijeli su i program rada Vijeća u 2019. godina, a među brojnim temama o kojima će se raspravljati svakako se ističu one o općinskom proračunu te njegovim izmjenama i dopunama.

Potvrđene su izmjene i dopune programa javnih potreba u pojedinim područjima za prošlu godinu. Tako je za brigu za djecu predškolske dobi, odgoj i osnovno obrazovanje te srednjoškolsko i visoko obrazovanje iznos u proračunu 3,1 milijun kuna, u zdravstvu 673 tisuće, sportu 517 tisuća, kulturi 455 tisuća te komunalnoj infrastrukturi 2 milijuna kuna, za građenje i opremanje 3 milijuna, a za razvojne programe 8,7 milijuna kuna.

– Svakako treba istaknuti iznos od 3,1 milijun kuna koji je uložen u obrazovanje. Naime, ulaganje kroz predškolski odgoj te osnovno, srednjoškolsko i visoko obrazovanje, najbolje je ulaganja u mlade odnosno budućnost naše općine. Ova razina izdvajanja sredstava predviđena je i za ovu godinu – potvrdio je Šamec.

Donijeta je i odluka da Savjet mladih Općine Trnovec Bartolovečki ima pet članova te je pokrenut postupak kandidiranja i izbora članova Savjeta. U raspravi o stanju sustava civilne zaštite istaknuto je da je u 2018. godini za izradu općih akata, vatrogastvo, HGSS i Crveni križ izdvojeno 480 tisuća kuna dok je iznos planiran za 2019. godinu sto tisuća kuna veći. Kao i na svakoj sjednici raspravljalo se i o stanju nezaposlenosti. Prema posljednjim podacima na području Općine nezaposleno je 106 osoba što znači da Općina ima i dalje jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u županiji.

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje