Povežite se s nama

Život i društvo

Šamec: Prihodi u proračunu su za gotovo 35 posto veći u odnosu na prethodnu godinu

Objavljeno:

- dana

Izvještaj o proračunu za 2018. godinu bila je jedna o točaka dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog, održane u petak. Istaknuto je da je u 2018. godini Općina Trnovec Bartolovečki raspolagala s ukupno 13.904.108,54 kune ili 100,47 posto planiranog iznosa prihoda. U odnosu na prethodnu godinu prihodi su bili 34,57 posto veći. Ukupni rashodi bili su 14.037.938 kuna.

– Planirali smo naš proračun odgovorno i realno. Izvršenje proračuna odnosno ukupni prihodi potvrda su toga. Raduje i podatak da su prihodi za gotovo 35 posto veći u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav način upravljanja financijama nastavit će se i u ovoj, ali i idućim godinama – kazao je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, HNS-ov Zvonko Šamec.

Vijećnici su raspravljali i o izravnoj dodjeli sredstava financijske potpore prema programima rada udruga. Odnosi se to na vatrogasne djelatnosti odnosno pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, sportske djelatnosti šest klubova, lovstvo, zaštitu okoliša i rekreacije koje provodi šest udruga. Nadalje, četiri udruge bave se kulturno-umjetničkim djelatnostima te čuvanjem i prezentacijom običaja. Tu su i aktivnosti Udruge poduzetnika, Agro udruge, Udruge umirovljenika i starijih osoba te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranka Varaždin kluba Trnovec Bartolovečki.

– Naše udruge okupljaju kroz svoje aktivnosti veliki broj mještana općine. Bilo da je riječ o sportu, vatrogastvu, kulturi i čuvanju tradicije našeg kraja, udruge rade sjajan posao i najmanje što se može učiniti je kroz financijsku potporu za njihove projekte olakšati im rad – poručio je načelnik.

Članovi Općinskog vijeća donijeli su i program rada Vijeća u 2019. godina, a među brojnim temama o kojima će se raspravljati svakako se ističu one o općinskom proračunu te njegovim izmjenama i dopunama.

Potvrđene su izmjene i dopune programa javnih potreba u pojedinim područjima za prošlu godinu. Tako je za brigu za djecu predškolske dobi, odgoj i osnovno obrazovanje te srednjoškolsko i visoko obrazovanje iznos u proračunu 3,1 milijun kuna, u zdravstvu 673 tisuće, sportu 517 tisuća, kulturi 455 tisuća te komunalnoj infrastrukturi 2 milijuna kuna, za građenje i opremanje 3 milijuna, a za razvojne programe 8,7 milijuna kuna.

– Svakako treba istaknuti iznos od 3,1 milijun kuna koji je uložen u obrazovanje. Naime, ulaganje kroz predškolski odgoj te osnovno, srednjoškolsko i visoko obrazovanje, najbolje je ulaganja u mlade odnosno budućnost naše općine. Ova razina izdvajanja sredstava predviđena je i za ovu godinu – potvrdio je Šamec.

Donijeta je i odluka da Savjet mladih Općine Trnovec Bartolovečki ima pet članova te je pokrenut postupak kandidiranja i izbora članova Savjeta. U raspravi o stanju sustava civilne zaštite istaknuto je da je u 2018. godini za izradu općih akata, vatrogastvo, HGSS i Crveni križ izdvojeno 480 tisuća kuna dok je iznos planiran za 2019. godinu sto tisuća kuna veći. Kao i na svakoj sjednici raspravljalo se i o stanju nezaposlenosti. Prema posljednjim podacima na području Općine nezaposleno je 106 osoba što znači da Općina ima i dalje jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u županiji.

Život i društvo

Kreće II. faza izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon realizirane I. faze izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu, ovih je dana potpisan ugovor za realizaciju II. faze, odnosno nastavka ulaganja u vrijednosti od gotovo 21 tisuću eura.

Podsjetimo, Turističko-informativni centar, koji će se nalaziti u prostorijama bivšeg mjesnog ureda u Trakošćanu, realizira se u svrhu dodatne promocije i razvoja turizma u čitavom bednjanskom kraju. Kako sama lokacija dvorca Trakošćan, ali i čitav bednjanski kraj, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, realizacija spomenutog centra ima veliku važnost za daljnji razvoj turizma.

– Posjetitelji koji će doći u našu općinu moći će u Turističko-informativnom centru u Trakošćanu dobiti apsolutno sve informacije o Trakošćanu, biseru kontinentalnog turizma. Osim toga, u sklopu centra moći će se dobiti sve informacije o Općini Bednja, zanimljivostima, manifestacijama i festivalima te mjestima koje mogu razgledati i posjetiti – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak, koji ne sumnja da će Turističko-informativni centar doprinijeti još boljem razvoju turizma na cijelom bednjanskom području.

A bednjanski kraj, osim Trakošćana, ima brojne “turističke adute”. Od bogate gastronomije, autohtonih festivala, atrakcija i glazbe.

– Na ovaj ćemo način našim posjetiteljima prezentirati našu cjelokupnu ponudu na jednom mjestu – zaključio je Poljak.

Nastavite čitati

Život i društvo

OŠ Šemovec bila je domaćin “Jumicara“, osebujne edukacije iz prometne kulture za najmlađe  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu završetka školske godine, Osnovna škola Šemovec u četvrtak je bila domaćin Jumicara, edukacije pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe”, na kojoj su se, osim domaćina, okupili i učenici osnovnih škola u Šemovcu, Trnovcu, Jalžabetu i Knegincu.

Osim toga, u posjet općini tom je prilikom stigao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s načelnicom Općine Trnovec Bartolovečki Vericom Vitković i ravnateljicama osnovnih škola u Šemovcu i Trnovcu, Marinom Hižak i Radmilom Sačić, obišao škole u Šemovcu i Trnovu na kojima su nedavno izvedeni radovi obnove.

Župan Stričak kazao je kako u Šemovcu i Trnovcu uređen jedan dio krovišta i fasada te je, koliko je bilo potrebno, odrađeno i unutarnje uređenje hodnika i učionica.

– Kao što možete primijetiti, i dalje ulažemo u škole, vodimo brigu da je taj prostor primjeren, a isto tako vodimo brigu o sigurnosti naših učenika. Osim ulaganja u obrazovanje, gradnju i dogradnju škola i školskih sportskih dvorana, kao i njihovo opremanje, Varaždinska županija financira i čitav niz izvannastavnih aktivnosti kao i dodatnih sadržaja, poput prometnog poligona koji je jučer otvoren u okviru Osnovne škole Kneginec Gornji. Drago mi je što će taj poligon moći koristiti i učenici okolnih škola jer vrlo je važno da djeca steknu prometno iskustvo – rekao je Stričak.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković navela je kako su djeca ovom prilikom primijenila sve ono što su učila tijekom godine, poput prometne kulture, spašavanja unesrećenih, pružanja prve pomoći i oživljavanja.

– Tu su i naši lokalni vatrogasci koji isto tako pružaju pomoć i usluge te uče djecu kako se snalaziti, ali i naša prometna policija koja nadzire sva ova događanja. Zadovoljstvo je što naša djeca sve ono što su tijekom godine učili, danas mogu normalno primjenjivati u svakodnevnom životu – kazala je Vitković.

Zahvalila je ujedno županu Stričaku na razumijevanju potreba trnovečkih osnovnih škola i na dodatnom financiranju kako bi se obavila njihova adaptacija.

– Osnovna škola Šemovec je imala još i trstinu gore u školi, što je opasno za djecu, pa su se tu radili spušteni stropovi, a sve to pod nadzorom naše Županije. Isto tako, u školi Trnovec radila se zamjena pokrova, odnosno popravak krovišta, gdje je prokišnjavala sportska dvorana – dodala je Vitković, pohvalivši angažman Županije i izrazivši nadu u nastavak daljnje dobre suradnje.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je zadovoljstvo što je ova škola bila domaćin inicijative prometne kulture za najmlađe u kojoj su sudjelovale i susjedne škole.

– Sigurnost na cestama i osvještavanje o prometnoj kulturi je izuzetno važno. Smatramo to vrlo bitnim i o tome djeca uče u školama. Ovo je prilika da kroz ovaj program te vještine svakako još više usavrše i da budu što odgovorniji i što savjesniji sudionici u prometu kao pješaci, biciklisti ili danas-sutra vozači. Sigurnost djece bi trebala biti na prvom mjestu, a isto tako sigurnost i odgovornost svakoga od nas u zajednici da budemo odgovorni jedni prema drugima i da vodimo brigu jedni o drugima – kazala je Hižak i zahvalila svima koji su sudjelovali, ali i onima koji su podržali i omogućili ovu hvalevrijednu edukaciju.

Ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić kazala je da je u proteklom razdoblju od početka školske godine škola pripojena na sustav javne odvodnje za koji je Županija izdvojila 29 tisuća eura, a oko školskog dvorišta postavljena je ograda u vrijednosti od 40 tisuća eura, pri čemu je Županija sudjelovala s 50 posto iznosa.

– U prosincu prošle godine je promijenjeno krovište, a za tu investiciju je Županija izdvojila 27 tisuća eura. Opremili smo se i dalje što se tiče opreme naših kabineta, specijaliziranih učionica, nabavili smo za svoju veliku učionicu informatike, učionicu budućnosti, i nova računala te drugu vrijednu informatičku opremu – rekla je Sačić.

Istaknula je također zadovoljstvo što je Županija izašla ususret, prepoznala potrebe škole i brzo reagirala. U obilasku škola bili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek te članovi Skupštine Varaždinske županije Anita Rep i Tin Jurak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje