Povežite se s nama

U fokusu

Počela borba s ambrozijom: samo ove godine građanima kazne u iznosu od 35.000 kuna!

Objavljeno:

- dana

JOŠ NIJE PROCVALA, A VEĆ PROBLEMI

– Uz Dravski kanal sve je puno ambrozije koja samo što nije procvala. Zašto nadležni ne reagiraju? – pitao je čitatelj koji je nazvao našu redakciju.

Dodao je kako su na tom mjestu bili radovi, no nakon što su završili, samo je bačena zemlja iz koje je sada izrasla ambrozija.  

Zemljište u vlasništvu HEP-a, bit će uklonjena

U Gradu Varadinu navode da spomenuto poljoprivredno zemljište uz kanal spada u nadležnost Hrvatske elektroprivrede (HEP).  

– Kontaktirali smo ih i oni će u zakonskom roku izvršiti potrebne agrotehničke mjere – poručuju iz Grada Varaždina.

Iz Grada podsjećaju da su svi vlasnici i ovlaštenici, sukladno ovlastima propisanim Zakonom i Odlukom o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu dužni redovito orati, kositi, krčiti te mehaničkim i kemijskim sredstvima uništavati korov i višegodišnje raslinje na poljoprivrednim površinamaradi sprječavanja obrastanja zemljišta korovom i višegodišnjim raslinjem te njihovog širenja na susjedne parcele.

– Također, radi zaštite zdravlja građana, obavezni su u razdoblju od 15. svibnja do 30. rujna, uništavati ambroziju i druge alergene biljke na poljoprivrednim površinama inače će im se naplatiti kazne u iznosu od 500 do 2.000 kuna ovisno o veličini parcele za fizičke osobe, odnosno, od 800 do 3.000 kuna za obrtnike i poslovne subjekte.

No, koliko je kazni zbog neodržavanja površina naplaćeno prošle i ove godine?

– Prošle godine je izdano 38 obaveznih prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu kazni od 44.000 kuna, a ove godine dosad izdana su 25 prekršajna naloga s ukupnim iznosom novčanih kazni od 35.000 kuna – odgovorili su iz Grada Varaždina.

No, jesu li kazne naplaćene, nisu naveli.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje