Povežite se s nama

U fokusu

HNS-ovci se skidali na vrhu Ivančice: Štromar skinuo majicu s brojem 14 i predao je Batiniću!

Objavljeno:

- dana

POČELO JE, POČELO

– Danas smo se okupili na najvišem vrhu našeg sjevera kako bismo simbolično nastavili tamo gdje smo stali prije deset mjeseci.

Kažem stali, jer se od prošlih izbora u Hrvatskoj ništa nije pomaknulo u pozitivnom smjeru. Odavde se vidi najrazvijeniji dio Hrvatske, dio Hrvatske koji naprijed vodi cijelu Hrvatsku i dio Hrvatske od kojeg ostatak Hrvatske mora učiti, pa tako i Zagreb – poručio je Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a s vrha Ivančice na koju se danas popeo i sam predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Štromar je istaknuo kako nije uspio iskoristiti ono što su mu povjerili građani i stranački prijatelji.

Zadatak vam je pobijediti i Narodnoj koaliciji donijeti 10 ili 11 mandata – poručio je Štromar Batiniću na krovu Hrvatskog zagorja

– Sada skidam majicu koju sam nosio, svi je znaju jer je donijela 16.700 glasova. Batiniću predajem i povjerenje stranačkih kolega, ali i svoje osobno jer znam da će učiniti sve kako bi naš sjever ubuduće imao još više utjecaja u izvršnoj vlasti i što je najvažnije, znam da će učiniti sve kako bi naši građani što bolje živjeli. Gospodine Batiniću, zadatak vam je vrlo jednostavan, pobijediti zahvaljujući preferencijalnim glasovima i Narodnoj koaliciji donijeti 10 ili 11 mandata kako bi Narodna koalicija mogla samostalno osvojiti vlast i napraviti kvalitetniju i bolju Vladu – rekao je Štromar predajući mu majicu s brojem 14.

Saborski zastupnik HNS-a i gradonačelnik Ivanca koji je zadnji na listi Narodne koalicije, rekao je da će učiniti sve da građanima omogući kvalitetniji život: od povećanja broja radnih mjesta, većih plaća, kvalitetnijeg obrazovanja za mlade do bolje prometne povezanosti na sjeveu zemlje.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/HNS

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje