Povežite se s nama

U fokusu

Šantek: Sjednicu sam ja prekinuo, Habijan forsira raspravu o Pravilniku, a mi se bojimo se odlazaka liječnika

Objavljeno:

- dana

ŽUPAN NIJE INTERVENIRAO?

Što se dogodilo na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin i je li ona bila prekinuta s ciljem da se spriječi potpisivanje aneksa ugovora s liječnicima, a prema novom Pravilniku o specijalističkom usavršavanju? 

– U srijedu je održana telefonska sjednica Upravnog vijeća varaždinske bolnice koja je imala samo jednu točku dnevnoga reda, vezano za izgradnju autobusnog ugibališta kod bolnice. Član UV-a Damir Habijan je tom prilikom tražio nadopunu dnevnog reda forsirajući da se raspravlja o problematici Pravilnika o specijalističkom usavršavanju liječnika. Tražio sam da se konzultiram sa stručnim službama Županije i prekinuo sjednicu, jer ne možemo raspravljati i donijeti odluku o toj temi bez jasno pripremljenih materijala – kazao je predsjednik Upravnog vijeća Bolnice Zoran Šantek iz redova HNS-a.

Zašto ne potpisuju anekse?

Time je demantirao da je župan Predrag Štromar, odnosno netko drugi iz Varaždinske županije intervenirao i zatražio od njega da prekine sjednicu. Naime, to je na današnjoj konferenciji za novinare rekao HDZ-ov član Vijeća Damir Habijan. Istaknuo je  da je inicirao da se na dnevni red jučerašnje sjednice uvrsti točka o Pravilniku i potpisivanju aneksa ugovora s liječnicima, no da je sjednica prekinuta “nakon intervencije određenih ljudi iz Varaždinske županije”.

>> Štromar se petlja i u rad varaždinske bolnice: preko svojih HNS-ovaca prekinuo sjednicu Upravnog vijeća?!

Zašto u Općoj bolnici Varaždin još nisu potpisani aneksi ugovora prema novom Pravilniku o specijalističkom usavršavanju liječnika?, pitali smo predsjednika Upravnog vijeća Bolnice Šanteka.

Sporni Pravilnik izazvao je pomutnju ne samo u varaždinskoj, nego i u drugim zdravstvenim ustanovama u zemlji. Liječnici i Hrvatska liječnička komora zahtijevaju njegovu trenutačnu primjenu, a u nekim županijama pokušavaju stopirati potpisivanje aneksa ugovora, jer smatraju da će olakšati odlijev liječnika iz manjih sredina i njihov odlazak iz Hrvatske.

Sporna retrogradna primjena Pravilnika

S obzirom da su prošli zakonski rokovi za potpisivanje aneksa, varaždinskoj su bolnici počele stizati odvjetničke opomene pred tužbu od strane liječnika koji traže potpisivanje aneksa, a Hrvatska liječnička komora najavila je podnošenje disciplinskih postupaka protiv ravnatelja bolnica zbog nepoštivanja Pravilnika.

Prema Šantekovim riječima, Pravilnik ima puno nedorečenosti i manjkavosti zbog čega su i u Ministarstvu zdravlja najavili njegove izmjene pa u Županiji čekaju da se one donesu prije nego se krene u aneksiranje ugovora.

– Potrebno je definirati što je s retrogradnom primjenom Pravilnika, odnose li se nova pravila i na one koji su već potpisali ugovore s bolnicama. Ranije su liječnici specijalisti raskidom ugovora morali vraćati čitav iznos plaća i odštetni zahtjevi bolnica su često bili previsoki, ali novim Pravilnikom specijalisti vraćaju samo troškove mentorstva, što opet nije realno i nisu definirani odštetni zahtjevi. Zato se očekuju nove izmjene, koje je ministar usmeno najavio prilikom nedavne posjete Varaždinu, ali je sada sve na čekanju zbog izbora, a liječnička komora nastoji iskoristiti taj trenutak i isforsirati potpisivanje aneksa – govori Zoran Šantek, iz redova HNS-a.

Zlatna sredina

Smatra da su ranije odštete koje su specijalisti i specijalizanti plaćali bolnicama raskidom ugovora bili previsoki, ali da su prema sadašnjem pravilniku nerealno niski i da je potrebno naći neku sredinu. Kaže da su i u liječnikoj komori svjesni da je sadašnji pravilnik neodrživ i da će se uskoro mijenjati pa da zato forsiraju njegovu trenutačnu primjenu.

– Ovakav pravilnik najviše šteti malim bolnicama kao što je varaždinska, jer omogućuje mladim specijalistima da nakon završene specijalizacije raskinu ugovor i ne vrate se u Varaždin nego ostanu u Zagrebu ili odu u inozemstvo – govori Šantek iako je svjestan da nikakvim prisilama ne mogu zadržati liječnike.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje