Povežite se s nama

Život i društvo

Sat za planet Zemlju: u subotu ugasite svjetla i prošećite gradom u pratnji vodiča uz kratke priče

Objavljeno:

- dana

UKLJUČITE SE I VI

Ove subote, s početkom u 20.30 sati na Starom gradu u Varaždinu bit će obilježen Sat za planet Zemlju.

Tim povodom ugasit će se javna rasvjeta u užem centru grada na sat vremena. Varaždin je jedan od mnogobrojnih gradova koji će sudjelovati u najvećoj globalnoj akciji na svijetu i na taj način poslati poruku o svjesnosti štetnosti klimatskih promjena te skrenuti pozornost na važnost brige o našem planetu.

Ugasite svjetla

U isto vrijeme ugasit će se svjetla u metropolama i gradovima diljem svijeta kao upozorenje na važnost vođenja brige o resursima koje trošimo. Udruga za zaštitu i unapređenje okoliša “Franjo Koščec”, Društvo  turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina te Grad Varaždin zaduženi su za realizaciju navedene manifestacije.

Pozivamo građane da se u što većem broju pridruže ovoj najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji te ujedno u pratnji turističkih vodiča uživaju u šetnji užom gradskom jezgrom pod svijetlima zvijezda uz kratke priče na 12 lokacija. Šetnja završava u dvorištu Muzeja Anđela u Kranjčevičevoj ulici.

Popis ulica u kojima će Elektra u potpunosti ugasiti ili reducirati javnu rasvjetu u subotu, 25. ožujka u vremenu od 20.30 do 21.30 sati su: Stari grad, Uršulinska ulica, Trg tradicijskih obrta, Franjevački trg, Trg kralja Tomislava, Ulica Ivana Kukuljevićeva (do raskrižja sa Ulicom Petra  Preradovića),  Uska ulica, Bakačeva ulica, Trg Miljenka Stančića i Ulica S. S. Kranjčevića.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje