Povežite se s nama

U fokusu

SDP ide s HNS-om na parlamentarne izbore, ali želi više mjesta na listi

Objavljeno:

- dana

Kišićeve želje

SDP bi na izvanredne parlamentarne izbore u 3. izbornoj jednici, kao i u cijeloj Hrvatskoj, ponovno trebao ići u koaliciji s HNS-om, HSU-om, Zagorskom strankom i Laburistima, a još se čeka hoće li im se priključiti i HSS.

Istaknuo je to predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić na danas održanoj konferenciji za medije na kojoj su glavna tema bili upravo izbori.

Nakon što se raspusti Sabor 15. srpnja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspisat će izbore. Prema svim informacijama koje imaju nacionalni mediji, izbori bi se trebali održati početkom rujna. SDP ponovno slaže veliku koaliciju, gotovo identičnu kao na prošlim parlamentarnim izborima. Iznimka je da bi se koaliciji Hrvatska raste trebao pridružiti HSS.

– Prema informacijama, slaže se Narodna koalicija, a u njoj bi, uz SDP, trebali biti HNS, HSU, Laburisti i Zagorska stranka. Još se ne zna hoće li se priključiti i HSS – rekao je Alen Kišić, dožupan i predsjednik gradskog SDP-a.

Na prošlim parlamentarnim izborima, koji su bili u studenom prošle godine, u trećoj izbornoj jedinici na listi koalicije Hrvatske raste SDP je imao šest mjesta, a Kišić sada očekuje više.

Želje

– Očekujem da ćemo u trećoj izbornoj jedinici imati od jednog do tri mjesta više na listi – dodao je Kišić.

Kišić je istaknuo da neće biti prevelikih predizbornih aktivnosti poput velikih predizbornih skupova, no SDP će u Varaždinu povećati aktivnosti tijekom Špancirfesta.

– SDP će dati siguran smjer Hrvatskoj, što će vjerojatno biti slogan na parlamentarnim izborima. O rezultatu ovisi i naša pozicija – zaključio je Kišić.

Istaknimo da je i Gradski odbor SDP-a donio službenu odluku da će SDP imati kandidata za gradonačelnika.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje