Povežite se s nama

U fokusu

Šef HNS-a Vrdoljak u Sračincu o lijevim i desnim, a Štromar Srakarima obećao sportski centar s dvoranom

Objavljeno:

- dana

– Svima su usta bila puna stavova dosta nam je lijevih i desnih, naših i vaših, dosta mi je partizana i ustaša, hoćemo promijene, reforme i rezultate…

Znate kako je to završilo? HNS je pun rana od posljedica ispunjavanja želja posljednjih godina. Lako za ožiljke i rane, ali ono što me je zabrinulo je poruka koju time šaljemo svima. Da ćemo ga ozlijediti? Raniti? I proteklih tjedana svima su nam usta bila puna želja za promjenom – da obrazovanje treba uskladiti s tržištem rada. Ali kada odlučimo da u strukama, kao što su frizeri, zidari i dimnjačari, u dogovoru s njihovim budućim poslodavcima izbacimo povijest i biologiju, onda krene rafalna paljba od svih protiv navedenih promjena. To samo pokazuje da famozni hrvatski jal nije samo predrasuda o Hrvatima nego i „modus operandi“ hrvatske politike. Priželjkujemo i radujemo se tuđem neuspjehu iako ceh plaćamo svi. Upravo to je prvi obrazac koji treba promijeniti. Ne želim da moja zemlja ide nazad. Želim da Sračinec, da Hrvatska ide naprijed. Čestitam vam blagdan sv. Mihaela i čast mi je doći među ljude koji su vrijedni i pokazuju rezultat. Na meni nije da pričam o povijesti Sračinca i budućnosti, ali vam želi poručiti da promjene koje znače uspjeh znače uspjeh za sve. Mijenjajte sve, posebno sebe, posebno od načelnika Bože – našalio se šef HNS-a Ivan Vrdoljak večeras na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Sračinec u kojoj traje proslava “Dana Miholja”.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak

Na sjednici su bili državni tajnik general Zdravko Jakop, saborski zastupnici Božica Makar, Milorad Batinić iz HNS-a i Anđelko Stričak iz HDZ-a, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, a u Sračinec je stigao i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

– Uvijek se u Sračincu govori kako je neki Srakar zaslužan za ovo, za ono… Danas je zamjenik župana spomenuo jednog Srakara, odnosno Svibovčanca koji je više od 120 projekata pripremio za Varaždinsku županiju, a nije ga poimenično naveo. Krunoslav Lukačić je zaslužan za sve to. Valjda ćemo mu naći novo mjesto, jer tu više nije poželjan, pa da i dalje radi te projekte – rekao je Štromar.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar

Potpredsjednik Vlade mještanima Sračinca dao je i jedno obećanje.

– Napravit ćemo sportski centar s velikom dvoranom jer Sračinec to zaslužuje. Napravit ćemo i to, sretan vam Dan općine – poručio je Štromar.

Prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Sračinca Domagoj Bačani, dok je o projektima govorio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Uređenje Ulice kralja Tomislava, Ulice Matije Gupca u Sračincu, energetska obnova zgrade Općine Sračinec, adaptacija vrtića, uređenje crkvenih zvona na crkvi sv. Mihaela i crkvi sv. Benedikta u Sračincu i Svibovcu samo su neki od pokrenutih projekata. Tu je i jedan od najznačajnijih, projekt „Velika graba“ u iznosu od 8,6 milijuna kuna.

– Hvala svim institucijama u Varaždinskoj županiji koje su nam pomogle u pripremi i Vladi, što je prepoznala naše projekte. Nije važno jeste li lijepi ili politički podobni, morate dobro raditi projekte da dobijete novce – rekao je Novoselec, koji se osvrnuo i na pokušaj opstrukcije općinske vlasti prilikom donošenja proračuna, zbog čega se Općina s početkom ove godine našla u jednoj nezavidnoj situaciji. No, stabilnost je postignuta koalicijom HNS-a i HDZ-a u Općini Sračinec.

Načelnik Božidar Novoselec

Zamjenik varaždinskog župana Paljak, koji s obitelji živi u Sračincu, pohvalio je projekt  „Velike grabe“, ali najavio i potporu.

– Podršku svih županijskih struktura ćete imati, posebice za EU projekte, a projekt „Velika graba“ je odličan. Koliko ja znam, građevinska dozvola je tu – rekao je Paljak i dodao kako nije čudo što su se političke okolnosti u Sračincu promijenile, a politička retorika postala oštrija kada je Sračinec oduvijek bio “pod povećalom”.

– Ali morate znati da je vrijeme jednoglasnih odluka prošlo. S time se morate pomiriti. Naravno da će nakon svega građani odlučiti tko je od ovih opcija prisutnih u Sračincu bio u pravu, a tko ne. Sračinec je lijepo mjesto za život, no još je puno prostora za razvoj – poručio je Paljak i svima poželio dobar provod i uživanje u programima pripremljenim uz „Dane Miholja“.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje