Povežite se s nama

U fokusu

“Šivače ubijaju s predumišljajem – znaju da će u 50. godini biti invalidi”

Objavljeno:

- dana

(NE)ZAPOSLENOST

Svaki treći radnik koji je u Varaždinskoj županiji ove godine uspio pronaći posao zaposlen je u prerađivačkoj industriji. Od siječnja do rujna ove godine zaposlene su ukupno 5.802 osobe, od čega je njih 1.841 ili čak 31,7 posto posao našlo u tvornicama.

I sljedeće godine se očekuje slična situacija, jer je župan Predrag Štromar potvrdio da austrijska tvrtka upravo kupuje 40.000 četvornih metara zemljišta u Poslovnoj zoni Jalžabet. Već ranije je najavljeno da će graditi tvornicu za proizvodnju kožnih sjedala za zrakoplove vrijednu osam milijuna eura i zaposliti 250 ljudi.

Iako je u evidenciji varaždinskog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje 19. studenoga bilo evidentirano 10.777 nezaposlenih, šivača nema dovoljno.

Iako je nezaposlenih blizu 11.000, šivača nema dovoljno, a školuje ih se 84

– Mi smo tekstilni bazen i ne možemo raditi na ovaj način. Obrazovni sustav ne školuje dovoljno šivača, ukupno njih 84. Svi bi htjeli biti tajnice i ekonomisti, ali netko mora raditi i u proizvodnji – istaknula je Jasenka Hutinski, pročelnica varaždinskog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje na sjednici županijske skupštine prošli tjedan.

Zašto se nitko ne želi školovati za zanimanja potrebna kožarskoj i tekstilnoj industriji? Dramatičan odgovor na to pitanje dao je vijećnik Hrvatskih laburista Siniša Miličić.

– Roditelji, nemojte svoju djecu slati u šivače, u kožarsku i tekstilnu industriju, jer će ih vrijeđati, zlostavljati i tjerati da rade duže. Poslodavci ih ubijaju na radnim mjestima. U radno-intenzivnoj industriji poslodavci točno znaju što rade. Razgovarao sam s njima, oni znaju da će njihov radnik u 50. godini biti invalid, a onda će ga brzo zamijeniti s drugim s burze, koji će raditi za još manju plaću. To je ubojstvo s predumišljajem – ustvrdio je.

Prekovremeni

Naveo je i primjere teških kršenja radničkih prava. – I dok poslovodstvo jedne tvornice u Varaždinskoj županiji prima nagrade za uspješan rad, više stotina njihovih radnika prima plaće niže od zakonom propisanog minimalca – naveo je Miličić.

Međutim, upozorio je i na prekovremeni rad u trgovini koji se ne plaća, ali i na neobično visok broj prekovremenih sati u jednoj tvornici. – U jednoj tvrtki imaju čak 85.000 prekovremenih sati. To je 40 radnih mjesta na puno radno vrijeme – istaknuo je.

O kojim tvrtkama je riječ, nije htio odgovoriti. – Ne mogu to reći, jer će sindikalisti imati velikih problema – rekao je.

Župana Predraga Štromara pitali smo jesu li se u Županiju možda javili radnici zbog teških kršenja radničkih prava. – Ne, nisu. O tome ništa ne znam. Pitajte Miličića – kratko je odvratio, iz čega se dalo naslutiti da ga je pogodila izjava o “poslovodstvu koje prima nagrade, a krši radnička prava”.

Pročelnicu HZZ-a Jasenku Hutinski je pak pogodilo ponašanje zaposlenika općina i gradova iz županije. – Svim odjelima za gospodarstvo poslali smo molbu da nam pošalju potrebe za radnom snagom te koje investicije planiraju. Upit smo poslali na 60-70 adresa, a primili smo svega tri odgovora! Ako će se i dalje oglušiti na naše molbe, sljedeći put ću poimence navesti sve koji nisu poslali odgovore – poručila je Hutinski.

Najtraženija zanimanja

1. Radnici u održavanju
2. Radnici na liniji
3. Šivači
4. Prodavači
5. Konobari
6. Medicinske sestre
7. Diplomirani ekonomisti
8. Kožarski radnici
9. Zidari
10. Odgajatelji

Iz evidencije izbrisan 2.721 radnik

Iako broj nezaposlenih i dalje raste te bi na kraju ove godine opet mogao premašiti brojku od 11.000, Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj. Nižu stopu imaju samo Zagrebačka, Istarska i Primorsko-goranska županija. U našoj županiji je prosječni broj nezaposlenih osoba u prvih devet mjeseci ove godine bio 11.108 osoba, što je porast od 8,9 posto ili čak 900-tinjak osoba više nego 2012.

Veljača je bila najgori mjesec: tada su na burzi bile registrirane čak 12.052 osobe. Od ožujka se broj počeo smanjivati i 19. studenog iznosio je 10.777 nezaposlenih.
Međutim, stvarni broj nezaposlenih osoba je daleko viši: iz evidencije varaždinskog ureda Zavoda za zapošljavanje je u prvih devet mjeseci izbrisana 2.721 osoba. To je povećanje od 1,3 posto u odnosu na 2012. godinu kada je “iz ostalih razloga osim zaposlenja” izbrisano 2.687 osoba.

Izvještaj o nezaposlenosti i zapošljavanju od siječnja do rujna 2013. godine prihvatili su prošli tjedan vijećnici Županijske skupštine uz zaključak da će zbog rasta nezaposlenosti Županija “u suradnji s resornim ministarstvima i HZZ-om – Područnim uredom Varaždin i nadalje aktivno poduzimati sve potrebne i moguće mjere u cilju očuvanja radnih mjesta te otvaranje novih kako bi se zaustavio daljnji rast nezaposlenosti”.

– Što uopće trebamo prihvaćati? Činjenica je da nezaposlenost raste i da nije dobro. U Zaključku se navode mjere. Pa koje su to mjere, što se poduzima? O tome trebamo raspravljati. U Knegincu je zatvoren B•Hyper, a još se nešto sprema. Neću reći, ali me zabrinjava – rekao je HSS-ov vijećnik Zvonimir Sabati.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje