Lijepe vijesti pristižu iz Starogradske vijećnice Skupštine Grada Zagreba! U utorak, 19. studenoga, održana je svečanost povodom 20 godina akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, čiji je organizator bio Središnji koordinacijski odbor akcije. Na svečanosti je objavljeno da je MURID-ova akcija “Budi sretna priča jednog medvjedića!” dobila priznanje kao NAJ-NAJ AKCIJA 2019. na državnoj razini, to jest, proglašena je jednom od triju najakcija u Republici Hrvatskoj!

Grad Čakovec status Grada – prijatelja djece stekao je 2005. godine, među prvima u Hrvatskoj, i otada posebnu pažnju poklanja upravo svojim najmlađim sugrađanima. Sudionici akcije Gradovi i općine – prijatelji djece krajem studenog svake godine, budući da je 20. studenog 1989. donesena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, iskustva u provedbi projekata i aktivnosti razmjenjuju na savjetovanju koje se tradicionalno održava u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Svečanost je održana i povodom obilježavanja 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta. Tijekom svečanosti prikazan je film redatelja Marija Kovača pod nazivom “Dvadeset godina zajedno do gradova i općina – prijatelja djece”. U dijelu filma koji je snimljen u Čakovcu dječji su vijećnici predstavili “Baby fitness”, “Cuga je tuga”, “Budi neovisan i slobodan” te druge zdravstvene preventivne programe namijenjene djeci i mladima koji se kontinuirano provode već 15-ak godina i po kojima je Čakovec prepoznatljiv u hrvatskim okvirima.

Gradovi i općine svake godine izabiru po jedan projekt koji proglašavaju Naj-akcijom te izvješće o njenoj provedbi šalju Središnjem koordinacijskom odboru akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. U 2019. godini Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece za Naj-akciju je odabrao projekt “Budi sretna priča jednog medvjedića”, koji je provela Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu.

Središnji koordinacijski odbor iz Zagreba čakovečku je Naj-akciju, uz projekte iz Novske i Opatije, proglasio jednom od tri najoriginalnije Naj-akcije u 2019. godini pa je Gradu Čakovcu dodijeljeno posebno priznanje za “Naj, naj-akciju 2019.”

Grad Čakovec na savjetovanju je, osim već spomenutih, predstavljala i dr. Narcisa Slugan, članica čakovečkoga Koordinacijskog odbora zaslužna za provedbu zdravstvenih programa poput “Alkohol nije cool” i “Cuga je tuga”.

Ukupno je u odabiru sudjelovalo više od 60 akcija iz cijele zemlje. Na svečanosti su dodijeljene 29 pohvale, 24 povelje i tri glavne akcije – čime se njihova “priča medvjedića” uvrstila među tri najbolje u državi!

Podrška

Samu svečanost, ali i akciju podržavaju UNICEF, Hrvatski liječnički zbor, Savez DND-a Hrvatske, Udruga gradova, Hrvatska zajednica općina i Hrvatska zajednica županija.
Priznanje za najakciju primile su izvršna direktorica MURID-a, Silvija Pucko, te predsjednica DND-a Čakovec i Koordinacijskog odbora “Grad Čakovec – prijatelj djece”, Gordana Šoltić Siladi te voditelj odsjeka za društvene poslove Grada Čakovca, Igor Mesarić. Sam projekt prezentirale su, uz direktoricu MURID-a, i dječja gradonačelnica Dorja Vincek te Mirta Sabo iz III.OŠ Čakovec uz vodstvo učiteljice Katarine Pahek Čajić.
Na ovoj svečanoj sjednici posebnu zahvalu dobila je prim. mr. sc. Marija Hegeduš Jungvirth  za dugogodišnji doprinos u promociji i provedbi akcije Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Komentari

Komentara