Povežite se s nama

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica – cirkus

Objavljeno:

- dana

Varaždinske Toplice

“Zahvaljujući meni sad ste gradonačelnica”, “Lažete da sam svim silama želio biti predsjednik Vijeća”, “Obraćali ste se meni, a gledali…”, “Zahvaljujući meni prošla su dva proračuna”…ovako se Stanko Medvedec, bivši predsjednik Vijeća Varaždinskih Toplica u ostavci, razračunavao s kolegama iz Vijeća i gradonačelnicom Gorankom Štefanić te njezinim zamjenikom, Nedeljkom Mihalićem, na 18. Sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica.

Bila je to sjednica na kojoj je prva točka dnevnog reda bila upravo razriješenje nekadašnjeg laburista Stanka Medvedeca, koji je mjesec dana najavljivao kako će upravo na toj sjednici objasniti razloge zbog kojih je, nakon samo nekoliko mjeseci mandata, dao ostavku. 

Prije nego je započeo prozivku svih koji su mu, prema njegovom sudu, nešto skrivili, Medvedec je, još uvijek kao predsjednik Vijeća, zabranio ostalim vijećnicima da ga prekidaju dok govori.

Gradonačelnica i zamjenik napustili sjednicu

Ovakav potez gradskih čelnika i najava ostalih mu kolega da će i oni napustiti sjednicu, ušutkalo je Medvedeca u najavi sa će pojedinačno, svakome od vijećnika reći otvoreno što ima, “iako znam da će biti neugodno”.

 

Stanko Medvedec uspio je u jednome – bila je to valjda jedina točka dnevnog reda na topličkim sjednicama oko koje su se složili svi vijećnici. Čak se niti oko sadnje kanadske topole nisu mogli dogovoriti. Jedino je Mato Halužan izgleda bio spreman saslušati predsjednika, zaključujući kako “je sramota da su gradonačelnica i zamjenik napustili sjednicu jer nisu spremni saslušati istinu”.       

Prva je reagirala gradonačelnica Štefanić i nakon komentara da je Gradsko vijeće postalo cirkusom, napustila sjednicu. Nedugo potom isto je učinio i njezin zamjenik, Nedeljko Mihalić.

Iznenadne odluke Stanka Medvedca

Puno se razgovaralo o tome kako je Medvedec, čije su nenadane odluke često u zadnji tren mijenjale kompletnu političku scenu Toplica, koji se neprestano pozivao na moral, kada su ga tražili da vrati mandat Laburistima, odbio to učiniti.

Umjesto toga sazvao je sastanak predsjednike svih klubova te Štefanić i Mihalića. Sastanak je, kako je objašnjavao na sjednici, sazvao da provjeri ima li još uvijek povjerenje kao predsjednik Vijeća, a ne kako se, kako je rekao “insinuiralo” da je tražio podršku.

Na primjedbu Nedeljka Mihalića., upućenu prije nego je napustio sjednicu, da je zapravo riječ o istome, Medvedec se dodatno ražestio. I ovoga puta podržan HDZ-ovim Matom Halužanom rekao kako bi ona trebala podnijeti ostavku jer ne uživa povjerenje Gradskog vijeća, Goranka Štefanić mirno je odgovorila. Naše su pozicije sasvim drukčije, odgovorila mu je.                                                                                                      

Štefanić: – Miješate kruške i jabuke. Mene se izabrali građani na neposrednim izborima za razliku od vas kojega su izabrali vijećnici.

Gradonačelnica je na sastanku rekla Medvedcu da su ga podržali kao laburista, a obzirom da je napustio stranku, sada je nezavisan zastupnik

 

 

 

Ratković vs. Medvedec

Da nije tragično bilo bi smješno gledati kako su se Petar Ratković, predsjednik Vijeća na čije je mjesto sjeo Medvedec i Stanko Medvedec, obojica stojećki, prijeteći mašući jedan prema drugome, verbalno nadmudrivali.

Vruća stolica

Nakon što je Stanko Medvedec razriješen s dužnosti, na njegovo je mjesto privremeno sjeo zamjenik Ljubomir Svetec uz komentar “ovo je vruća stolica, ne znam koliko ću se na njoj dugo zadržati”, aludirajući na dvije predsjedničke smjene Vijeća u nepunih pola godine.

Dvije predsjedničke smjene Vijeća u nepunih pola godine.

Nakon ovakvog uobičajenog cirkusa od sjednice, kako ga je nazvala Goranka Štefanić, po ostalim se točkama dnevnog reda raspravljalo, kako je izgledalo, tek reda radi. Na sumnjičavost vijećnika HDZ-a i HSLS-a o nekim proračunskim stavkama, knjigovotkinja je gotovo u lipu pročitala sve prihode i rashode. Od 1,5 tisuća kuna do milijuna.

 

Ulica Maršala Tita ostaje

HDZ je na dnevni red želio dodati točku o preimenovanju Ulice maršala Tita, u kojoj se nalazi i zgrada Grada, ali prijedlog nije prošao. Ipak, Nedeljko Mihalić je rekao da je sramota ulici u kojoj živi tri stanara, a ostalo su poslovni subjekti, dati ime Ulica hrvatskih branitelja, kako je predloženo.

I tako je još jedna sjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica završila gotovo bez rješenja makar i jednog gradskog problema. Vijećnici su ju odradili kao i obično – svađajući se i vrijeđajući jedni druge. Grad? Projekti? Možda na nekoj od sjednica ipak dođe na dnevni red.       

Izvor:
Foto:

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje