Povežite se s nama

Život i društvo

Škola brzog čitanja i mudrog učenja jedinstvena je u Hrvatskoj

Škola brzog čitanja i mudrog učenja

Objavljeno:

- dana

Međunarodna Škola brzog čitanja i mudrog učenja, dobitnik ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos obrazovanju u regiji, organizira besplatne radionice za djecu u Varaždinu!

Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, dnevno primamo 100 puta više informacija nego što li je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina. U pvoj Školi polaznike se uči kako tu ogromnu količinu informacija kvalitetno primiti – kako u kratkom vremenu izdvojiti bitne informacije te kako povećati kapacitet za prijem informacija korištenjem specijalnih tehnika brzog čitanja. Nadalje, polaznici uče kako primljene informacije efektivno pohraniti u mozgu i učinit ih brzo dostupnima kad zatrebaju. Na kraju, uče kako kvalitetno prezentirati sve što su naučili, a to je ono što se kroz klasično obrazovanje rijetko nauči, objašnjava Ana Koren Friščić, vlasnica Škole brzog čitanja i mudrog učenja u Varaždinu.

Škola brzog čitanja i mudrog učenja je jedinstvena škola u Hrvatskoj i namijenjena je svima koji žele uz manje dosade, truda i potrošenog vremena postići bolje rezultate u školi, na fakultetu, poslu te u svakodnevnom životu. Idealni polaznici programa ove Škole su pametna, ali pomalo lijena djeca ili pak marljiva, ali pomalo zbunjena i dekoncentrirana djeca, kao i oni đaci koji izrazito vole jedan ili dva predmeta, a ostale predmete ne vole. Također, interesna skupina Škole brzog čitanja i mudrog učenja jesu i djeca koja puno vremena ulažu u sportske aktivnosti – ova Škola će ih naučiti kako da s manje utrošenog vremena svladaju školsko gradivo kako bi mogli uskladiti školske i sportske obaveze.

Program Škole traje šest mjeseci. Nastava se organizira u tri vezana školska sata vikendom ili radnim danom poslijepodne. Roditelji imaju mogućnost priključiti se svojoj djeci na završnoj radionici kako bi im bili podrška u implementaciji naučene metodologije u njihovom svakodnevnom učenju. Osim za djecu školskog uzrasta, ovaj program organizira se i za odrasle.

Škola je jedinstvena i po tome što je po završetku šestomjesečnog programa moguće nastaviti njegovati naučene tehnike i vještine u Klubu mudrog učenja.

Škola u Varaždinu trenutno provodi besplatne radionice i testiranja budućih polaznika za upis u jesenske grupe.
Informacije i predbilježbe za besplatne informativne radionice 27. i 29. kolovoza:
http://brzocitanjeiucenje.eu/prijava/ ili na [email protected]

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje