Povežite se s nama

Život i društvo

Skromnim proračunom ostvaruju ciljeve i realiziraju projekte za dobrobit mještana

Objavljeno:

- dana

Veliki Bukovec slavi Dan općine, a u zadnja dva tjedna održana su razna događanja. Središnji dio proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je održana u srijedu.

Predsjednica Općinskog vijeća Jasenka Zdelar naglasila je činjenicu da je Općina Veliki Bukovec jedna od najmanjih u Varaždinskoj županiji, ali i da sa skromnim proračunom polako i sigurno ostvaruju svoje ciljeve. U svom je govoru istaknula da su mladi prioritet Općine. 

-Radi toga dajemo pomoć roditeljima prilikom rođenja djeteta,sufinanciramo smještaj djece u dječjim vrtićima,roditeljima osnovnoškolaca također sufinanciramo troškove radnih bilježnica i troškove prijevoza autobusom, od prošle godine zajedno sa Županijom financiramo produženi boravak u školi – kazala je Zdelar te podsjetila kako je prošle godine zahvaljujući županiji i Općini Mali Bukovec dovršena sportska dvorana i proširena Osnovna škola. 

Navela je i kako se isplaćuju jednokratne pomoći studentima. Istaknula je i veliku važnost udruga koje obogaćuju život u Općini. Naglasila je kako se ne zaboravlja ni na mještane starije životne dobi, a nije zaboravila ni na veliku elementarnu nepogodu, odnosno tuču koja je zadesila područje Općine prošle godine. 

-Danas sa zadovoljstvom mogu reći da nam je pomoć stigla i to u zaista lijepim iznosima. Zahvaljujem se našem županu  koji se posebno angažirao tako da su pomoć dobili svi koji su pretrpjeli štetu – zaključila je Zdelar. Dodajmo da je za pokriće štete iz županijskog proračuna uplaćeno oko 720 tisuća eura za 204 objekta na području općine i ta su sredstva isplaćena početkom rujna. 

Na njene riječi nadovezao se načelnik Općine Franjo Vrbanić uz poruku da će se prošla godina pamtiti po elementarnoj nepogodi, ali da će se ova godina pamtiti po ljepšim stvarima te je pobrojao sve mjere koje poboljšavaju i unaprjeđuju kvalitetu života mještana.

-Dajemo potpore roditeljima za novorođenu djecu, sufinanciramo vrtić, sufinanciramo nabavku radnih bilježnica, potpun prijevoz djece iz naselja Dubovica i Kapela Podravska. Uložili smo značajna sredstva u školu te tako zadovoljili uvjete i prije nego što je školska reforma donijela odluku o cjelodnevnoj nastavi. Financiramo produženi boravak učenicima prvog i drugog razreda te nekolicini iz trećeg. Što se tiče srednjoškolaca, njima dodjeljujemo stipendije za deficitarna zanimanja – kazao je načelnik te posebno pohvalio studente budući da 95% mladih koji završe srednju školu upisuju neki od fakulteta. 

Prema riječima načelnika Općina vodi brigu o očuvanju okoliša.  

-Prakticiramo zelenu tranziciju kao projekt same države pa smo protekle godine u dječjem vrtiću Krijesnica instalirali fotonaponsku ćelijsku elektranu i dizalicu topline. Na taj način smanjit ćemo emisiju CO2 prema onome što nam je Europska unija naredila – pojasnio je Vrbanić.  

Kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi završen je rotor u Dubovici u suradnji sa ŽUC-om, koju je načelnik okarakterizirao kao jako dobru. Vlastitim sredstvima u iznosu od 65 tisuća eura Općina je započela radove na dionici ceste u Poduzetničkoj zoni u Velikom Bukovcu. Vrbanić je najavio i projekte koji se odnose na zaštitu prirode i turizam.

-Mi smo općina s možda najvećom površinom zaštićenog područja u Varaždinskoj županiji. Imamo park prirode Mura – Drava koji seže od naselja sve do granice s Međimurskom županijom i tu su također otvoreni natječaji za revitalizaciju takvih prostora i njihovo korištenje u turističke svrhe. Imamo uz to vezana dva projekta – poučnu stazu u šumi s vidikovcima i ostalim sadržajima koje takve staze moraju imati – rekao je načelnik. 

Osvrnuo se i na postojeći objekt dječjeg vrtića u Velikom Bukovcu te najavio povećanje kapaciteta zbog sve većih potreba, odnosno potražnje za slobodnim mjestima u vrtiću. 

Općina Veliki Bukovec također ima odličnu suradnju sa susjednim općinama i Gradom Ludbregom, a ta suradnja već sada rezultira i konkretnim projektima. 

-Imamo strategiju mobilnosti u koju je ugrađen javni prijevoz za što su zainteresirani i primjerice Grad Varaždinske Toplice i Općina Trnovec Bartolovečki. Zahvaljujući tom projektu, približili bi i Ludbreg i Varaždin našim mještanima. Ove godine završavamo projekt širokopojasnog interneta i do kraja godine bi svako kućanstvo koje je ušlo u projekt trebalo biti spojeno na mrežu – zaključio je načelnik te svim mještankama i mještanima čestitao Dan Općine i blagdan svetog Franje Asiškog. 

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković naglasio je kako je Općina Veliki Bukovec u zadnjih godinu dana puno toga napravila.

-Općine Veliki i Mali Bukovec većinu projekata su napravile zajednički. Stoga se uime Općine Mali Bukovec od srca zahvaljujem i nadam još boljoj suradnji u budućnosti. Siguran da će se projekti za šire područje naših dviju općina nastaviti na dobrobit svih mještana ostalih općina – rekao je načelnik Marković.

Marković je istaknuo kako mještani Velikog Bukovca i njihove udruge mogu biti primjer ostalim općinama i udrugama.

-Svojim zajedništvom daju primjer ostalim općinama i udrugama kako zajedništvo prenijeti na mlađe generacije jer se upravo time može puno toga napraviti pod vodstvom vašeg načelnika i općinskog vijeća – završio je Marković.

Svečanoj sjednici u Općini Veliki Bukovec nazočila je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

-Ovo je Općina koja je bolja iz dana u dan, Općina koja radi 365 dana u godini. Kraj ste vrijednih i marljivih ljudi, obrtnika, gospodarstvenika i samozatajnih poljoprivrednika. Na vašem grbu je cvijet i drago mi je što 40% proizvedenog cvijeća dolazi iz ove općine. Budite ponosni na vaš grb jer je cvijeće simbol nade, ljubavi i mira – rekla je zamjenica.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec napomenula je kako je u posljednjih godinu dana realizirano puno projekata, a veseli je i briga o mladima.

-Općina i Županija zajedno su zamijenile krovište na osnovnoj školi, a zajedno radimo i na dizanju komunalne infrastrukture. Zajedno moramo i pomoći dijelovima koji su stradali od tuče, a tu se uključila i Vlada. Varaždinska županija je u protekle tri godine povećala sredstva i za poljoprivredu, ona je naš prioritet i po poljoprivredi smo prva županija u Republici Hrvatskoj. Zato pozivam naše poljoprivrednike i OPG-ove da koriste naše mjere. Jedino kroz zajedništvo možemo napraviti jako puno, ovdje vizija ne nedostaje – zaključila je Zagorec.

Tijekom svečane sjednice sa svojim bogatim programom sudjelovali su učenici Osnovne škole Veliki Bukovec.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje