Povežite se s nama

Međimurje

Škvorc: Postavili smo si puno zadataka za dobrobit mještana

Objavljeno:

- dana

MALA SUBOTICA

Povodom Dana Općine Mala Subotica, u Domu kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Brojne sumještane, kao i goste iz okolnih općina i gradova, dočekali su domaćini, Valentino Škvorc, načelnik Male Subotice, Mladen Lacković, zamjenik načelnika, i Mladen Križaić, predsjednik Općinskog vijeća.

Veliki planovi

– Općina je od svojeg osnivanja 1993. godine do danas napravila veliki iskorak u svakom pogledu. Naši sumještani imaju bogate i ispunjene gospodarske, vjerske, kulturne, zdravstvene, predškolske, školske i sportske sadržaje. No, to ne znači da je posao završen. Čeka nas još puno novih planova – rekao je prilikom svog obraćanja Mladen Križaić.

Brojni projekti puno brže bi se realizirali da nam država nije toliko centralizirana – rekao je dožupan Grivec

A više o planovima u bližoj budućnosti rekao je novi načelnik Valentino Škvorc.
– Puno je toga što smo si stavili pred sebe kao zadatke koje moramo izvršiti za dobrobit svih mještana. Uređenje prostora ispred Doma kulture polako se privodi kraju, a sve će biti gotovo sredinom kolovoza. Visoko na listi prioriteta je adaptacija i dogradnja Dječjeg vrtića, kao i uvođenje širokopojasnog interneta. Izgradit će se i kanalizacija kroz sva općinska naselja, nakon čega slijedi i rekonstrukcija prometnica. Sve ove projekti provodimo kako bismo dodatno poboljšali kvalitetu života naših mještana, ali i kako bismo zadržali mlade da ostanu ovdje živjeti. Nismo zaboravili niti mnogobrojne udruge. One su naš ponos jer predstavljaju Općinu svojim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu. I dalje ćemo nastaviti pratiti i pomagati njihovo djelovanje – zaključio je načelnik Škvorc.

U ime Međimurske županije okupljene je pozdravio i čestitao im Dan Općine zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Nagrade učenicima

– Svojim angažmanom niste stvorili samo bolju Malu Suboticu već i bolje Međimurje, ali i Hrvatsku. Siguran sam da bi se brojni projekti puno brže realizirali da nam država nije toliko centralizirana. Čitav napredak brže bi se razvijao kada bi se nižim razinama omogućila veća sloboda – rekao je Grivec.  Svečana sjednica bila je prilika da se najzaslužnijim pojedincima uruče nagrade i priznanja. Tako su Vladimir Domjanić i Marija Jelenić primili Plaketu Općine Mala Subotica “Grb Općine Mala Subotica”. Pečat Općine Mala Subotica pripao je DVD-u Sveti Križ, dok su zahvalnice uručene Zlatku Horvatu, Josipu Dodleku, Slavku Križaniću i Đuri Kovačiću.

Priznanja za postignute uspjehe na natjecanjima primili su Severina Lajtman, Tin Hrgović, Elio Hrgović, Jana Držanić, Helena Marčec, Neva Novak, Nika Halić, Štefan Granatir, Medijska grupa Osnovne škole Tomaša Goričanca, USR “Sport za sve”, Tamburaški orkestar KUU “Zvon” Župne zajednice Mala Subotica, Filip Novak, Lucija Obadić, Martina Korpar, Jelena Horvat, Domagoj Mihalic i Vladimir Mihalic.

U bogatom zabavno-kulturnom programu nastupili su članovi KUU “Zvon”, mališani iz Dječjeg vrtića “Potočnica”, Severina Lajtman, koja je recitirala Krležine stihove “Ni med cvetjem ni pravice”, te Slavko Držanić, a emitiran je i film “Pozabljeni”. Film govori o nekoliko mještana Općine Mala Subotica koji su se bavili zanimanjima koja su danas zaboravljena, a pripremili su ga učenici 6. a razreda, članovi medijske grupe Ema Herman, Valentina Lacković, Karlo Puklek, Matija Puklek, Petar Vlašić i Ana Vojković uz pomoć učiteljica Ive Mihalic Krčmar i Nikoline Hampamer.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje