Povežite se s nama

Međimurje

Škvorc: Postavili smo si puno zadataka za dobrobit mještana

Objavljeno:

- dana

MALA SUBOTICA

Povodom Dana Općine Mala Subotica, u Domu kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Brojne sumještane, kao i goste iz okolnih općina i gradova, dočekali su domaćini, Valentino Škvorc, načelnik Male Subotice, Mladen Lacković, zamjenik načelnika, i Mladen Križaić, predsjednik Općinskog vijeća.

Veliki planovi

– Općina je od svojeg osnivanja 1993. godine do danas napravila veliki iskorak u svakom pogledu. Naši sumještani imaju bogate i ispunjene gospodarske, vjerske, kulturne, zdravstvene, predškolske, školske i sportske sadržaje. No, to ne znači da je posao završen. Čeka nas još puno novih planova – rekao je prilikom svog obraćanja Mladen Križaić.

Brojni projekti puno brže bi se realizirali da nam država nije toliko centralizirana – rekao je dožupan Grivec

A više o planovima u bližoj budućnosti rekao je novi načelnik Valentino Škvorc.
– Puno je toga što smo si stavili pred sebe kao zadatke koje moramo izvršiti za dobrobit svih mještana. Uređenje prostora ispred Doma kulture polako se privodi kraju, a sve će biti gotovo sredinom kolovoza. Visoko na listi prioriteta je adaptacija i dogradnja Dječjeg vrtića, kao i uvođenje širokopojasnog interneta. Izgradit će se i kanalizacija kroz sva općinska naselja, nakon čega slijedi i rekonstrukcija prometnica. Sve ove projekti provodimo kako bismo dodatno poboljšali kvalitetu života naših mještana, ali i kako bismo zadržali mlade da ostanu ovdje živjeti. Nismo zaboravili niti mnogobrojne udruge. One su naš ponos jer predstavljaju Općinu svojim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu. I dalje ćemo nastaviti pratiti i pomagati njihovo djelovanje – zaključio je načelnik Škvorc.

U ime Međimurske županije okupljene je pozdravio i čestitao im Dan Općine zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Nagrade učenicima

– Svojim angažmanom niste stvorili samo bolju Malu Suboticu već i bolje Međimurje, ali i Hrvatsku. Siguran sam da bi se brojni projekti puno brže realizirali da nam država nije toliko centralizirana. Čitav napredak brže bi se razvijao kada bi se nižim razinama omogućila veća sloboda – rekao je Grivec.  Svečana sjednica bila je prilika da se najzaslužnijim pojedincima uruče nagrade i priznanja. Tako su Vladimir Domjanić i Marija Jelenić primili Plaketu Općine Mala Subotica “Grb Općine Mala Subotica”. Pečat Općine Mala Subotica pripao je DVD-u Sveti Križ, dok su zahvalnice uručene Zlatku Horvatu, Josipu Dodleku, Slavku Križaniću i Đuri Kovačiću.

Priznanja za postignute uspjehe na natjecanjima primili su Severina Lajtman, Tin Hrgović, Elio Hrgović, Jana Držanić, Helena Marčec, Neva Novak, Nika Halić, Štefan Granatir, Medijska grupa Osnovne škole Tomaša Goričanca, USR “Sport za sve”, Tamburaški orkestar KUU “Zvon” Župne zajednice Mala Subotica, Filip Novak, Lucija Obadić, Martina Korpar, Jelena Horvat, Domagoj Mihalic i Vladimir Mihalic.

U bogatom zabavno-kulturnom programu nastupili su članovi KUU “Zvon”, mališani iz Dječjeg vrtića “Potočnica”, Severina Lajtman, koja je recitirala Krležine stihove “Ni med cvetjem ni pravice”, te Slavko Držanić, a emitiran je i film “Pozabljeni”. Film govori o nekoliko mještana Općine Mala Subotica koji su se bavili zanimanjima koja su danas zaboravljena, a pripremili su ga učenici 6. a razreda, članovi medijske grupe Ema Herman, Valentina Lacković, Karlo Puklek, Matija Puklek, Petar Vlašić i Ana Vojković uz pomoć učiteljica Ive Mihalic Krčmar i Nikoline Hampamer.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje