Povežite se s nama

Kultura

Predsjednik KUD-a “Mura” Slavko Bregović: “Kad se o mladima brine, onda se ih može i usmjeravati!”

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće u prošlih je 18 mjeseci proslavio nekoliko jubileja. Vjerojatno je najdojmljivija bila 20. obljetnica dobivanja statusa Grada, no manje je poznato da je i tamošnje Kulturno-umjetničko društvo „Mura“ prije nešto više od godinu dana napunilo 20 godina rada.

Valja spomenuti da kulturni amaterizam u Murskom Središću cvjeta puno duže, čak 90 godina! Naime, već 1927. je ondje osnovan pjevački zbor koji je brojio četrdesetak članova. Dvije godine kasnije formirana je i dramska družina, a sekcije Društva u idućih su pedesetak godina opetovano prestajale s radom te se iznova osnivale.

Nakon Drugoga svjetskog rata u Murskom Središću osnovan je Ogranak „Seljačke sloge“, u sklopu kojeg su djelovale folklorna sekcija i pjevački zbor. Sekcije su postizale izvanredne uspjehe, a zlatno doba nastupilo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su organizirane mnoge predstave, druženja, izleti i koncerti.

Povodom spomenutih obljetnica i nadolazećih Dana Grada Murskog Središća, razgovarali smo s predsjednikom Kulturno-umjetničkog društva „Mura“ Slavkom Bregovićem. Slavko Bregović iz Peklenice je dobro poznat u glazbenim krugovima Međimurja i varaždinskog područja, a i šire. Slavko ne samo da vrlo uspješno vodi tamburaški sastav KUD-a „Mura“, kao i cijelo društvo, nego vodi još čak tri tamburaška sastava! Radi se o tamburašima KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Štrigove i KUD-a Selnica te o tamburaškom sastavu Općine Narda iz Mađarske, u kojoj velik dio stanovništva čine Gradišćanski Hrvati.

– Posebno sam ponosan na suradnju s Nardom. Plod te suradnje je vrlo zanimljiva „dvostruka pjesmarica“, to jest „pjesmarica s dva početka, a bez kraja“ – kaže dok nam pokazuje zbirku pjesama i notnih zapisa koju potpisuju načelnica Općine Narda Kristina Glavanić i sam Bregović. I doista, zbirka ima dvije naslovne stranice: dok je s jedne strane knjige naslov „Pjesme iz matične zemlje“, s druge strane naslov glasi „Naše jačke“. U knjizi su predstavljene pjesme iz Gradišća, Dalmacije, Hrvatskog zagorja, Međimurja i druge, a svoje mjesto su u pjesmarici pronašle i neke hrvatske popularne melodije.

U KUD-u „Mura“ danas djeluje nekoliko sekcija: tamburaši, koje vodi Bregović, mješoviti pjevački zbor i ženski vokalni sastav „Ftičice“, koje vodi Marija Trstenjak, folklorno-plesna sekcija, koju vodi Tihomir Benčić, a nedavno je, nakon više od 10 godina pauze, opet formirana dramska sekcija, koju vodi Bojan Bračko. Dramska sekcija trenutno broji jedanaestoro članova, a na nedavno održanom Festivalu kazališnih amatera Međimurja, na kojoj su glumci nastupili s predstavom „Na smrtni postelji“ Stjepana Škvorca, imala je čak tri nominacije.

Glazbena veza

Bregović je u Međimurje došao iz Hrvatskog zagorja prije 34 godine. Pohađao je Srednju glazbenu školu u Varaždinu, gdje je upoznao suprugu Mirjanu, koja je i danas članica „Ftičica“. Njihov sin Nikola, inače doktor kemije, sa suprugom Vesnom, također doktoricom kemije, i kćeri Eli živi u Zagrebu. Slavko je član KUD-a i voditelj tamburaške sekcije postao 2008., a predsjednik 2016. godine.

– Glavni krivac što sam postao član Društva je Marija Trstenjak. Činimo prilično šaroliku ekipu, što je najvidljivije u folklorno-plesnoj sekciji, gdje zajedno plešu djevojčice od 10 i stariji od 70 godina. Naime, nemamo dovoljno članova da bismo formirali zasebne sekcije za mlađe i za starije. Ljepilo naše kulturno-umjetničke udruge, pogotovo folklorne sekcije, je tajnica Društva Vesna Horvat, koja se brine za sve aspekte djelovanja te sekcije, bilo da se radi o nošnjama, plesu ili kolačima koje valja ispeći za priredbu. Dobru suradnju imamo s Osnovnom školom Mursko Središće i profesorom glazbene kulture Ivicom Majsanom. Zahvaljujući tomu sam upoznao klince koje su zanimale tambure, pa su se uključili u rad sekcije – kaže Bregović.

Dodaje i da je nedavno prihvaćen projekt Društva u sklopu natječaja „Umjetnost i kultura 54+“ za bespovratna sredstva Europskoga socijalnog fonda. KUD „Mura“ će sljedeće dvije godine raditi na inkluziji starijih osoba, osoba prerano povučenih s tržišta rada, osoba s invaliditetom i općenito osoba „ispod radara“ u društvu s područja Grada i okolice. Uloge voditelja u tom projektu preuzet će voditelji sekcija KUD-a. Osim toga, radi se i na nacrtu novog projekta u sklopu kojeg bi se u Murskom Središću organizirao festival tamburaškoga, folklornoga i zborskog izričaja pod radnim nazivom „Alpe – Mura – Drava“.

– Usprkos velikim izazovima i spomenutoj šarolikosti, svih 70-ak članova KUD-a čini homogenu cjelinu. Cijenim i znam kako vidjeti osobni doprinos svakog od njih. Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak nas svesrdno podržava i zna vrijednost truda održavanja tradicije živom. Najvažnije je brinuti o priljevu mladih članova. Kad se o mladima brine, onda se ih može i usmjeravati – rekao je predsjednik serjojnskog KUD-a. Na kraju je svim zainteresiranima uputio poziv za uključenje u rad društva.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje