Povežite se s nama

Život i društvo

Slijedeće godine će vremenska prognoza stizati i iz Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Novo

Jedna od 450 novih hidrometeoroloških mjernih stanica u Hrvatskoj bit će postavljena u Lepoglavi.

 Iz Lepoglave će svakih deset minuta u Državni hidrometereološki zavod stizati podaci o temperaturi, vlazi, tlaku, vjetru, količinu oborina i visini snijega.

Svi ovi podavi bi putem interneta i mobilnih uređaja trebali biti dostupni i građanima.. Stručnjaci iz Zavoda posjetili su Lepoglavi kako bi pronašli najbolju lokaciju za postavljanje stanice. Gradom ih je proveo zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač Najpovoljnijim lokacijama pokazale su se one na području poduzetničke zone i njene okolice.

Troškove postavljanja mjerne stanice pokriva Državni hidrometeorološki zavod kroz projekt “Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj” –  Metmonic. Projekt je vrijedan oko 40-ak milijuna kuna, a financira se sredstvima Europske unije.

Vjeruje se da bi i mjerna stanica u Lepoglavi mogla proraditi tijekom 2018. godine.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat: neka vina na hrvatskom tržištu su voda i šećer, najčešće je to Rajnski rizling

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provela je analizu vina, a rezultati su pokazali da je među vinima na tržištu čak sedam lažnjaka. Četiri lažna vina su s Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH.

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija; od 84 uzorka, sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe, piše rtl.hr.

– Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao “Rajnski rizling”, jedno kao “Graševina”, jedno kao “Vranac” – daju detalje iz Inspektorata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje