Povežite se s nama

Međimurje

Slovenci oduševili plesovima mještane Dunjkovca

Objavljeno:

- dana

ZABAVNO

U okviru višednevne manifestacije Dani Dunjkovca, koja se održava od 17. lipnja do 2. srpnja, u subotu, 24. lipnja, priređena je Večer folklora.

Brojni posjetitelji uživali su u raznolikom programu koji je već četvrtu godinu zaredom organizirala Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca.

Sadržajno i veselo

Uz Večer folklora, u okviru Dana Dunjkovca održane su sportske igre i natjecanje u kuhanju međimurskoga gulaša

Večer folklora održana je na otvorenoj pozornici platoa ispred zgrade Osnovne škole, a program su otvorile Mažoretkinje Nedelišća, koje u zadnje vrijeme osvajaju priznanja i nagrade diljem svijeta. Nakon njih, posjetitelje su u folklor uveli mali plesači folklorne skupine Područne škole Dunjkovec, koji su pokazali svoje plesno umijeće pred svojim ponosnim članovima obitelji, rodbinom i mještanima Dunjkovca. Glavni gosti programa bili su članovi folklorne skupine Kulturnog društva iz Obreža u Sloveniji, koji su svojim nastupom posebno oduševili prisutne. Na kraju je svima okupljenima i svim izvođačima zahvalio predsjednik “Međimurske grude” Franjo Soldat uručivši prigodne zahvalnice. Kroz program je vodila Aleksandra Ličanin.

Inače, Dane Dunjkovca priređuje Vijeće Mjesnog odbora u suradnji s mjesnim udrugama, NK Međimurec i DVD Dunjkovec. Manifestacija je počela u subotu, 17. lipnja, sportskim igrama za velike i male koje je Udruga žena Dunjkovec organizirala na igralištu NK Međimurec. Bilo je sportski i veselo, a djeca su se natjecala u brojnim disciplinama: gađanju gola nogom, gađanju čunjeva, nabacivanju kolutova i gumi-košarci. Muškarci i žene snage su međusobno odmjerili u disciplinama gađanja gola nogom, pikadu, gađanju čunjeva, nabacivanju kolutova i bacanju potkove. Svim pobjednicima podijeljene su medalje u svim kategorijama.

Večer folklora završila je podjelom zahvalnica sudionicima koje im je uručio predsjednik “Međimurske grude” Franjo Soldat

 

Dani Dunjkovca nastavili su se 22. lipnja druženjem na kuglani Hrastinka u organizaciji Udruge “Hrastinka”, a 24. i 25. lipnja na igralištu NK Međimurec održan je nogometni turnir za mlađe uzraste “Hraščica kup”. U subotu, 1. srpnja, održano je Županijsko vatrogasno natjecanje na igralištu Međimurca, a u nedjelju, 2. srpnja, Gulašfest u organizaciji “Međimurske grude”, također na istom igralištu. Riječ je o natjecanju u kuhanju međimurskoga gulaša te će to biti i završna manifestacija ovogodišnjih Dana Dunjkovca. Za sve posjetitelje će biti pripremljen besplatni gulaš, dok će pod šatorom svirati živa glazba.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju zadnjeg petka siječnja gotovo 700 novozaraženih, preminule su tri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 940 uzoraka, od čega je evidentirano 695 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 73,9% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 445 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3684. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 104.302 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta, 6 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su tri osobe: muška osoba stara 83 godine te ženske osobe stare 91 godinu i 90 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 29. siječnja cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Andrea Biggi, šef Misije veleposlanstva Australije, sa suradnicima posjetio Međimurje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šef Misije veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Biggi sa suradnicima posjetio je Međimursku županiju.

Posjet je započeo boravkom u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj su učenici pripremili zanimljiv edukativni program o Australiji, te su ga povodom Nacionalnog dana Australije predstavili članovima Veleposlanstva, kao zahvalu na donaciji australske mobilne učilice.

Šef Misije Biggi obišao je i Centar znanja Međimurske županije, gdje se susreo sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović, ravnateljem Tehnološko-inovacijskog centra Ivanom Plačkom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom te predstavnicima Županijske komore i Obrtničke komore Čakovec koji su mu predstavili gospodarske, obrazovne, kulturne i prirodne potencijale Međimurja.

– Drago mi je da je moj posjet Međimurju u prigodi skorog obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Odnosi dviju zemalja su vrlo kvalitetni, a nadam se da će do kraja godine Australija imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj, kojemu ću prenijeti dojmove o svemu što radite i po čemu ste primjer dobre i uspješne prakse.

Razlozi zbog kojih je Međimurje prva županija koju posjećujem u svom mandatu je povezanost preko vaših sugrađana, a učenici u školi u Donjoj Dubravi su mi pričali o svojim rođacima koji žive i rade u Australiji. Drugi razlog je razgovor o gospodarskoj suradnji, prije svega o razmjeni znanja i iskustva u razvoju komunalne infrastrukture, zelenoj energiji i održivom gospodarstvu, a treći je razlog pogled u budućnost u kojoj ćemo još snažnije i kvalitetnije surađivati. Pozivam vas da se uz razne manifestacije koje organiziramo uključite u kreiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini Australije i EU, kojim se stvaranju poslovne prilike na obostranu korist, a koje uključuju i Hrvatsku – istaknuo je Biggi.

Župan Matija Posavec zahvalio je angažmanu Veleposlanstva Australije u donaciji mobilnih učilica Osnovnoj školi Donja Dubrava, prisjećajući se posjeta bivše veleposlanice Ekonomskoj i trgovačkoj školi te ranijih dolazaka predstavnika Veleposlanstva.

– U suradnji dviju zemalja posebno treba naglasiti brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji u kojoj veliki doprinos daju ljudi koji su tamo dolazili i iz Međimurja, ali i cijelog sjevera Hrvatske. Oni, sasvim sigurno, daju doprinos australskoj multikulturalnosti i gospodarskom razvoju te jačaju povezanost dviju zemalja. Međimursko gospodarstvo bilježi izvoz u Australiju, zbog čega postoji temelj još bolje gospodarske suradnje, pa i kroz povezivanje gradova u kojima žive naši iseljenici – rekao je Posavec, izražavajući nadu da će netko od međimurskih sportaša izboriti Olimpijske igre koje se 2032. godine održavaju u australskom Brisbaneu.

– Iako je udaljenost velika, grad Čakovec je pobratimljen sa sadašnjim gradom George’s River, nekadašnjim Hurstvilleom, u Australiji. Nastojat ćemo u vremenu pred nama njegovati te odnose uz povezivanje obrazovnih i kulturnih institucija te moguću razmjenu učenika ili predstavnika kulturno-umjetničkih društava koje bi, uvjerena sam, razveselile našu dijasporu u Australiji.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o sklapanju Povelje o prijateljstvu, a sličnu je odluku donijela i druga strana te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti prve konkretne projekte – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Šef Misije Andrea Biggi obišao je povezane ustanove u Centru znanja, prvi znanstvenoistraživački centar u vlasništvu jedne županije u Hrvatskoj “Metalsku jezgru”, Tehnološko inovacijski centar sa start up poduzećima te istaknuo pozitivne dojmove o ulaganju u znanstvenu izvrsnost i povezivanju gospodarskog i obrazovnog sektora u Međimurju.

Bogata kulturna i povijesna baština Međimurja predstavljena je uz obilazak Starog grada Zrinskih u Čakovcu, “Riznice Međimurja” i posjetom Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski”, čija je ravnateljica Ljiljana Križan primila donaciju Veleposlanstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje