Povežite se s nama

Novosti

Smeće pod tepih ili primitivizam na hrvatski način

Objavljeno:

- dana

IMAMO PRAVO NA ZDRAV OKOLIŠ!

 

Sada se odvojeno prikuplja tek 6% komunalnog otpada, a za manje od 12 godina taj bi postotak trebao iznositi čak 50%. Ambiciozan cilj koji će biti teško dostići ako se zna kako je Hrvatska od sada rješavala problem svog smeća: pravila se da ono ne postoji ili ga gurala u tuđe dvorište, istodobno se zgražajući nad Albancima koji svoje i tuđe smeće bacaju direktno u more. Treba li Jakuševac lansirati pola Zagreba u zrak da se nešto promijeni? – pita se Nina Domazet s portala energetika-net.com.

 

Kao nacija sami sebi nismo spremni priznati da smo u osnovi primitivci

Hrvatska odvojeno prikuplja samo 6% komunalnog otpada, a za manje od 12 godina taj bi postotak, prema zahtjevima Europske unije, trebao iznositi čak 50%. Čini se kao zaista nedostižan cilj.

Svaki građanin dnevno proizvede jedan kilogram smeća koji završi na uglavnom nesaniranom odlagalištu koje truje tlo, podzemne vode, zrak i – u konačnici – ljude koji su o eko-sustavu ovisniji nego što se čini. Kao nacija sami sebi nismo spremni priznati da smo u osnovi primitivci, da nas je uglavnom baš briga za to što se događa kad ubacimo smeće u kontejner i da zaštitu okoliša ne doživljavamo kao ljubav prema domovini i sebi samima, već kao dosadnu i vrlo skupu smetnju.

Na svu sreću, tu je strah od penala koji nam zbog smeća može nametnuti Europska unija, što je očigledno jedini jezik koji se na ovim prostorima može razumjeti. I zato ćemo se konačno morati ozbiljno pozabaviti smradom koji stvaramo.

Smeće naplaćivati po količini

Sloveniji se u europskim mjerilima može pohvaliti s čak 39% odvojeno prikupljenog otpada, u čemu je u samom europskom vrhu

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na javni je uvid prošli tjedan uputilo prijedlog novog Zakona o otpadu, koji inzistira da se smeće ovaj puta zaista počne naplaćivati po količini, a ne po kvadraturi životnog prostora, kako bi se motiviralo građane da počnu razdvajati otpad. Koje će mjere lokalni komunalci primijeniti kako bi se što više otpada pravilno razdvojilo, odabrat će sami.

Da bi projekt odvojenog prikupljanja otpada bio uspješan, ključna je dostupnost jer nitko neće hodati 50 metara kako bi odvojio otpad. U naprednijim zemljama veće zgrade imaju prostorije s nekoliko vrsta kanti za otpad, a građani uglavnom vrlo disciplinirano odvajaju otpad. Tako je i u Sloveniji, koja se u europskim mjerilima može pohvaliti s čak 39% odvojeno prikupljenog otpada, u čemu je u samom europskom vrhu.

Čipirane vrećice koje bi kućanstva punila smećem?

No, tko bi spriječio građane da u kontejnere bacaju i neodvojeno smeće u običnim vrećicama?

Manji gradovi i općine u velikoj su prednosti jer će lakše moći instalirati veći broj kanti ljudima ispred kuća, no što napraviti s većim gradovima i zgradama ispred kojih se ne mogu staviti brojne kante?

To je već malo veći problem. Kao jedno od rješenja predlažu se čipirane vrećice koje bi kućanstva punila smećem koje ne mogu odvojeno odložiti, dok bi ostali otpad disciplinirano odlagali u za to predviđene kontejnere.

Za taj sustav komunalci prigovaraju da je nerealno i idealistički zamišljen, skup i neprovediv, posebno u većim gradovima, te da podrazumijeva nabavu posve drugačijih kamiona, što bi poskupilo uslugu. I, tko bi spriječio građane da u kontejnere bacaju i neodvojeno smeće u običnim vrećicama? Da li bi to značilo da tako upakirano smeće neće biti odvezeno?!

Za sada je u sustavu jako puno nepoznanica, ali činjenica je da nedostaje baza, a to su centri za gospodarenje otpadom u kojima se komunalni otpad dodatno odvaja i obrađuje mehaničkom i biološkom obradom.

U Hrvatskoj bi trebalo biti izgrađeno ukupno 11 takvih centara, a bez njih problem smeća neće biti riješen. Nekolicina centara već se gradi u Hrvatskoj, na opće zgražanje lokalaca koji uglavnom baš i nisu upućeni u to o kakvoj se tehnologiji radi i da je zapravo riječ o svojevrsnim “tvornicama” koje sustavno zbrinjavaju otpad u skladu s najstrožim ekološkim normama. Neobični su ti ekolozi kojima su, čini se, draži divlji deponiji na otvorenom.

Varaždin: primjer da kada je smeće u pitanju baš ništa ne funkcionira

Umjesto da nekako postigne dogovor s tvrtkom T7 VIS koja ima tvornicu za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) Grad je odlučio svo to smeće odvesti na odlagalište kraj Čakovca. Zašto?

Primjer Varaždina i Zagreba pokazuje da, kad je smeće u pitanju, baš ništa ne funkcionira, a krivica je dakako, u neznanju, populizmu i politici.

U Varaždinu se u proteklih 7 godina nagomilalo čak 100.000 tona baliranog smeća na ilegalnom deponiju. Umjesto da nekako postigne dogovor s tvrtkom T7 VIS koja ima tvornicu za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) koja se nalazi 300-tinjak metara od ilegalne deponije, Grad je odlučio svo to smeće odvesti na odlagalište kraj Čakovca. Zašto?

Zato što je Gradsko vijeće ocijenilo da je usluga T7 VIS-a, ugovorena mimo javnog natječaja, preskupa i da bi građanima odvoz smeća poskupio više od 240%.

U T7 VIS-u demantirali su tako veliko poskupljenje, no ništa im nije pomoglo i zato sada MBO-postrojenje nema posla, a čakovečki deponij bit će bogatiji za 100.000 tona smeća iz susjedne županije. U konačnici, netko će trebati sanirati i taj deponij, što znači da se radi dupli i skuplji posao, ali nikom ništa.

Alarmantna situacija u Zagrebu

nikom ništa, sve dok brdo dužine jednog kilometra i visine 50 metara ne lansira Novi Zagreb u zrak!

U Zagrebu je situacija puno alarmantnija, a vlast godinama ignorira problem. Grad se godinama nije uspijevao dogovoriti sa Zagrebačkom županijom o gradnji zajedničkog centra za gospodarenje otpadom.

Županija je u međuvremenu za svoju lokaciju za gradnju centra izabrala Tarno kod Ivanić Grada, gdje bi centar s radom trebao početi tek 2019. Zagrebački deponij Jakuševac, prema Prostornom planu, s radom je trebao prestati još 2010., zatim je taj datum pomaknut na kraj 2015., a odlagalište radi bez uporabne dozvole i trebalo bi ga zatvoriti. Iako se kontinuirano spominje Dumovečki Lug u Sesvetama, do danas nije odabrana preferentna lokacija za gradnju gradskog centra!

Državno odvjetništvo već neko vrijeme obrađuje kaznenu prijavu protiv “Čistoće” što dvije godine oteže s novim modelom naplate odvoza otpada, a u “Čistoći” kažu da već godinu dana na gradonačelnikovom stolu stoji prijedlog dva modela za sakupljanje i naplatu odvoza otpada. Ništa ne funkcionira, ali nikom ništa, sve dok brdo dužine jednog kilometra i visine 50 metara ne lansira Novi Zagreb u zrak!

Nužan je pomak u kolektivnoj svijesti!

Način na koji je Hrvatska do sada postupala sa svojim otpadom generirao je kriminal, korupciju i, što je još gore, ogromnu štetu za okoliš i ljude. Da bi se situacija promijenila, nužan je pomak u kolektivnoj svijesti građana koji bi trebali shvatiti da je rješavanje problema zbrinjavanja otpada nužno i da na tome trebaju raditi svi kao jedan, jer rezultata u protivnom neće biti. Svima nama pripada pravo na čist okoliš i zdrav život. Volimo se dičiti najplavijim morem na Mediteranu, a okrećemo glavu nad činjenicom da svaka treća škrapa krije bačve od ulja i automobilske olupine. Svako zgražanje nad Albancima koji uvoze tuđe smeće i bacaju ga gdje god stignu, pa i u Jadransko more, posve je suvišno. Po čemu smo mi Hrvati bolji od njih?!

Izvor: www.energetika-net.com
Foto: Arhiva RT-a

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje