Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li Štromaru posao iz snova osigurati Stričak i Križanić?

Objavljeno:

- dana

Ljubav HDZ-a i HNS-a

U Varaždinskoj županiji se s nevjericom prate najnovija zbivanja na nacionalnoj političkoj sceni.

I dok zagrebački HNS-ovci zbog suradnje s HDZ-om ispred stranačkih prostorija pale lampaše, članovi HNS-a Varaždinske županije odani su svojem stranačkom vođi Predragu Štromaru.

Dosad nije bilo baš nikakvih kritika na račun odluke Središnjeg odbora HNS-a da se krene u pregovore s HDZ-om, koje će voditi upravo Štromar zajedno s međimurskim županom Matijom Posavcem.

Stričak: Podržat ću Vladu

I HDZ-ovci – koji su pune četiri godine oštro kritizirali rad Predraga Štromara kao župana – trenutno nisu baš razgovorljivi.  

– U Saboru ću podržati Vladu predvođenu HDZ-om i Andrejom Plenkovićem, jer ne vidim razlog zašto ne bih podržao Vladu koju vodi stranka čiji sam član. Osim toga, stabilna Vlada jamči budućnost Hrvatskoj – kratko nam je rekao Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik te stranke.

Pregovori HDZ-a i HNS-a o novoj Vladi su započeli, a HDZ-ovci će očito u Saboru glasati onako kako im kažu stranački šefovi.

Bude li u Hrvatskom saboru Štromar predložen za ministra graditeljstva i potpredsjednika Plenkovićeve Vlade, najzanimljivije će biti gledati kako će glasovati dvojica zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i Josip Križanić.

Štromarov rad su oštro kritizirali pune četiri godine.

Stričak ga je javno zamolio da „prestane brinuti za sjever“, jer nije riješio ni bale niti Kirurgiju, a njegov kolega Križanić je ustvrdio da ga je „sram kako izgledaju bolnice u Varaždinu i Novom Marofu“, jer je „Štromar sve upropastio“.

Hoće li ih opet biti sram?

Na zajedničkoj konferenciji za novinare prije nekoliko mjeseci HDZ-ovci su poručili da je riječ o „dokazano najnesposobnijem županu“ i dužnosniku koji je u Varaždinskoj županiji uspio „sve upropastiti“.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za župana, ustvrdio je pak da Štromar u „osam godina mandata nije uspio izgraditi ni šupu“.

Štromar, koji to nije ni pokušavao demantirati, sad bi trebao postati, ni više ni manje, nego ministar graditeljstva.

Njegovi kritičari iz HDZ-a su naglo oboljeli od amnezije, najčešće “bolesti” u političara u zadnjih nekoliko dana.

Sve za dobrobit Hrvatske.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje