Povežite se s nama

Međimurje

Sprema se karnevalsko ludilo

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Turistička zajednica Grada Murskog Središća i Grad Mursko Središće pozivaju sve zainteresirane na tradicionalni “Serjojnski fašnik 2017.“, koji će biti održan u nedjelju, 12. veljače, s početkom u 14.30 sati.

Fašnička povorka u Murskom Središću i ovaj put oživjet će pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice grada. Program počinje u 14 sati okupljanjem fašničkih skupina ispred Vatrogasnog doma Mursko Središće. Od 14.30 do 16 sati Fašnička povorka prolazit će Frankopanskom ulicom, Trgom bana J. Jelačića do zgrade Dječjeg vrtića, ispred koje će biti održano predstavljanje fašničkih skupina. Nakon tradicionalnog obreda spaljivanja Fašnika, od 16 sati slijedi zabavni program u pansionu “Ilonka”. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na mobitel 098/347-403 (Silvija Peras) ili na e-mail: [email protected]. Prijavnice se šalju na spomenuti e-mail ili na fax 040/370- 772 do 6.  veljače.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Necertificirano sjeme smanjuje prinose“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković još se jednom osvrnula na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je izazvao puno polemika u javnosti, ustvrdivši da na vidi razlog za odgodom njegova donošenja.

– Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se tijekom dvaju čitanja provjeriti je li što propušteno – izjavila je ministrica Vučković.

Dodala je da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, baš kao i ekološki poljoprivrednici te da određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

– Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog – zaključila je Vučković.

Na prijedlog novoga Zakona su krajem 2020. godine reagirali Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“ i Udruga OPG-ova Hrvatske „Život“, ocijenivši ga nedorečenim.

Nastavite čitati

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 72. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati