Povežite se s nama

U fokusu

Spremačice iz varaždinske Bolnice ogorčene: Ugrožena nam je egzistencija, preostaje nam jedino tihi prosvjed

Objavljeno:

- dana

Vlada i sindikati javnih i državnih službi potpisali su zadnji dan listopada dodatke kolektivnim ugovorima kojima se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

Plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za 6 % od 1. listopada ove i 2 % od 1. travnja iduće godine. Nakon potpisivanja premijer Andrej Plenković je rekao da je namjera Vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama.

S tim povećanjem najviše dobivaju oni koji imaju najveće plaće. Na dnu takozvanog hranidbenog lanca su spremačice, odnosno čistačice.

Mizerija

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam jedna nezadovoljna spremačica iz Opće bolnice Varaždin. Spomenuta gospođa ima 35 godina radnog staža. Njezina plaća za rujan iznosila je 4377 kuna, dok je za listopad, s povećanjem od 6 %, dobila plaću od 4485 kuna. To je povećanje za 108 kuna.

S druge pak strane, liječnicima su porasle plaće i za 1500 kuna, a medicinskim sestrama za oko 450 kuna.

– Liječnici i medicinske sestre su temelj zdravstva. To razumijemo, ali netko mora i čistiti za njima i pacijentima u bolnici. Tako da mi ne možemo bez njih ni oni bez nas. Ovim zadnjim povećanjem osnovnice plaća mi ne dobivamo gotovo ništa. Već nam je polako dosta. Ogorčene smo i jadne – ističe spremačica iz varaždinske Bolnice.

– Sve je poskupjelo i nama su troškovi režija porasli, pa krpamo kraj s krajem – dodala je nezadovoljna žena koja ističe da srž problema leži u njihovom niskom koeficijentu koji je za nekvalificirane radnike 0,601.

Krpanje

– Kontaktirali smo našu sindikalisticu i dobile smo odgovor da se strpimo do 1. siječnja iduće godine kada će minimalna plaća iznositi 4200 kuna. Znači, tko nas šiša – dodala je nezadovoljno.

Inače, u Općoj bolnici Varaždin zaposleno je ukupno 178 spremačica i 35 servirki.

– Radnicima koji nemaju osobni dohodak zagarantiran Uredbom o visini minimalne plaće koja iznosi 3.750 kuna, a kojeg čine redovan i minuli rad, radi korekcije plaće isplaćuje se razlika do iznosa minimalne neto plaće. U iznos minimalne plaće ne ubrajaju se povećanja plaće na osnovu prekovremenog rada, noćnog rada, rada nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim zakonom određenim neradnim danom, kao ni dodatak za otežane uvjete rada. U Općoj bolnici Varaždin postoje radna mjesta čiji opis poslova obuhvaća i rad vikendom te blagdanom, no radnicima se za prekovremeni rad isplaćuje zakonski regulirana naknada ili im se, na njihov zahtjev, odobrava korištenje slobodnih dana. Slobodne dane na svoj zahtjev mogu koristiti prema ostvarenim satima prekovremenog rata i to u omjeru 1:1.5, odnosno za jedan sat prekovremenog rada ostvaruju pravo na 1 sat i 30 minuta slobodnog dana – objašnjava Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Prevedeno, 213 nekvalificiranih radnica dobiva nešto malo više od minimalne hrvatske plaće.

Razlozi

Zašto je to tako objasnili su iz Županijske bolnice Čakovec gdje su zaposlene 73 spremačice.

– Osnovna prosječna bruto plaća po novom obračunu iznosi oko 4.400 kuna, dok je do sada iznosila 4.155 kuna. Uz napomenu da je ovo izračun na bazi 20 godina radnog staža, znači za manje radnog staža je i manja bruto plaća. Samim time povećanje osnovice od 6 % spremačicama ne utječe na povećanje plaće, jer minimalna bruto plaća trenutno iznosi 4.687,50 kn, te one dobivaju taj zakonski minimalni iznos bruto plaće. Za porast plaće spremačicama je potrebno povećati koeficijent koji trenutno iznosi 0,601. U istoj toj priči je osim spremačica i osoblje koje radi u Odsjeku za pranje i održavanje rublja, te pomoćno osoblje u Odsjeku za prehranu i dijetetiku, te pomoćno osoblje u Odjelu tehničke službe – ističu iz Županijske bolnice Čakovec i dodaju da je potrebno naglasiti nezadovoljstvo preostalih djelatnika nezdravstvenih djelatnosti sa srednjom stručnom spremom, zbog – također niskog koeficijenta koji nije ujednačen sa srednjom stručnom spremom medicinskog kadra.

– Prosječna plaća jednog računovodstvenog referenta u ekonomiji iznosi u prosjeku neto 5.500 kuna kad se oduzmu svi porezi i doprinosi, ali tu su i ostali nezdravstveni djelatnici kao električari, vodoinstalateri, stolari, kotlovničari, kuhari, te je sve njih na tržištu rada teško pronaći upravo zbog mizernih plaća u javnim službama – objašnjavaju.

Sve to na svojoj koži osjeća naša sugovornica koja apelira na ravnatelja Poljaka i župana Anđelka Stričaka, budući da je Županija osnivač Bolnice i njome upravlja, da im pokušaju podignuti koeficijent.

Rješenje

– Imamo najmanji koeficijent od svih djelatnika u bolnici. Možda oni nešto mogu napraviti za nas, da nam se podigne koeficijent jer više ne možemo. Ugrožene su nam egzistencije – istaknula je naša sugovornica.

Kontaktirali smo i Varaždinsku županiju.

– Plaće i ostala prava radnika u javnim ustanovama, kakva je i Opća bolnica Varaždin, regulirane su Zakonom o plaćama u javnim službama, Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama i Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Visina plaće ovisi i o koeficijentima koji su uređeni Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Sredstva za plaće zdravstvenih ustanova osiguravaju se u državnom proračunu. Svaka javna ustanova obvezna je pridržavati se ovih propisa, a kako bi izbjegla prekršajnu odgovornost – ističu iz Varaždinske županije koja, makar i deklarativno, iznimno cijeni rad svakog pojedinog zaposlenika u županijskim ustanovama.

– Dosad ni predstavnik sindikata niti radnice nisu kontaktirale ravnatelja ili Upravu OB Varaždin – ističu u Županiji.

Naša sugovornica istaknula je da dalje od vrata ravnateljevog ured nisu mogle doći!

– Pokušale smo više puta, no svaki puta smo dobivale odgovor da je zauzet ili da je na nekoj konferenciji. Ne preostaje nam ništa drugo nego da organiziramo tihi prosvjed ispred Županijske palače – zaključuje spremačica iz varaždinske Bolnice.

“Čistimo bolnički krug i skupljamo strvine”

Naša sugovornica ističe da su ponekad glavne sestre odjela bezobrazne prema spremačicama.

– Neke smo pred mirovinu i s nama se odnose baš kao da smo zadnja rupa na svirali. Tjeraju nas da čistimo krug bolnice i mičemo strvine – ističe spremačica iz OBV.

Iz varaždinske Bolnice su nam odogovorili da spremačice zaposlene u Općoj bolnici Varaždin uz prostor unutar zgrada, održavaju i prostor oko ulaza u samu zgradu.

– Bolnički krug održava vanjska tvrtka s kojom bolnica ima sklopljen ugovor. Isto tako, napominjemo da je za propisno uklanjanje lešina u krugu bolnice zadužena veterinarska služba s kojom Opća bolnica Varaždin također ima sklopljen ugovor – ističu iz varaždinske Bolnice.

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Premijer Plenković stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Plenković u subotu, 25. svibnja stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin društvu ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Najprije će u 9.30 biti prisutan na otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama. Tamo će ga dočekati vlasnica hotela Bernarda Cecelja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nakon toga će se premijer i njegova pratnja uputiti do Varaždina, gdje će u 10.30 prisustvovati svečanom otvorenju 6. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe–Adria i 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje